Faiz indirimi ihracatçıyı ve turizmi vurdu

21.09.2007 - 13:59 | Son Güncelleme :

ABD`deki yarım puanlık faiz indirminin ardından dibe vuran dolar kuru ihracatçıyı isyan ettirdi. İhracatçılar bir an önce Merkez Bankası`nın devreye girmesini istiyor.

HÜRRİYET

Referans Gazatesi`nde yer alan habere göre, bu kurlarla üretim yapılamayacağını savunan ihracatçılar benzer bir faiz indirimini Merkez Bankası`ndan da bekliyor.

ABD hapşırdı, Türk ihracatçısı zatürree oldu diyen Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Merkez Bankası`nın FED`i örnek alıp faiz indiriminde cesur davranması gerektiğini söyledi. Geçen yıl haziranda Merkez Bankası’nın faiz oranlarını hızla yükselttiğini hatırlatan Türkmenoğlu, döviz artarken faiz silahını kullanan MB’nin tersi durumda kayıtsız kalmasının üretime, istihdama, cari açığın azaltılmasına ciddi katkı sağlayan ihracat kesimini cezalandırmak anlamına geldiğini ifade etti.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da indirimden sonra döviz kurundaki beklentilerin sektörü olumsuz etkileyeceğini kaydederek şöyle devam etti:

Türkiye`nin reel sektör olarak rekabetçiliği ne kadar güçlü olursa o kadar az etkilenir. Ama şimdi kimse bunu düşünmüyor. Şu anda FED`in aldığı önlemlerle bu erteleniyor ama önümüzdeki dönemlerde bu sıkıntılar tekrar ortaya çıkacak. Ekonomideki karar vericilerin bir an önce politika geliştirmesi gerekiyor. Politika geliştirmeden rekabetçiliğimizden ödün vererek bu durumları atlatmamızın imkânı yok. Orakçıoğlu, Merkez Bankası`nın da proaktif olmasının gerektiğini belirtti.

BU KURLA ÜRETİM OLMAZ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de dövizin erimesinin sanayi ve ihracat hacminin buzullar gibi erimesine neden olacağını söyledi. Bu ucuz kurlarla ithalat yapmak artık Türkiye`nin yeni dış ticaret stratejisi olmaya başlayacak diyen Gülle, şöyle devam etti:

Bu bakımdan Türkiye`de faizin artık en az yüzde 10 indirilmesi gerekiyor. Merkez Bankası`nın da aynı cesaretli kararı ihracatçı ve sanayici için alması gerekiyor. Yoksa 1.2 YTL`nin altında kurla, çalışma koşulları sıkıntıya girer. Bu kurlarla üretim, ihracat yapmanın imkânı yok.

ŞU AN BİLE GEBERDİK

Kurdan en çok etkilenen diğer bir sektör de turizm. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, dün itibariyle 6 yıl önceki seviyeye düşmüş bir dolarla çalışmalarının mümkün olamayacağını söyledi. Bize yaşayabileceğimiz kadar oksijen verilmesi gerekiyor diyen Barut, şunları söyledi:

Orta vadeyi bırakın şu an bile geberdik. 6 yıl önceki seviyeye düşmüş bir dolarla yaşayabilmemiz mümkün değil. Kurlarda ani iniş çıkışlar olacak artık. Bu kurlarla ve böyle bir belirsizlikle bizim artık bugüne kadar verdiğimiz kaliteli servis ve hizmeti vermemizin imkânı yok. Bu açık ve net bir uyarıdır. Çünkü, kârlılığımızı dibe vuruyor. Bu alandaki rekabeti, avantajımızı kaybediyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.