Devlet küçülüyor

01.07.2003 - 08:41 | Son Güncelleme :

Yılın ilk üç ayında Türkiye ekonomisi yüzde 7.4 oranında büyürken devletin toplam harcamalar ve üretimdeki payında önemli gerilemeler kaydedildi. Büyüme hızında Çin`den sonra ikinci sıraya yerleştik

Bu yılın ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan ilk üç aylık büyüme hızına ilişkin veriler devletin küçülürken Türkiye`nin büyüdüğünü ortaya koydu. Devlet İstatistik Enstitüsü`nün (DİE) açıkladığı sonuçlara göre Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7.4 oranında büyürken, devlet harcamaları yüzde 3 oranında daraldı. Bu arada kamu kesiminin üretimdeki payında da gerilemeler kaydedildi. Böylece, geçen yılın son çeyreğine göre (% 11.5) biraz yavaşlama gösterse de, Irak savaşı tansiyonunun yaşandığı dönemde Türkiye, ilk çeyrekte yüzde 9.9 büyüyen Çin`den sonra en yüksek büyüme hızına ulaşan ülke oldu. DİE`nin 2003 yılı 1. dönemine ilişkin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) geçici sonuçları şu tabloyu ortaya koyuyor:

Türkiye`nin GSMH`sı cari fiyatlarla 66 katrilyon 147 trilyon 465 milyar, 1987 yılı sabit fiyatlarıyla 24 trilyon 239 milyar lirayı buldu. Bu rakamlar, geçen yılın ilk çeyreğine göre Türkiye`nin cari fiyatlarla yüzde 34.5 büyüdüğünü gösteriyor. Enflasyondan arındırılmış gerçek büyüme oranı ise yüzde 7.4 oldu. Sabit Fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ise yüzde 8.1 arttı. 2002 yılının tamamında büyüme oranı yüzde 7.8 idi.

Devlet kemer sıkıyor

DİE verileri devletin kemer sıkmada ilk kez sonuç almaya başladığını da gösteriyor. Buna göre yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın eş dönemine kıyasla, sabit fiyatlarla Özel Nihai Tüketim Harcamaları yüzde 6.5 artarken, Devletin Nihai Tüketim Harcamaları yüzde 3 oranında geriledi. İmalat sanayiinde genel üretim artış hızı yüzde 9.2 olarak gerçekleşirken bu kalemde kamudaki artış yüzde 2 ile yine düşük kaldı. Özel sektörde ise yüzde 12.6`lik artış hesaplandı. Verilere göre üretimde de kamu sektörünün payı ciddi bir düşüş gösterdi.

İthalatta canlanma

En büyük artış sağlanan kalem, yüzde 19.8 ile İthalat Vergisi oldu. Bu oran, ithalatta canlanma işaretini pekiştirmenin yanı sıra, krizin ağır etkilerinin sürdüğü geçen yıla göre normal sayılıyor.




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
989 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.