Derviş: TL fazla değerli

07.10.2013 - 10:02 | Son Güncelleme :

Derviş: Uzun vadeli büyüme gereği açısından şu anda bile TL`nin fazla değerli olduğu kanısındayım, cari açık-büyüme çıkmazı devam ediyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dervis.jpg">Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Uzun vadeli büyüme gereği açısından şu anda bile TL`nin fazla değerli olduğu kanısındayım, cari açık-büyüme çıkmazı devam ediyor açıklamasında bulundu.

Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, Uzun vadeli büyüme gereği açısından şu anda bile TL`nin fazla değerli olduğu kanısındayım dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Derviş, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) CEO Forumu Toplantısı`nda, Amerika`daki borç tavanı hızının Türkiye gibi orta gelirli ülkelerin orta vadedeli, yani 10-30 yıl içindeki büyümesine etki etmeyeceğini söyledi.

Derviş, Türkiye`de halen okuma yazma oranının yüzde 100 olmamasının, eğitim kalitesinde istenilen seviyeye gelinememesinin de üzücü olduğunu kaydetti.

Dünyadaki ülkelerin iç tasarruf oranlarından bahseden Derviş, Çin`deki iç tasarruf oranının yüzde 50, yatırım oranının ise yüzde 47 olduğunu dile getirdi.

Asya`daki ülkelerin tasarruf oranlarının diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğu için bu ülkelerin büyüme hızlarının da yüksek olduğunu vurgulayan Derviş, Türkiye`deki tasarruf oranının yüzde 15, yatırım oranının ise yüzde 22 civarında olduğunu ifade etti.

Tükriye`deki yatırım oranının çok düşük olmadığını, ancak iç tasarruf eksik olduğu için yatırımların dışardan ek sermaye getirilerek gerçekleştirildiğini anımsatan Derviş, Bu makul ölçüde bir cari açığa yol açsa, belki pek fazla üzülmek veya bir değişim istemek doğru olmayabilir dedi.

Türkiye`de büyümenin yüzde 6`nın altına düşmemesi gerektiğini vurgulayan Derviş, sözlerine şöyle devam etti:

Yüzde 6`yı hedeflememiz gerekli ama onu da hedeflerken krize girmemek için, ilerde bir finans sorunuyla karşılaşmamak için cari açığın da bence en az yüzde 6`nın altında olması gerekiyor. Yüzde 6`nın üstünde bir büyüme, yüzde 5-5,5`lik bir cari açığı da finanse edebiliriz gibime geliyor. Öyle bir dengeye oturmamız lazım. Bunu bir türlü yapamadık. Yani çok hızlı büyüdüğümüz yıllar oldu ama o yıllar çok cari açık vererek büyüyebildik. Bu mekanizmadan kurtulabilmemiz için de iç tasarrufun artırılması lazım. Tabii burada sihirli bir değnek yok. Ben size bir yanıt veremeyeceğim. Ama bütün finans sektörünün, sigorta sisteminin tasarrufu özendirecek bir yapıya kavuşması gerekiyor.

Yerli katma değerin artması gerektiğini, Türkiye`nin gerçekten çok ihracat yaptığını ama ihracattaki ithal payı yüksek olduğu için ihracat artsa bile ithalat da arttığı için cari açığın küçültülemediğini belirten Derviş, Cari açık-büyüme çıkmazı devam ediyor dedi.

Türkiye`nin yerli katma değerin daha yüksek olduğu bir yapıya kavuşması gerektiğini vurgulayan Derviş, bunun makro düzeydeki yardımcı aracının da kur olduğunu dile getirdi.

Kurun yarışmaya yardım etmesi, ithalatı özendirmemesi ve ihracatı özendirmesi gerektiğini aktaran Derviş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Dolayısıyla ben aşırı değerli TL`den daha fazla korkarım. Ama böyle bir şeyi zaman içinde gerçekleştirmek lazım. Çünkü ani kur değişiklikleri şirketler için zor. Ama bu kurun hala uzun vadeli büyüme açısından, uzun vadeli büyüme gereği açısından şu anda bile TL`nin fazla değerli olduğu kanısındayım. Tartışmalı bir konu ama benim görüşüm bu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.