Fransa´da Sosyalist Parti içinde referandum Türkiye´yi yakından ilgilendiriyor

23.11.2004 - 16:09 | Son Güncelleme :

Fransa´da ana muhalefet Sosyalist Parti´nin AB Anayasası için kendi bünyesinde düzenlediği referandumun sonucunun, Türkiye ile AB arasında tam üyelik müzakerelerinin başlatılması karşısında Fransa´nın tavrını dolaylı yoldan etkileyebileceği belirtiliyor. Fransa´nın önde gelen dış politika uzmanlarından Alexandre Adler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sosyalist Parti delegelerinin 1 Aralık´ta katılacağı oylamadan ´´Evet´´ çıkması durumunda, ´´Fransa´nın önemli ölçüde rahatlayacağını´´ ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac´ın Türkiye ile müzakere konusunda daha rahat karar vereceğinisöyledi. AB Anayasası ve Türkiye ile müzakere konularının birbirinden farklı konular olduğunu hatırlatan Adler, bununla birlikte Sosyalistlerin referandumundan AB Anayasası hakkında çıkacak olumlu görüşün, Türkiye konusunda iktidar partisi ve kamuoyu ile karşı karşıya kalan Chirac´ı doğal olarak rahatlatacağını belirtti. Fransa Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü (IRIS) BaşkanYardımcısı Diddier Billion da, AB Anayasası ve Türkiye ile müzakereninfarklı konular olduğunun altını önemle çizdikten sonra, ´´Ancak Sosyalistlerin referandumundan ´Evet´ çıkması Chirac´ın Türkiye ile ilgili tavrında az da olsa psikolojik bir rahatlama sağlayabilir´´ dedi. Sosyalist Parti yöneticilerinin referandum kampanyasında Türkiye konusunu gündeme getirmediklerine dikkati çeken Billion, ´´bu referandumun sonucundan ´Hayır´ çıkmasının hem Fransa´yı, hem AB´yi çok zor durumda bırakacağını´´ savundu. Billion, ´´Sosyalistlerin referandumundan ´Hayır´ çıkması Fransızlar için gerçekten büyük talihsizlik olacak´´ dedi. Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CERI) üyesi Semih Vaner de Adler ve Billion´un görüşlerini paylaşıyor. Sosyalist delegelerin ´´Evet´´ oyunun Türkiye ile müzakerelerin başlatılması konusunda Chirac´ın rahatça kararını vermesine yarayabileceğini ifade eden Vaner, ´´Hayır oyunun ise Türkiye için oldukça olumsuz etki yaratmasının kaçınılmaz olduğunu´´ söyledi. Fransız basınında geçen aylarda çıkan haberlerde, Chirac´ın 2005 yılının ikinci yarısında ülke genelinde AB Anayasası içindüzenlenecek referandumdan sonra, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını istediği yorumları yapılmıştı.

-SOSYALİSTLERİN REFERANDUMU-

Sosyalist Parti´ye kayıtlı yaklaşık 120 bin delege,ülke genelinde 102 bölgede kurulacak sandıklarda, AB Anayasası için 1 Aralık Çarşamba günü ´´Evet´´ ya da ´´Hayır´´ oyu kullanacak. Partinin ´´ikinci adamı´´ olarak bilinen eski başbakanlardan Laurent Fabius´un öncülüğündeki bir grup milletvekilinin AB Anayasası´na karşı çıkmasının ardından parti delegeleri arasında oylama yapılması kararlaştırılmıştı. Fabius´un öncülüğündeki cephe, ´´AB´de vergi ve bütçe konularında karar mekanizmasını ve sosyal politikaları´´ gerekçe göstererek,Anayasanın mevcut haline karşı çıkıyor. Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande, eski bakanlardan Jacques Lang ve Pierre Moscovici´nin başını çektiği cephe ise başka bir alternatifi bulunmadığı ve AB içinde bir uzlaşma metni olduğu gerekçesiyle, parti içinde düzenlenecek referandumda ´´Evet´´ oyu kullanılması çağrısında bulunuyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
987 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.