Gençlerle yürüyor

06.07.2004 - 08:04 | Son Güncelleme :

Alcatel-Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel, en yeni teknolojinin 2 yılda eskidiğini bu hızı ancak en son bilgiyle donatılmış yeni mezun mühendislerle yakalayabildiklerini söyledi

Teknoloji şirketi olmalarından dolayı `yeni bilgi`nin önemine işaret eden Alcatel-Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel, bu nedenle üniversitelerin mühendislik bölümlerinden yeni mezun gençleri işe aldıklarını söyledi.

Alcatel`in Fransa`nın başkenti Paris`teki merkezine düzenlenen basın gezisine katılan Lütfi Yenel, Alcatel`in dünyada Ar-Ge`ye en çok önem veren şirketlerden biri olduğunu bildirdi. Yenel, `En son bilgilerle mezun olan gençler başarıyı getiriyor. Bizim gibi şirketlerde genç nüfusu çok önemli, kol işçiliği değil. En yeni teknoloji denilen şey 2 yılda eskiyor, hızlı bir değişim var. Bu hızı ancak en son bilgiyle donatılmış iyi üniversitelerimizden mezun yeni mühendislerle yakalayabiliriz` dedi.

Mühendislerin başarısı

Yenel, Alcatel`in tüm dünyada üretim faaliyetlerini yavaş yavaş azaltarak mühendislik faaliyetlerine ağırlık verdiğini de söyledi. Yenel, `Artık birçok iş için dış kaynaklar kullanılıyor. Dünyada da bu böyle` diye konuştu.

Alcatel-Teletaş`ın genç mühendislerinin dünyanın birçok ülkesine NGN (Gelecek Nesil Şebekeleri) Projesi sattıklarını söyleyen Yenel, `Teletaş mühendisleri Avrupa, Ortadoğu ve Asya`daki başarılarına her gün bir yenisini eklediğini söyledi. Mühendislerimiz, gelecek nesil ses ve multimedya çözümünün hayata geçirilmesini sağlıyor` dedi.

Seneye merkez olacak

Alcatel-Teletaş`ın bu alandaki başarılı çalışmaları ile dünyada öncülüğünü sürdürdüğünü söyleyen Yenel şunları anlattı: `Alcatel`in zengin ürün yelpazesinde bulunan, yeni nesil şebeke elemanları ile donatılmış olan Etisalat Projesi, içerisinde önemli sayıda Alcatel-Teletaş mühendislerinin bulunduğu Araştırma ve Geliştirme ekibi tarafından tasarlandı. İnanılmaz gençlere sahibiz. Olayları anlayıp projeleri götürebilen, çok yoğun çalışıyorlar. Bu ekibe çok yakında 8-9 kişi daha katılacak. Sayı her geçen gün artacak. Şu anda 3 merkezde 30 mühendis var. Bunlar geliştirdikleri ürünleri gidip satıyorlar. Müşteri ilişkileri çok iyi. Ve rakiplere göre çok iyi bir avantaj. Problemleri yerinde çözüyorlar. Gelecek Nesil Şebekeleri üreten bu merkez 1 yıl sonra Alcatel içinde ana bir merkez haline gelecek.`

Bakır tel üzerinden TV seyretmenin keyfi

Alcatel`in pazarlama bölümü yöneticilerinden Steve Hope`ın verdiği bilgiye göre, Alcatel, RHK ve Infonetics gibi uluslararası sanayi analizi ve pazar araştırmaları yapan şirketlere göre dünya çapında DSL (Digital Subscriber Line / Sayısal Abone Hattı) pazarında liderliğini korumaya devam ediyor. Hope, araştırmalarda Alcatel`in sahip olduğu pazar payının yüzde 41 ile en yakın rakibinin üç katına yakın olduğunu söyledi.

