Faiz tabela dışına taştı, kavga başladı

08.06.2005 - 10:05 | Son Güncelleme :

Son dönemde bazı bankaların tabela oranlarının üzerinde faizle para topladığını söyleyen Ergun Özen, Kredi alıp, yine o bankaya mevduat yatıranlar bile var dedi.

Bazı bankaların tabela oranlarının üzerinde faizle para toplamasının bankacılık sistemine uzun dönemde zarar vereceği uyarısında bulunan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Ben buna şiddetle karşıyım dedi. İkitelli MASKO Mobilyacılar Sitesi`nde küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik özel uygulamaları için şirketlerle bir araya gelen Ergun Özen, bazı bankaların gecelik faizlerin yüzde 14.5`larda olduğu bir ortamda mevduata yüzde 19-20 faiz verdiğine işaret ederek, Aktifleri büyüteceğim, piyasa payı alacağım diye zararına işlem yapılmasına ben kesinlikle karşıyım. Hatta öyle hale geldi ki bazı müşteriler kredi alıyor bankadan mevduat yapıp para kazanır oldu. Bu bankacılık filan değil dedi.

PAZARLIKLA YÜKSELİYOR
Bu konuda Centilmenlik anlaşması yapılabilir mi? sorusuna ise, Yapılamadığı ortada yanıtını veren Özen, Bankacılık bundan uzun vadede zarar görür. Şu anda gecelik faizin yüzde 14.5 olduğu bir yerde mevduat faizlerinin yüzde 19.5- 20 olması, olacak şey değil. Banka isimleri vermek istemiyorum ama herkesin kendi hesabı da vardır. Bunu da söylemek zorundayım, bana sorarsanız bu yanlış bir yaklaşımdır değerlendirmesinde bulundu. Özen`in `şiddetle karşıyım` dediği tabela faizinin üzerinde oranlarla faiz verildiği yönündeki iddialar bir süredir tartışılıyor. Nitemik yüzde 15 faizle mevduat topladığını duyuran bazı bankaları arayarak, Yaklaşık 400 milyarımız var. Ne kadar faiz verirsiniz? diye sorduğumuzda, bu rakamın yüzde 19 hatta 20`lere kadar çıktığını gördük. Çoğunlukla aldığımız yanıt, Şubemize buyrun görüşelim, rakam değişebilir şeklindeydi. Anımsanacağı üzere daha önceki yıllarda tezgahaltı faiz adı ile bilinen bu uygulamayı daha çok kamu bankaları gerçekleştirirdi.

MARJ ÇOK AÇILDI UYARISI
Bu arada Reuters`e konuyla ilgili değerlendirme yapan bir bankacı, Gecelik borçlanma faizi ile bankaların mevduata verdikleri faiz arasındaki marj son yıllarda hiç olmadığı kadar yükseldi. Bunun uzun vadede sürdürülebilir olmadığı tartışılıyor. Bu yarışın arkasında sektörün bilanço büyütme kaygısı olduğunu düşünüyorum dedi. Bazı bankacılar, Merkez Bankası borçlanma faizi ile mevduata uygulanan faiz arasındaki marjın azalması için Merkez Bankası`na alış ve satış kotasyonları arasındaki marjı azaltmasını istedi. Gecelik ve 1 haftalık borçlanma kotasyonu yüzde 14.5, borç verme kotasyonu ise yüzde 18.5 seviyesinde bulunuyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.