Endonezya`da Megavati dönemi

24.07.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Endonezya parlamentosu dünkü oturumunda, yolsuzlukla suçlanan Devlet Başkanı Abdurrahman Vahid`i azletti. Görevinden uzaklaştırılan Vahid`in yerine 54 yaşındaki kadın yardımcısı Megavati Sukarnoputri getirildi.

Endonezya parlamentosunu oluşturan 700 kişilik Halk Meclisi devlet başkanlarını seçme ve azletme yetkisine sahip bulunuyor. Vahid`in azline 591 üyenin oyuyla karar verildiği, Vahid yanlısı 100 kadar milletvekilinin ise oturumu boykot ettiği belirtildi.

Bu arada, Vahid`in azil kararını tanımayacağını açıklamasına rağmen ordu ve polisin Endonezya Devlet Başkanı`nın olağanüstü hal kararına destek vermemesi ve parlamentonun oturumundan hemen önce tankların devlet başkanlığı konutunun bulunduğu bölgeyi terketmesi Vahid`in direnişinde yalnız kalacağının işareti olarak yorumlandı. Meclisin, 21 aydır iktidarda olan Vahid`i azil kararının ardından yemin ederek görevine başlayan Megavati, ülkenin beşinci devlet başkanı olarak 2004 yılına kadar iktidarda kalacak.

Endonezya`nın ilk Devlet Başkanı Sukarno`nun kızı olan Megavati, yemin töreni sırasında yaptığı konuşmasında tüm taraflara görüş ayrılıklarını bir tarafa bırakıp, halkın sesi olan bu demokratik kararı tanımaları çağrısında bulundu.

Meclisin azil kararından önce Devlet Başkanı Vahid`in olağanüstü hal ilan etme kararı da yapılan oylama sonucunda oy çokluğuyla reddedildi. Meclisin asker ve polis kanadını oluşturan 38 üyesinin de çoğunluğa uyduğu oylama sonucunda devlet başkanının isteği, 700 sandalyeli mecliste 599 red oyuyla kabul edilmedi.

Parlamentonun dünkü oturumundan önce en çok sandalyeye sahip iki partisi, Vahid`in görevden alınmasını istedi. Oturum öncesi Megavati`nin genel başkanlığını yaptığı Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI - P) ile Golkar Partisi, Devlet Başkanı`nın görevinden bir an önce alınması isteklerini ilettiler.

ABD Vahid`i eleştirdi
Öte yandan, Meclis`in azil oturumundan önce Devlet Başkanı Vahid`in olağanüstü hal ilan etme girişimi ABD yönetimi tarafından kınandı. Taraflara duyarlı olmaları çağrısında bulunan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, `ABD, Endonezya Devlet Başknı Vahid`in, olağanüstü hal ilan ederek, demokrasi yoluyla oluşturulmuş milli meclisi feshetme girişiminden derin bir endişe duymaktadır` dedi.

Singapur memnun
Endonezya`da Megavati`nin devlet başkanlığına getirilmesi bölge ülkeleri tarafından olumlu karşılandı. Singapur Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, Megavati`nin Endonezya`da devlet başkanlığına getirilmesinden memnuniyet duyulduğu ifade edilerek, yeni dönemde Endonezya`nın sorunlarının çözüleceğinin umut edildiği belirtildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.