Hurda demiryolunda aslan payı ’Bahşiş’e

28.04.2006 - 10:39 | Son Güncelleme :

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) kilosunu 90 bin liraya sattığı hurdayı belediye 300 bin liradan piyasaya verdi. TCDD’nin, 4.5 trilyon liraya sattığı hurdaların, MKEK tarafından 12 trilyon liraya piyasaya satılabileceği iddiası, vurgunun boyutunu ortaya koyuyor.

TCDD Genel Müdürlüğü’nün, Hazine ile DPT Müsteşarlığı’nın ve Milli Savunma Bakanlığı’nın uyarılarına rağmen mevzuata aykırı olarak yaptığı hurda satışları, trilyonlarca lira kamu zararı yarattı. Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) raporuna göre, belediyelere, 16 milyon 59 bin 197 kilo hurda teslim edilerek, bunun karşılığında 2 trilyon 525 milyar 416 milyon lira gelir elde edildi.

ÖZELE DE SATILDI: TCDD tarafından imzalanan protokol kapsamında Kardemir Şirketi’ne hurda ray, hurda demir travers ve küçük yol malzemeleri olmak üzere toplam 12 milyon 897 bin 1 kilo hurda malzeme teslim edildi ve karşılığında 2 trilyon 385 milyon 945 milyon lira gelir elde edildi. YDK raporunda, bu firmanın haksız kazanç sağladığı da yer aldı. Hurda satışında aslan payının Mersin’e bağlı Bahşiş Belde Belediyesi’nin aldığı ortaya çıktı. Belediyelere yapılan 16.5 milyon kiloluk satışın, 2 milyon 293 bin 870 kilosunun AKP’li Bahşiş Beldesi’ne ait olduğu belirlendi.

BORÇLARIMI ÖDEDİM: Bahşiş Belediye Başkanı Mustafa Özer, bakanlık müfettişlerinin bütün belgelerini incelediklerini ve bir olumsuzluk bulunmadığını açıkladı. Özer, Bu hurdaları, karlı bir şekilde piyasaya sattık. Bu sayede, başta sigorta primleri olmak üzere belediyemin borçlarının büyük kısmını ödedim dedi. İkinci sırada ise 1 milyon 286 bin 619 kilo hurda alımı yapan Tokat’ın Evrenköy Belediyesi yer alıyor. Saadet Partili Belediye Başkanı Kadir Şengül, TCDD’den sadece çatı malzemesi aldığını açıkladı. Şengül, raporda belirtildiği gibi hurda olarak ray, demir, lastik, akü, kablo almadığını söyledi. Şengül, Evrenköy ile Çorum’a bağlı Evren Belediyesi’ni karıştırıyor olabilirler. Kilosunu 90 bin liradan aldığım hurdayı kilosu 300 bin liradan sattım. Bizim raylı sistem kurmak gibi bir girişimimiz de olamaz dedi.

MKEK BÜYÜK ZARARDA: Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ise bu satışlar yüzünden TCDD’ye ateş püskürüyor. MKEK’de üst düzey bir yetkili, şu bilgileri verdi: TCDD, 2002 yılında bize, 90 bin ton hurda almamız için başvurdular. Depolarından 170 bin ton hurda çıktı. Eğer bunu kamu kurumu olarak biz değil özel sektör alsa, aradaki fark kime gidecekti bilmiyorum. Belediyelere yapılan satışta da çalınan mallar olması büyük ihtimal.

TCDD: Belediyeler bu işi istismar etti

TCDD Teftiş Kurulu Başkanı Numan Yavuz, belediyelerin, kurumun iyi niyetini istismar ettiğini savundu. Yavuz, YDK raporu üzerine Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun başlattığı soruşturmanın henüz sürdüğünü, rapor çıkmadan kimsenin suçlanmaması gerektiğini söyledi. Yavuz, YDK raporu nedeniyle 20 Şubat 2006’da konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Rapor çıkmadan birilerini suçlamak doğru değil. Ama belediyelerin, TCDD’nin iyi niyetini istismar ettikleri açık. Onlara destek için verilen hurdaları, piyasaya sattılar. Bu istismarı tespit edince 15 Temmuz 2005’de, hurda satışlarını durdurduk.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.