`Hata yapma payınız yok`

16.07.2003 - 09:25 | Son Güncelleme :

Moghadam, Reel faizler yüksek. Faiz dışı fazla hedefi çok önemli. Bunun için program dışı harcamalara dönük önlem gerekiyor diye konuştu

IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, ekonominin geleceğine ilişkin sert uyarılarda bulundu. Moghadam, ekonomi yönetimi ile yaptığı toplantılarda keskin mesajlar verdi ve şunları söyledi

Uygulanan program, IMF destekli ekonomik istikrar programı yani hükümetin ve Türkiye`nin programı. Ben, IMF Türkiye Masası`nda yeniyim. Bu nedenle gerek hükümet çevrelerini gerekse iş alemini dinleyip ona göre bir karar vereceğim. Ancak acele etmeyeceğim. 5. gözden geçirme çalışmasını bu hafta sonuna kadar tamamlayacağım. Bu aşamadan sonra ekonomik programda hata payı yok. Hükümetin politika esneklikleri de sınırlı. Program hedeflerinde sapma görüldükçe risk primi de yükseliyor. Reel faizler yüksek seyrediyor. Faiz dışı fazla, çok önemli bir gösterge. Faiz dışı fazla hedefine ulaşılması için program dışı harcamalara dönük önlem gerekiyor. Bu konu üzerinde çalışıyoruz.

Öte yandan Rıza Moghadam ile görüşen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni kaynak arayışlarına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, Moghadam`a, Vergi yükünün artırılmasına kesin olarak karşıyız. Yeni kaynak arayışında olduğunuzu duyduk. Sakın bize bakmayın. Kaynaklar nereye gittiyse, oradan alın deyince, karşılıklı gülüşme yaşandı. Hisarcıklıoğlu, artık kimsenin kaşıkla verip kepçeyle alma, popülizm yapma lüksü olmadığının altını çizdi. IMF heyetiyle yaklaşık bir buçuk saat görüşen Hisarcıklıoğlu, IMF heyetine Türk ekonomisinin sorunlarını ve özel sektörün sıkıntılarını anlattıklarını belirtti ve şu mesajları verdi

KAYNAK İÇİN TASARRUF
* İlave vergi yükünü kaldıramayız. Ek kaynak vergi tedbirleriyle değil, tasarrufla sağlanmalı.

* Kaynaklar nereye gitmişse, program dışında kime gittiyse yeni kaynaklar onlardan alınmalı.

* Geçmişte yapılan hatalar tekrar edilmemeli, popülist yaklaşılmamalı. Popülizmin bedelini sonuçta 68 milyon insan olarak hepimiz ödüyoruz.

* Kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınması için vergi reform paketinin devam etmesi ve enflasyon muhasebesine geçilmesi gerekiyor.

* Programın ihmal edilen en önemli tarafı üretim ve istihdamdır.

* Kamunun yeniden yapılandırılması, mali disiplin, vergi reformu sürecinin devam etmesi şart.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.