Hangisi daha güvenli?

13.05.2013 - 10:51 | Son Güncelleme :

Banka hesabı olanlar dikkat!

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bilgisayar-internet2.jpg">Müşteri ile müşteri temsilcisinin yüz yüze görüştüğü geleneksel bankacılık mı yoksa 7/24 hizmet sunan internet bankacılığı mı?

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir şey var: İnternet bankacılığı geleceğin bankacılığı olacak, bir gün hiç şube kalmayacak…

Bugün bile internet bankacılığı pek çok avantaj sunuyor: Bankaya 7/24 erişim avantajı, düşük işlem ücretleri, çevrimiçi müşteri hizmetleri, para transferleri, bir düğmeye basarak yapılabilecek onlarca işlem... Yine de internet bankacılığı şu an için genel kabul görmüş değil. Çevrimiçi bankacılığa sıcak bakmayanların sayısı azımsanamaz.

Kıdemli finansal analist Richard Barrington geleneksel bankacılık ile internet bankacılığı arasındaki farkları artı eksi olarak sıraladı, Peki ya Türkiye`de durumlar nasıl?

İşte yanıtı:

GÜVENLİK

Bu, insanları internet bankacılığından korkutan en önemli sorun ama Barrington`u korkunun yersiz olduğunu söylüyor: Veri hırsızlığı büyük bir risk ama ne yazık ki bir tüketici olarak bankayı çevrimiçi kullanıp kullanmamanız riski azaltmıyor. Nihayetinde müşterilerin tüm finansal bilgileri de bankalar tarafından büyük veri merkezlerinde saklanıyor. Eğer bir korsan onlarca güvenlik önlemini aşabiliyorsa zaten elden gelecek bir şey yoktur”.

Bankanın talimatlarına uyun, bilgisayarınızın korunduğuna emin olun, işlemleri paylaşılan ağlar veya WiFi bağlantısı üzerinden yapmamaya özen gösterin, tedbiri elden bırakmayın. Sonuçta milyonlarca insan internet bankacılığını kullanıyor.

ÜCRETLER

Bu konuda üstünlüğün internet bankacılığında olduğu söylenebilir. Örneğin internet bankacılığı kullanarak 2 Liraya yapılan bir para transferi (banka ile ücretsiz olması konusunda anlaşma da yapılabilir) şubeden ya da telefon bankacılığından 15 Liraya yapılabiliyor. Ayrıca hesap özeti almak, hesap hareketleri incelemek de ücretsiz. Bunu ATM’lerden yapmaya kalkıştığınızda 0,5 veya 1 Lira gibi bir rakamla ücretlendirilebiliyorsunuz. Ücretlerinin düşük olması ve kural olarak gençlerin teknoloji ile daha rahat olması gibi sebeplerle internet bankacılığı gençler arasında oldukça yaygın. Bugünün gençleri kendi çocuklarına da aynı yöntemi tavsiye edecektir.

ATM Nakit ihtiyacı önemli bir sorun. İhtiyaç olduğunda en kısa yoldan nasıl nakde ulaşırız? Araştırmalar kişilerin bankalarını seçerken ATM ağını dikkate aldıklarını gösteriyor. Kişi ATM’sine en kolay ulaştığı bankayı seçme eğiliminde (evine veya işyerine en yakın olan gibi). İnternet bankacılığından yapılan işlemlerin önemli bir kısmı ATM’lerden yapılabiliyor. Ancak iş güvenliğe gelince ATM’lerde de bu sorunun olduğu söylenebilir. Makinalara konan bir aparat ve kamera ile banka kartları ile kredi kartlarının kopyalandığı kamuoyunca bilinen bir gerçek. Geçtiğimiz gün ABD’de New Yorklu bir şebekenin birkaç saat içinde ATM’lerden 44.47 milyon dolar çaldığı açıklandı.

MEVDUAT

İşlemlerini internet bankacılığı ile yapan kişiler bile ister Amerika’da ister Türkiye’de olsun iş tasarrufu kontrol etmeye geldiğinde veznede “defter yazdırma” uygulamasından vazgeçmiş değil.

MÜŞTERİ HİZMETLERİ

Bazı kişiler 7/24 sorunlarını çözmek ya da danışmak için dijital yolu tercih ediyor. Bazıları ise yüz yüze görüşmeden vazgeçmiyor. Tüm bankaların çağrı merkezleri ve çevrimiçi mesaj merkezleri var ve bunlara başvurmak için bir zaman sınırlaması yok. Ancak yüz yüze görüşmek isteyenler bankanın açılış kapanış saatlerine uymak zorunda, bir de hafta sonu tatiline. Ancak hala sadece şubede yapılabilen işlemler olduğu da unutulmamalı.

KİŞİSEL TERCİH

Bir bankacı ile kişisel bir ilişki olması özellikle yeni ürün veya hizmetlerden haberdar olmak isteyen kısa sürede haberdar olmak isteyen ya da yüz yüze mali danışmanlık almak isteyen kişiler için oldukça önemli. Ancak bankalar maliyetlerini düşürmek için tüm dünyada şube kapatma yoluna gidiyor. İnternet bankacılığının kısa sürede bu kadar gelişmesinin sebepleri arasında müşterilere sağladığı kolaylığın yanında bankaya olan maliyeti de var. Barrington; Zaman geçtikçe, konfor seviyesi daha fazla büyüyecek. Teknolojinin kendisi kanıtladıkça insanlar teknolojiyi kullanmaya daha hevesli olacak” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.