En ağır fatura Türkiye ve Güney Afrika`ya çıktı

26.06.2006 - 10:01 | Son Güncelleme :

Uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmalardan en ağır darbeyi cari açık veren ülkelerin aldı. Son 1.5 ayda para biriminin değeri en hızlı düşen ülkeler sıralamasında Türkiye birinci oldu. Mayıs ayı başından bu yana YTL`nin değeri dolar karşısında yüzde 29.59 eridi. Parasının değeri en hızlı azalan ikinci ülke ise Güney Afrika oldu. Güney Afrika para birimi Rand, Mayıs ayı başından bu yana yüzde 23.54 değer kaybetti. Bu iki ülke dışında para birimi en fazla düşen ülkelerde ise kayıplar tek haneli rakamları geçmedi.

Son yıllarda yabana sermaye akınına uğrayan gelişmekte olan ülke piyasalarının tüm dünyadaki çalkantıdan en fazla yara alan piyasalar olduğu dikkat çekiyor. Ancak bu piyasalar arasında da depremin şiddetinin makroekonomik ve siyasi göstergelere göre değiştiği görülüyor. Özellikle cari işlemler açığı yüksek olan ülkelerde yabana çıkışının daha hızlı olduğu dolayısıyla da para birimlerinin daha fazla değer kaybettiği belirtiliyor. Yine cari açık veren Macaristan ve Polonya`da da doların son haftalarda hızla değer kazandığı görülüyor. Macaristan para birimi Farint 28 Nisan`dan bu yana yüzde 8 değer kaybetti. Farint` teki kayıp uluslararası piyasalardaki dalgalanmanın artmaya başladığı 13 Mayıs`tan bu yana ise yüzde 9.52 oldu.

Dörtlü grup bozuldu
Örneğin genelde gelişmekte olan ekonomiler denilince yabana yatırımcılar ilk olarak Türkiye, Brezilya, Rusya ve Güney Afrika`ya bakıyor. Uzun bir süre beraber hareket eden bu ülkeler arasında Rusya, petrol ve doğalgaz ihracat sayesinde 250 milyar dolar rezerv biriktirdi ve 2005`te 87 milyar dolar cari fazla verdi. Türkiye ile aynı kefede izlenen Brezilya da yine cari fazla vermesi nedeniyle dörtlü gruptan koptu. Uzmanlar şu an da Türkiye ile Güney Afrika`nın beraberce izlendiğinin altını çiziyor. Her iki ülkenin cari açığı da milli gelirlerinin yüzde 6`sının üzerinde. Ancak Güney Afrika`nın Türkiye`den farkı altın ihracatçısı olması. Altındaki yükseliş ülkeyi rahatlatırken fiyatların gerilemesi ülke piyasalarında dalgalanmaları artırıyor. Geçen hafta Güney Afrika Merkez Bankası, ilk çeyrek cari açık rakamlarını açıkladı. Beklentilerin üzerinde, 103.1 milyar Rand olarak gerçekleşen açığın milli gelire oranı da, 2005 son çeyrekteki yüzde 4.5`den yüzde 6.4`e tırmandı. Bu rakamların ardından G.Afrika tahvillerine gelen sert satışlardan Türk tahvilleri de nasibini aldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
993 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.