İl özel idareleri de sormadan borçlanacak

25.06.2004 - 07:56 | Son Güncelleme :

Belediyelere ve KİT`lere Hazine izni olmadan verilen borçlanma yetkisine il özel idareleri de eklendi

Belediye Yasası ile belediye başkanlarının maaşında milyarlık artışlar yapılırken kamu iktisadi kuruluşları (KİT) ve belediyelerden sonra il özel idarelerine de borçlanma olanağı getirildi.
Kamu yönetimi reformu kapsamında İl Özel İdareleri Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu`nda önceki gün geç saatlere kadar görüşülerek kabul edildi. Görüşmelerde CHP grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, yasa ile yerel yönetimlerin borçlarına karşılık vergi gelirlerinin ipotek edilebilmesine imkân verildiğini, böylece belediye gelirlerinin özelleştirildiğini ifade etti. AKP milletvekillerinin önergesi ile il özel idarelerinin görevleri arasına, yoksullara mikro kredi verilmesi de eklendi. Düzenlemeye göre il özel idareleri, diğer toplum kuruluşları ile ortak iş yapabilecek ve projeler üretebilecek.

Hazine devreden çıkıyor
2001`den sonra Hazine aracılığıyla tek elden yürütülen borçlanma mantığı delinmeye devam etti. Hazine`den izin almadan borçlanma yetkisi verilen belediyeler, KİT ve bağlı kuruluşlarına önceki gün yapılan değişiklikle il özel idareleri de eklendi.
Yeni düzenlemeyle il özel idareleri, görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak için istediği kadar borçlanabilecek ve tahvil ihraç edebilecek. İl özel idarelerinin dış borçlanması, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Yasa çerçevesinde sadece il özel idaresinin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için olabilecek.
Yasaya göre kaymakamlar, valinin verdiği özel idare görevlerini yapmakla yükümlü tutulurken, bu görevlerin yapılmasından dolayı yaklaşık 450 milyon lira aylık ödenek alacaklar. İl özel idaresinin başarılı olan personelinin yüzde 10`una yılda iki kez yaklaşık 1 milyar lira ikramiye ödenecek.

CHP`den eleştiri
Bu oran, büyükşehirlerde 1 milyar liranın üzerinde uygulanacak. Düzenlemeye itiraz eden CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, Kaymakama veriyorsunuz, vali yardımcısına da verin. Bu parayı verirseniz, kaymakam kaymakamlıkta kalmak, vali yardımcıları kaymakam olmak için parti il başkanları ve siyasilerle mesleğe yakışmayan ilişkilere girebilir dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.