Domino etkisi mi?

09.01.2014 - 09:25 | Son Güncelleme :

Kurdaki yükselişin nihai elektrik fiyatlarına eninde sonunda yansıması bekleniyor

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/elektrik_faturası.jpg" align="right">Kurdaki yükselişin nihai elektrik fiyatlarına eninde sonunda yansıması bekleniyor. Yetkililer, elektriğe zam olması için önce gaz fiyatlarının zamlanması gerektiğini belirterek, “Kurdaki sıçrayış enerjide ‘domino etkisi’ yaratacak” yorumunu yapıyor.

Önceki gün görev süresi dolan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş’ın kurdaki artışın elektrik sektörüne yansımalarını anlatırken, “Fiyatlara eninde sonunda yansıyacak” demesi, dikkatleri elektrikteki fiyat çarkına çevirdi. Hürriyet`ten Merve Erdil`in haberine göre; elektrik fiyatlarındaki en büyük etkenlerden birinin doğalgaz olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, elektrik fiyatlarında bir artış olması için önce gaz fiyatlarının zamlanması gerektiğini söylüyor. Elektriğin neredeyse yarısının doğalgaz ile üretildiğine dikkat çeken sektör yetkilileri, “Gaza gelecek olası bir zam ister istemez elektrik üreticilerinin tüketiciye yansıtmalarına neden olur. Gaza zam yapılmaması durumunda ise maliyetleri artan BOTAŞ’ın gördüğü zararı yine 76 milyon kişi ödemiş oluyor” diye konuştu.

KURAKLIK ETKİLER

SON 19 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

Enerji sektöründe maliyetler kura bağlı olarak artıyor. BOTAŞ, sübvansiyonlu fiyat uygulayarak zarar ederken, özel sektör ise rekabette zorlanıyor. Elektrik üretiminin de ağırlıklı olarak doğalgaza dayalı olması, elektrik fiyatlarını doğalgaz fiyatlarına hassas kılıyor. Bu yılın kurak geçmesinin öngörüldüğünü anlatan bir sektör temsilcisi, şöyle konuştu: “2014 yılında geçen yıla göre daha fazla elektrik üretecekler. Özellikle yaz döneminde gaz santrallerine olan ihtiyaç artacak. Eğer gaza zam yapılırsa, gaz santralleri sisteme daha yüksek teklif verecek ve ister istemez elektrik fiyatlarındaki genel ortalamayı da yükseltecek. Şu andaki analiz böyle. Eğer zam yapılmaz ise gaz santrallerinin girdi maliyeti daha ucuz olacağı için elektrik fiyatları da daha kabul edilebilir kalır. Ancak bu durumda da BOTAŞ’ın gördüğü zarar, vergi artışları olarak vatandaşın cebinden çıkar.”

SEÇİM FAKTÖRÜ

Doğalgaza zam konusunda siyasi bir karar verilmesi gerektiği için uzun süredir zam olmadığını belirten bir diğer sektör temsilcisi ise, bu yıl gerçekleşecek yerel seçimlerden önce doğalgaza zam yapılacağını düşünmediğini vurguladı. Nisan ayı itibariyle gazda zam olabileceğini kaydeden söz konusu sektör temsilcisi, “Olası bir doğalgaz zammı, doğalgaz santrallerinin maliyetlerini artıracak. Bu durumda elektrik fiyatlarına yansıtılması lazım ki, üreticiler için bir   zarar oluşmasın. Bire bir yansımaz, gaza yüzde 10 yapılırsa, elektriğe de 5 ila 7 olabilir” dedi.

YATIRIMLAR YAVAŞLAR MI?

KUR artışının, üretimde yatırım yapmaya niyetlenen kişileri olumsuz yönde etkileyeceğini savunan bir başka sektör yetkilisi, şöyle konuştu: “HES’ler olsun, rüzgâr olsun, kömür santralleri olsun, bunların birçok ana malzemesi Euro veya dolar ile alınıyor. Şimdi olağanüstü bir dönem, 2.19’u buldu dolar. Elektrik fiyatlarına bakıyorsunuz, elektrik fiyatları öyle istenilen düzeyde değil. Bir yandan yatırım maliyeti artarken, diğer yandan yatırımcı satıp da kazanacağı elektrik fiyatına bakıyor, o da yerinde sayıyor. Önümüzdeki yıl yapılacak üretim yatırımlarına bakmak lazım, acaba başlayacaklar mı?”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.