Ekonomik kurtuluş savaşı yapıyoruz

23.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Perde ve masa örtüsü üretiminde önemli bir potansiyeli bulunan Marteks A.Ş., kapasitesinin büyük kısmını 80 ülkeye ihraç ediyor. 2001 yılı hedefi ise 20 milyon dolarlık ihracat.

Ülkemizde son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve dünya pazarlarında büyük yoğunluk kazanan rekabet ortamı, tekstil sektörünü fazlasıyla olumsuz yönde etkiliyor. Marteks A.Ş.` nin Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Cinoğlu, yaşanan sıkıntıların firmaları zor durumlara soktuğunu belirtti. Geçtiğimiz 2000 yılında nispeten iyi olan dış pazarların artık zorlaştığına dikkat çeken Cinoğlu, ` Tekstilde dünya pazarları yoğun bir rekabet içinde. 2000 yılında alımlarda çok iyi olan ABD pazarı, kendi içindeki ekonomik sıkıntılardan dolayı 2001 yılı alımlarını azalttı. Satışlar zorlanacak. İç piyasada da bir daralma olacağı görülüyor. İç piyasa açısından 2001 yılını iyi bir pazar olarak görmüyorum. Aslında şu anda yaşanan ekonomik bir kurtuluş savaşıdır. Ülke ve firma adına tüm sosyal hayatımızı kestik. Bütün vaktimizi işimize ayırdık. Tek çare ihracat. Durum bunu gösteriyor ` diye konuştu.

Yenilikler getiremiyoruz
Türkiye` deki tekstil sektöründe müthiş derecede bilgi ve kaliteli üretim olmasına karşın, üretimi ve malı zenginleştirecek farklılaştıracak bilgiden yoksun olduğumuza işaret eden Cinoğlu, ` Tekstil sektörü ArGe açısından çok zayıf kalıyor. Sektörde bilgimiz var ama, üretime yenilikler getirmede aynı bilgiye sahip değiliz. Yurt dışı pazarlar sürekli yenilik ve değişiklikler ister. Başka türlü pazar bulma şansınız olmuyor. İnsanların daha araştırmacı olması lazım. Teknoloji üretenler çok hızlı gelişme gösterirken, bu teknolojilere hemen adapte olacak elemanları okullarımızda yetiştiremiyoruz ` dedi.

Hedef 20 milyon dolarlık ihracat
İnegöl Organize Sanayi Bölgesi` ndeki fabrikalarında aylık 1 milyon 200 bin metrekare ile 1 milyon 500 bin metrekare arasında değişen kapasitelerde perde ve masa üretimi yaptıklarını, üretimin yarısından fazlasını ise yaklaşık 80 ülkeye ihraç ettiklerini vurgulayan Remzi Cinoğlu, ` Geçtiğimiz 2000 yılında firma olarak 16 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2001 yılı hedefimiz 20 milyon dolardır. Bunun için gerekli olan makine parkı yenileme ve kapasite artırma yatırımlarımızı da tamamlamış durumdayız ` diye konuştu.

Son zamanlarda bankalar piyasasında görünen krize de değinen Cinoğlu, bankaların çok larj davrandığını, çok krediler verilmesine karşın geri dönüşümü sağlayamadıklarını, bu durumun sağlıklı şirketleri de olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.