Erteleme yok, esneme var!

28.08.2013 - 11:52 | Son Güncelleme :

Firmaların henüz yarısı başvurdu ama...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/mehmet_simsek2.jpg">Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten kesin talimat: e-faturada erteleme yok. e-fatura için 1 Eylül’den sonra yapılan başvurular ceza tahsil edilerek alınacak.

Kayıtdışıyla mücadelede tarihi bir adım olarak görülen ‘e-fatura’ dönemine 3 gün kala, firmalardan ‘erteleme’ talepleri yağarken, Maliye Bakanlığı son kararını verdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, geçtiğimiz hafta Gelir İdaresi Başkan ve yardımcıları ile diğer üst düzey bürokratla yaptığı olağanüstü toplantıdan ‘uygulama ertelenmeyecek’ kararı çıktı.

Vatan`dan Gülümhan Gülten`in haberine göre; Şimşek’in kesin talimatıyla Maliye Bakanlığı, uygulama için belirlenen son tarih olarak 1 Eylül 2013 tarihini ertelememe kararı aldı. Gelişmeyle ilgili bilgi veren Maliye Bakanlığı üst düzey yetkilisi gelinen noktayı, “Bir kez erteleme eğilimine girersek, uygulama en az 3 yıl ertelenir. Buna tahammülümüz yok. Kesinlikle erteleme yapılmayacak. Bakanlık olarak bunu kararlaştırdık” sözleriyle anlattı. Böylece bu yıl için sayıları 17 bin civarında tespit edilen şirketlerin Maliye Bakanlığı’na başvurması için 3 gün kaldı. Başvuruları tamamlanması gereken sistem nedeniyle, binlerce işletme ve bunlardan mal alan onbinlerce şirketin kaos yaşayacağı vurgulanıyor ve başvuru tarihinin yılbaşına ertelenmesi isteniyordu.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Ceza tahsil edilecek

Bakanlıkta ertelememe kararının ardından benimsenen yaklaşım ise şu oldu: “Yeni sisteme, belirlenen tarihte geçilecek. Çıkabilecek sorunlar yola çıkıldıktan sonra düzeltilecek. Bu kapsamda 1 Eylül itibarıyla başvurusunu yapan ve yeni sisteme giren firmaların iyi niyetini ortaya koyduğu anlayışıyla, bu firmalara ilişkin pürüzlerde firma lehine uygulama yapılacak.”

1 Eylül’e kadar Maliye Bakanlığı’na başvurma zorunluluğuna rağmen, olası bir kaosun önüne geçilmesi için Bakanlık, bu tarihi geçiren başvuruları da, ceza tahsil ederek de olsa kabul edecek. Böylece gerilimin azaltılması planlanıyor.

3 gün sonra ne olacak?

e-fatura sistemi, fatura bilgi ve belgelerin kağıt ortamından alınarak özel bir bilgisayar sisteminde elektronik olarak kaydedilmesi uygulaması olarak tarif edilebilir. Bu uygulamayla artık şirketler faturalarını bilgisayar ortamında kesecek. Bu kayıtlar doğrudan Maliye Bakanlığı kayıtlarını geçecek. e-fatura sistemine geçmek zorunda olan mükellefler de şöyle tarif edildi:

“Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan, 1 litre veya 1 kg dahi olsa, mükelleflerden 2011 yılsonu itibarıyla asgari 25 milyon TL brüt satış hâsılatına sahip olanlar. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki tütün mamulleri, alkollü içecekler ve kolalı gazozları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 yılında mal alan mükelleflerden 2011 yılsonu itibarıyla asgari 10 milyon TL brüt satış hâsılatına sahip olanlar.”

İş hayatında vakit nakitse, Turkcell EkipMobil ve Akıllı Araç hizmetinizde!


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.