Erdoğan istedi, kuleler 100 milyon dolara satılıyor

27.07.2005 - 09:55 | Son Güncelleme :

TOBB, daha önceki ihalede 70 milyon dolar önerdiği, ancak Başbakan Erdoğan`ın 100 milyon dolar istediği konuşulan Tekel`in İkiz Kuleleri için dün yapılan ihalede 100 milyon dolar teklif verdi

<ımg hspace="10" src="http://www.milliyet.com.tr/2005/07/27/ekonomi/resim/eko05.jpg" align="right" vspace="10" border="1">
Tekel`e ait İkiz Kuleler`in özelleştirilmesi için en yüksek teklifi 100 milyon dolar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verdi.
Özelleştirme İdaresi (Öİ) Başkan Yardımcısı Kazım Çalışkan`ın başkanlığında dün gerçekleştirilen ihaleye, Yenigün İnşaat ile TOBB katıldı. Yazılı turun ardından 97 milyon dolar başlangıç, 1 milyon dolar artırım aralığı ile geçilen sözlü turlarda TOBB, 98 milyon dolarlık teklif yaparken, Yenigün ihaleden çekildi. İhale komisyonu, TOBB`un teklifini revize etmesini isteyerek `Kamuoyunu rahatlatacak ve yapılan işin verimini ortaya koyabilecek bir fiyat istediklerini` söyledi.

`Fiyatı yükseltin` zirvesi
TOBB Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan, Komisyon Başkanı`nın 100 yapalım bitirelim önerisi üzerine teklifi 100 milyon dolara çıkardı. İhale Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun (ÖYK) onayının ardından kesinleşecek.
TOBB, İkiz Kuleler`in bedelini peşin veya vadeli ödeyebilecek. Vadeli seçenekte yüzde 40`ı peşin, 12 ayda 1 ödemeli, 36 ayda vade farkı ile birlikte ödeme yapılabilecek.
TOBB daha önce açılan ama tek teklif geldiği için iptal edilen ihalede 70 milyon dolarlık teklifte bulunmuştu. Dün sonuçlanan ikinci ihale önceki gece, Maliye Bakanlığı`nda Kemal Unakıtan başkanlığında bir toplantı yapıldığı, toplantıya Öİ Başkanı Metin Kilci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB Başkan Yardımcısı ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan`ın katıldığı bildirildi. Toplantıda, TOBB yöneticilerinden İkiz Kuleler için teklif ettikleri fiyatın yükseltilmesinin istendiği öğrenildi.

Pürüz Yenigün`le aşıldı
Çağlayan, binanın TOBB`un genel merkezi olacağını, kulelerden birini teknopark olarak kullanacaklarını söyledi. İhaleyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan`ın TOBB yönetiminden ricası olup olmadığı sorusu üzerine Çağlayan, Hayır böyle bir şey yoktur. İhale ortamında ister istemez bir ara gazı, bir manevi gaz oluyor. Yani sadece burada, Başbakan değil gazın etkisi var dedi.
İkiz Kuleler`in daha önceki ihalesi TOBB`dan teklif gelmesi nedeniyle iptal edilmişti. Yeni ihaleye, Yenigün İnşaat`ın da girmesiyle bu sorun aşıldı. Yenigün İnşaat 1992`de kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Mithat Yenigün`ün yaptığı şirket, bina, otoyol, köprü, atık su ve haberleşme şebekesi gibi alanlarda faaliyet gösteriyor, Moskova, Varşova, Tel Aviv ile Sofya`da da temsilcilikleri bulunuyor.


Özal başlattı, Çiller büyüttü
Çankaya Lodumlu`daki İkiz Kuleler 1988`de Özal Hükümeti döneminde yatırım planına alındı. İhaleyi en yüksek kırımı yapan Ceylan İnşaat kazandı. 1995`te Çiller Hükümeti döneminde ise binanın Başbakanlık hizmet binası olarak kullanılmasına karar verildi.YPK`nın kararıyla ilave ödenek tahsis edildi. 35 bin metrekarelik bina inşaatı alanı 147 bin 500 metrekareye çıkarıldı. Keşif bedeli artırıldı. 1997`de Erbakan Hükümeti döneminde Tekel Yönetim Kurulu yapım işlerinin yürütülmesi için kuruluş mevzuatının uygulanmasına imkân kalmadığını belirtip işin Başbakanlık Müsteşarvekili Başkanlığı`ndaki komisyonca yürütülmesi gerektiği kararını aldı.

160 milyon dolara mal oldu
Binalar AKP Hükümeti döneminde satışa çıkartıldı. Geçen sene yapılan ihaleye sadece TOBB girmiş ve 70 milyon dolar teklif vermişti. Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari, o dönemde yaptığı açıklamada, Bugüne kadar 160 milyon dolar KDV`siyle 240 trilyon harcadık demişti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.010 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.