Clio III yüzünü gösterdi

17.06.2005 - 09:19 | Son Güncelleme :

Renault`nun dünya pazarlarına Fransa`daki Flins ve Türkiye`deki Bursa fabrikasında üretip göndereceği Clio III, 16 ülkede aynı anda tanıtıldı. Araç, 2006 yılı şubatında piyasaya çıkacak

RADİKAL - İSTANBUL - Oyak Renault`nun 216 milyon avroluk yatırımla Bursa`da 2006 başında seri üretimine başlayacağı Clio III modelinde üretimin yüzde 80`i ihraç edilecek. Clio III, dün 16 ülkede 32 milliyetten 1200 gazeteciye aynı anda tanıtıldı. Araç, sadece Fransa`daki Flins ve Bursa fabrikasında üretilecek. Araç için Renault-Nissan ittifakının geliştirdiği ve Modüs ile Micra`nın da çıktığı platform kullanılacak.
Clio III, Renault`nun Clio Symbol ve Megane Sedan`dan sonra Bursa`da üreteceği üçüncü araç olacak. Yeni projeyle Türkiye`de ilk kez B segmentinde hatchback bir otomobil üretim bandından çıkacak. Araç, Clio II`ye göre 17 cm. uzun, 6.3 cm. yüksek olacak aracın dingil mesafesi de 7 cm. geniş, bagaj hacmi 33 litrelik artışla 288 litre. Clio III 1.2, 1.4, 1.6 litrelik benzinli ve 1.5 litrelik dizel motorları piyasaya sunulacak. Otomatik vites seçeneği de bulunacak.
Renault Grubu Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Michel Gornet, Clio III için toplam 953 milyon avro yatırım yapıldığını, ana fabrika olan Fransa`daki Flins ve Dieppe ile Bursa fabrikasının bundan 630 milyon avroluk pay aldığını belirtti.
Gornet, Bursa`daki fabrikanın sadece Türkiye için değil Renault`nun geneli için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet ise Bursa`daki fabrikada yılda 170 bin araç ürettiklerini, bu rakamı 250 bine çıkarabileceklerini söyledi. Son altı yılda ihracat cirosunu 5 milyar dolara çıkardıklarına işaret eden Alain Gabillet, Clio III`ten saatte 25 araç ve yılda 150 bin araç üreteceklerini anlattı. Gabillet, Clio III üretimi için Bursa fabrikasına 216 milyon avro yatırım yapıldığını, bu yatırımın yeni teknolojiler ile kapasite artırımına yönelik olduğunu söyledi. Clio III`ün başarıyla devreye alınması için Oyak Renault`nun 4 binine çalışanına 60 bin saat eğitim verdiklerini anlatan Gabillet, ilk aracın Eylül 2005`te fabrikadan çıkacağını, Ocak 2006`da üretim, şubatta pazarlama onayının alınacağını belirtti. Bursa`daki fabrikada ilk yıl üretilecek 150 bin Clio III`ün yüzde 80`i Batı ve Doğu Avrupa, Güney ve Kuzey Afrika ülkelerine ihraç edilecek.

Clio II`ye devam
Geçen yıl 1.2 milyar avro ihracat cirosu elde ettiklerini belirten Gabillet, bu yıl bu rakamı aşmayı beklediklerini ifade etti.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da, pazarlama onayının alınacağı Şubat 2006`ya kadar Clio II`yi ithal ederek satacaklarını belirtti.

500 kişilik ek istihdam
Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, yeni yatırım projesinin yan sanayi açısından da fırsatlar yaratacağını söyledi. Bu tarz projelerin Fransız KOBİ`lerin Türkiye`yi keşfetmesinde etkili olup olmadığı sorusuna Gabillet şu şanıtı verdi: Orta ölçekli bir firmanın bir ülkeyi tanıması zordur. Geçen hafta Türkiye`ye gelen Fransız işadamları derneği MEDEF gibi sivil toplum örgütleri ve büyük şirketlerin yatırımların orta ölçekli firmalara yayılmasında vizyonumuz var.
Türkiye`nin yabancı yatırım çekme konusunda teşvikler ve vergi avantajları sunması gerektiğini belirten Gabillet, Türkiye`de bürokrasi kaynaklı yavaşlık ve diğer ülkelere göre yatırımlara çok da dört elle sarılmama çekingenliği dezavantaj oluyor dedi.
Alain Gabillet, Bursa`daki yeni Clio III yatırımıyla birlikte en az 500 kişilik yeni istihdam yaratılacağını da sözlerine ekledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.