Çöpe atılan bilgisayarlar altın madeni gibi

06.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünyada her yıl Everest Tepesi yüksekliğinde bilgisayarın çöpe atıldığı, bu bilgisayarların içlerindeki değerli malzemenin de bir altın madeni oluşturduğu belirlendi.

Time dergisinin son sayısında yer alan incelemeye göre, bazı kuruluşlar çöpe atılan bilgisayarlardan her yıl yaklaşık 5 milyon dolar değerinde malzeme çıkarıyor. New York-Endicott`ta IBM tarafından kurulan bir fabrika, dünyanın en büyük bilgisayar hurdalığı olarak kabul ediliyor. Burada her yıl 20 bin ton ağırlığında bilgisayarın parçalanma işlemi yapılıyor. 2007 yılında sadece ABD`de çöpe gidecek bilgisayar sayısı 500 milyon ve bunların ancak yüzde 10`u değerlendiriliyor. Bu gerekçeyle, Amerikan Çevre Koruma Kurumu, atılan bilgisayarları, dünyanın en hızla artan katı çöpü olarak tanımladı.


Çevreyi tehdit ediyor:

Hurda haline dönüşen eski bilgisayarlar aynı zamanda çevre açısından ciddi tehlike oluşturuyor. Çünkü içlerinde cıva ve kadmiyum gibi zehirli maddeler bulunuyor. Bu gerekçeyle Avrupa Birliği, 2008 yılından itibaren bilgisayar üreticilerine, ürettikleri malları, hurdaya atıldıktan sonra yeniden değerlendirmeye tabi tutmaları zorunluluğu getirdi. ABD`de bu işi kendiliğinden yapmaya başlayan IBM firması, bilgisayar kullanıcılarından, eski bilgisayarlarını alıp götürmek için 30 dolar talep ediyor. Hewlett-Packard firmasının da Mart ayından itibaren benzeri bir hizmet başlatacağı verilen haberler arasında. HP`nin tesisi California`nın Roseville kentinde olacak.

Uzmanlar çöpe atılan bir bilgisayarın çevre açısından çok tehlikeli olduğunu, buna karşılık içindekiler değerlendirildiğinde adeta bir altın madenine dönüştüğünü belirtiyor. Günümüzde bilgisayarlarının pek çoğunda kullanılan pentium işlemciler altın içeriyor. Bakır ve fiberglastan oluşan bilgisayarın ana tablasında da altın ve gümüş kullanılıyor. Bilgisayarlarda ayrıca çelik ve aluminyum bulunuyor. Cihazların dış yüzünün yapıldığı plastik ise yeniden değerlendirilerek büro malzemesi yapımında kullanılabiliyor. Uzmanlar, bilgisayarlardan çıkarılan ham maddenin, aynı ağırlıktaki topraktan çıkarılandan çok daha fazla olduğunu belirttiler. Bu arada, yeni bilgisayarlar, ilerde hurda olarak değerlendirilecekleri göz önüne alınarak daha kolay sökülebilir hale getiriliyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.