01.10.2013 - 11:16 | Son Güncelleme :

İflas eden İstanbul Bayrampaşa’daki Ora AVM’ye krediyi sağlayan Ziraat Bankası, merkezin ipotek sonuçlarını bekliyor.

Bankanın Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, şirkete 200-270 milyon Euro fiyat biçildiğini belirterek, “İcradan 250 milyon Euro’ya satışa çıksa kimse almaz.” dedi.

İstanbul Ticaret Mahkemesi, Ziraat Bankası’nın 270 milyon Euro kredi verdiği İstanbul Bayrampaşa’daki Ora Alışveriş Merkezi ve Otel Kompleksi’nin iflas erteleme başvurusunu reddetti ve iflasına karar verdi. Ziraat Bankası’nın Kredi Politikalarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, şirkete mahkeme kararından önce sundukları yeniden yapılandırma planının artık uygulanamaz hale geldiğini söyledi. Göğebakan, şirketin varlıklarına mahkeme tarafından atanan iki bilirkişi, iki de BDDK onaylı SPK lisanslı değerlendirme şirketinin 200 milyon Euro ile 270 milyon Euro arasında fiyat biçtiğini kaydetti.

Göğebakan, “Biz ipotekli alacaklıyız. Varlıkların satılması durumunda ilk para bize gelecektir. Ancak bu süreç zaten 5-6 yıl sürer. Ora gerçekten de iki farklı otel konseptiyle alışveriş ve eğlence merkezi olarak ekonomik açıdan önemli bir tesis. Ancak bugün icradan 250 milyon Euro fiyatla satışa çıksa kimse almaz.” dedi.

Ora’nın Ziraat Bankası dışında yaklaşık 400 farklı kişi ve kuruma, 55-60 milyon Euro’luk borcu olduğunu vurgulayan Göğebakan, bankanın alacaklarının tamamlanmasının ardından diğer alacaklılara ödeme yapılacağını ifade etti. Ancak Ziraat Bankası, sürecin böyle devam etmesini istemiyor. Bankanın talebi, üst mahkemeden bir an önce kararın çıkması ve ondan sonraki yol haritasının belirlenmesi. Göğebakan, hedeflerinin tesisin işletilerek borçlarını öder hale gelmesi olduğunu belirtiyor.

Ortakların iflas kararına itiraz edecekleri duyumunu paylaşan Cengiz Göğebakan, şöyle konuştu: “Bu durumda iflas kararı Yargıtay’da reddedilirse konu yeniden yerel mahkemeye gelecek. Yerel mahkemenin alacağı karara göre, Ora’nın durumu netlik kazanacak. Beklemedeyiz.” Ziraat Bankası’nın Ora’nın iflas erteleme başvurusuyla ilgili yaptığı incelemede, şirket ortaklarının 1 milyon liralık alacak için icraya başvuran bir alacaklıyı durdurmak için iflas ertelemeye başvurmak durumunda kaldıkları ortaya çıktı. Cengiz Göğebakan, o durumda kendilerine gelmeleri halinde banka olarak kurumu yaşatmak adına ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. Nitekim yeniden yapılandırmada belirli bir süre ödemesiz yeni bir plan hazırlanmıştı. Banka, şirketin piyasaya olan borçlarını temizleyip gelir getiren bir işletmeye dönüştürülmesini planlıyordu.

Ziraat Bankası, 3 ay önce takibe düşmüş kredi borcunu kapatmak için bir kampanya başlattı. Hakkaniyete dikkat ettikleri için kampanya kapsamının 2011 öncesinde takibe düşen kredilerle sınırlandırdıklarını ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Göğebakan, “Bu kampanya yaklaşık 400 milyon liralık bir alacağı kapsıyor. Şu ana kadar 25 milyon lirası geldi. Yıl sonuna kadar sürecek kampanya kapsamında 90-100 milyon lira alacağın gelmesini bekliyoruz.” dedi.

Banka, bu imkândan faydalanmak isteyene normal faizden işlem yaparak faizin yüzde 40’ına kadar siliyor. Kanuna göre 90 günden fazla aksayan ödemeler icra ve iflas hukukunun konusu haline geliyor. Bu sınır geçildikten sonra kendilerinin yapacak bir şeyi kalmadığına işaret eden üst yönetici, “Biz Ziraat olarak ödemesi 30 gün geçen kredileri yakın izlemeye alıyoruz. Genelde yakın izlemeye giren müşterilerimizin yüzde 5-7’si takibe düşüyor.” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.