Hope, şöyle devam etti: `2003 yılının sonuna kadar dünya çapında 20 milyonun üzerinde DSL hattı sevkıyatı gerçekleştiren Alcatel, en yaygın genişband erişim şebekelerini kurarak, en büyük servis sağlayıcıları iş ve ev ortamları için genişband hizmetleri vermesini sağladı. Alcatel`in 7300 ASAM serisi DSL ürün ailesi sayesinde servis sağlayıcılar düşük işletme maliyetleri ile `triple play` gibi geleceğin konseptlerini bugünden hayata geçirebiliyor. Bu konsept çerçevesinde bakır bir

hat üzerinden TV, `Video on demand`, genişband (hızlı) internet erişimi, müzik ve çok hatlı telefon erişimi aynı anda sağlanabiliyor.`

DSL pazarı büyüyecek

Dünyada genişband erişim pazarının hızla büyüyeceğini bekleyen Hope, teknolojik araştırmaları ve DSL alanındaki teknolojik deneyimleri ile servis sağlayıcılarına genişband erişim alanındaki uygulamaları çeşitlendirmek için yeni ufuklar açmayı hedefledikleri vurguladı.

DSL, internet erişiminin en ucuz en hızlı ve en verimli yolu olarak gösteriliyor. Digital Subscriber Line (Sayısal Abone Hattı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan DSL, mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisi. 1997`nin ikinci yarısından bu yana tüm dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Sabit bir ücret karşılığında 24 saat kesintisiz, hızlı, sorunsuz internet erişimi sağlıyor. DSL kendi içinde 2 Mbps (MegaBit=Milyon bit/sn) upload ve 2 Mbps download hızlarına sahip.

`Cep`te iddialı olmayacağız

Alcatel-Teletaş`ın içinde cep telefonu satışlarının toplam ciro içinde belki yüzde 5`i bile bulmayacağını söyleyen Alcatel-Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel şöyle devam etti: `Mobil telefon pazarında hiçbir zaman önemli bir oyuncu olmayacağız.

Fakat halk bizi telefon üreticisi olarak tanıyor.

Belki de bu nedenle bu pazarda varız. Ama bizim asıl işimiz mühendislik işleri, teknolojik altyapı işleri. Bunlarda pek gözle görülmüyor, kimsenin görmediği bu kısımlarda olmaya devam edeceğiz` dedi.

Dünyada 60 bin çalışanı var

Alcatel, operatörler, servis sağlayıcılar, kurumlar ve uç cihazlarını kullanan tüketicilere kadar geniş bir müşteri yelpazesine her tür ses, data, multimedya iletişim çözüm ve servis hizmetlerini sunmak üzere yeni nesil, rekabete açık altyapı şebeke ağları tasarlıyor, geliştiriyor ve üretiyor. Alcatel müşterileri, Alcatel`in ileri teknoloji bazlı entegre ürün ve çözümleri ile,

uçtan uca optik altyapılar, sabit ve mobil şebekeler ve genişband erişimlere kadar çok çeşitli ürün yelpazesi içerisinde tüm çözümlerden faydalanarak en ekonomik ve optimum hizmetleri sunabiliyor. 130 ülkenin üzerinde faaliyet gösteren Alcatel`in satışları 2003 yılında 12.5 milyar Euro olarak gerçekleşti. 60 bin çalışanı var.

Türkiye önemli bir parçası

Teletaş, 1965 yılında zamanın PTT bünyesinde araştırma geliştirme laboratuvarı olarak kuruldu. 1984`te Teletaş Telekomünikasyon Endüstri A.Ş. olarak anonim şirkete dönüştürüldü. Aynı yıl Alcatel Bell firmasından alınan lisans ile Sistem12 Sayısal Santralları`nın araştırma geliştirme ve üretim faaliyetleri başladı. 1988`de halka açılan ilk Türk şirketi oldu (Yüzde 35`i halka açık.) 1993`te Alcatel +*bTeletaş olarak

telekomünikasyonda dünya devi Alcatel`in önemli bir üretim ve araştırma geliştirme birimi oldu. Alcatel Teletaş, başta sayısal santral, fiber optik transmisyon sistemleri, internet ve mobil altyapısı konularında faaliyetlerini sürdürüyor. Alcatel Teletaş, anahtar teslim her tür iletişim altyapısının kurulmasında, operatörler, servis sağlayıcıları ve kurumlara hizmet veriyor. 2003 satışları 138 milyon Euro.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.