Faizler mıknatıs gibi bütün parayı çekiyor

14.07.2003 - 09:03 | Son Güncelleme :

Ersin Özince, yüksek faiz nedeniyle paranın bu yöne kaydığını belirterek, Yatırımcıyı suçlayamayız. Çaresi borçlanma ihtiyacının azaltılmasıdır dedi

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, yüksek seyreden reel faizlerin düşmesi için piyasayı bozan borçlanma ihtiyacının azaltılması kararlılığındanz taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. Faiz, mıknatıs gibi parayı çekiyor diyen Özince, SABAH`a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi

* İcra İflas Yasası neden gerekli Bankaların aktif kalitesinin krizden bu yana sorgulandığı bir ortamda sorunlu alacakların tahsilindeki araçlar yetersiz kalıyor. Bankacılık sektörü, sorunlu alacakların fazla olduğu bir sektör. İcra İflas Yasası süreci çok uzadı. İvme kazandırılmalı. Fakat IMF, ultra yaklaşım göstermemeli. Sorunlu alacak tanımımızı katı yapıyoruz, sonra gelişmiş ülkelerin mevzuatını uygulamaya çalışınca zorlanıyoruz.

* Fatura kime çıkıyor Bankalara emanet edilen ve krediye dönüşen paralar tahsil edilebilmeli. Yapılacak düzenmeler, bankaların elini rahatlatmalı. Aksi taktirde, fatura dönüp dolaşıp vergi verenlerin sırtına yükleniyor. Bu dönemin kapanması gerekiyor.

* Kayıtlı ekonomiye doğru atılan adımlar Bankalar Birliği olarak istikrara destek vereceğiz. Sistemin derinleşmesi, kayıtdışlığını azaltılması kaçınılmaz gereklilik. 5 milyar lira ve üzerindeki para hareketlerinin bankalardan geçmesi yönündeki karar çok yerinde oldu. Aynı şekilde muhasebe sisteminin uluslar arası normlara uygun hale getirilmesi, enflasyon muhasebesine geçilecek olması da son derece önemli.

KUR TEK ENSTRÜMAN DEĞİL
* Faiz neden yüksek Risk primi çeşitli nedenlerle yükseliyor.Bunun önlemenin en iyi kamu borçluluğunu azaltmaktan geçiyor. Faiz, mıknatıs gibi parayı çeker. Bu noktada oluşan yatırım tercihini eleştiremeyiz. Herkes kendince rasyonel davranıyor ve bu da hakkıdır. Çaresi, de fiyatı bozan, piyasayı istismar eden borçlanma ihtiyacının azaltılmasıdır.

* Kur, rekabet aracı mı Kur politikasında tercihimiz kesin. Arzı da talebi de sadece Merkez Bankası`ndan beklemekle serbest piyasa çalışmıyor. İhracatçının zorluklarını biliyorum. Biz de sanayi sektöründe iştirakleri olan bir bankayız. Ancak ihracata devam ediyoruz. Kur gerçekten önemli ama rekabet için gerekli tek enstrüman da değil. Bu nedenle her alanda verimliliği arttırmaya çabalıyoruz.

Kur, kotaları doldurtmadı
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, kurdaki düşüklük nedeniyle ABD`ye yönelik konfeksiyon ihracatında birçok bazı kategorilerdi kotaların dolmadığını belirtti. Daha önceki yıllarda siparişler fazla olduğu için kotaların yetmediğini ve kotalarda esneklikler talep ettiklerini, bu yıl tam tersi durum yaşandığını ifade eden Orakçıoğlu, Firmalarımız maliyet artışı ve kur nedeniyle fiyat tutturamadığı için Amerika`dan sipariş alamıyor değil, almıyorlar. İster istemez hassas kategorilerde bu yıl kotalarda bir sıkışıklık olmayacak dedi.

ABD`ye ihracat yapılan hassas kategori ürünleri arasında örme üst giysiler, basic t-shirt, pantolon, gecelik ve pijama, yatak çarşafları ve suni ipliklerin bulunduğunu açıklayan Orakçıoğlu, şunları söyledi Şu anda en hassas kategoride bile doluluk yüzde 50`yi aşmamış durumda. Yıl sonuna kadar kaybımız 400-500 milyon doları bulur dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.