“Hiç kimse zor durumda değil”miş

13.03.2009 - 10:58 | Son Güncelleme :

Ordu (A.A) - 11.03.2009 - Adem Kadam bildiriyor  AKP Genel Başkanı, Başbakan Erdoğan, “büyük işverenlerin, bankaların zor durumda” olduğunun söylendiğini ifade ederek, “Hiç kimse zor durumda değil kardeşlerim. Gerçekler başka, bakmayın. Bunlar alışmışlar hükümetleri köşeye sıkıştırarak oralardan nemalanmaya. Tabii şimdi diyorlar ki IMF ile anlaşsınlar da bu para gelsin, bankalara servis yapılsın” dedi.

Güngör URAS / MİLLİYET

Türkiye ve Ordu’nun, büyüklüğüne yaraşır bir karar vereceğini, “İstikrara, ekonomik kalkınmaya devam” diyeceğini belirten Erdoğan, “İşimiz hizmet, gücümüz millet. Mesele bu” diye konuştu.
Uzmanlık alanlarının belediyecilik olduğunu ifade eden Erdoğan, “Takım oyunu gibidir. Yerelde güçlü olacaksın, merkezde güçlü olacaksın. Ne kadar güçlü olursan inanıyorum ki hizmet o kadar da farklı olacaktır” ifadesini kullandı.

Sayın Erdoğan ya yanlış değerlemeler yapıyor, ya da bilerek gerçeği çarpıtıyor...

İşverensiz ekonomi olmaz

Eğer Türkiye’de ekonomik sistemi değiştireceksek, yeni bir devletleştirme hareketiyle belli büyüklüğün üzerindeki tüm özel sektör işletmelerine ve de tüm bankalara devlet el koyacaksak, Sayın Erdoğan doğru yolda yürümektedir. Özel sektörde büyük işverenlere, bankalara ihtiyaç yoktur. Bunların zorda olup olmaması hiçbir anlam ifade etmez.
Yok, eğer Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi devam edecekse, bu durumda da büyük işverenler ve bankalar olmadan hiçbir şey olmaz. Olamaz. Çünkü bunlar olmadan devlet para bulamaz. Merkezde de, yerelde de güçlü olamaz. Sayın Erdoğan da, belediyeler de hiçbir hizmet yapamaz. Sokaklar işsiz ve aç insanlarla dolar.

Müteşebbisler yatırım yapacak, fabrika kuracak, insanlara iş verecek, üretim yapacak ki, gelir ortaya çıksın. Hem insanlar hem ülke zenginleşsin. Bu gelirin bir bölümü doğrudan veya dolaylı olarak vergi şeklinde toplansın. Toplanan vergilerle hükümet millete hizmet götürsün, belediyelere para aktarsın. Belediyeler iş yapsın.

İşte bu nedenledir ki (kapitalist düzenin hâkim olduğu) her ülkede hükümet sorumluları, işadamlarının, sanayicilerin, esnafın, çiftçinin daha çok para kazanmalarını, daha çok vergi vermelerini teşvik ederler.

Devlet vergi alamayacak

Altı ay önce 1.25 TL olan dolar şimdilerde 1.75 TL. Döviz borcu olan büyük sanayi kuruluşlarının, bankaların döviz borçları durduğu yerde yüzde 40 oranında arttı. Sanayi tesislerinde ihracat durdu. İç piyasa daraldı. Sanayi üretiminde en az yüzde 25 daralma var. Özellikle otomotiv, demir-çelik, çimento, tekstil sanayii tesisleri ile inşaat sektörü büyük sarsıntı geçiriyor.

Üretimi gerileyen, işleri küçülen ve döviz riskleri artan şirketlerin güçlükleri yakında bankalara yansıyacak. Büyük işverenler, bankalar önümüzdeki dönemler daha az vergi ödeyecek.

Sayın Erdoğan bu ülkenin Başbakanı. Büyük işverenler, bankalar bu ülkenin işverenleri ve bankaları. Sayın Erdoğan, ekonominin ana kuruluşlarını bir genellemeyle itham ediyor. ”Nemalanmak için yalan beyanda bulunmak” ile suçluyor. Bir başbakanın ekonomiyi sırtlayan, taşıyan işveren kesimi ile bankacılık sektörünü böyle bir genellemeyle karalaması yanlıştır.

Özür: Dün bu sütunda yayımlanan Cari Açık (Döviz Açığı) tablosunda büyük bir yanlışım var. 2009 Ocak ayında 291 milyon dolarlık fazla rakamının yanına (-) işareti koydum. Ve de fazlalık yerine açıktan söz ettim. Özür dilerim. En çarpıcı doğrular bile bu şekilde ters ifade edilebiliyormuş. Daha dikkatli olacağım.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.