Çanlar Çin ekonomisi için çalıyor

04.05.2010 - 11:21 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası`nın (PBoC) Araştırma ve İstatistik Departmanı, <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabancicin.jpg">Ulusal İstatistik Bürosu`nun (NBS) daha önce açıkladığı istatistiklerde bulunmayan bazı veriler yayımladı.

İlk olarak, mevsimsel etkilerden arındırılmış ilk çeyrek hasılası geçen yıla göre yüzde 12,2 büyüdüğü ortaya çıktı. İkincisi, potansiyel üretim ile gerçekleşen üretim arasında Mart ayında yüzde yüzde 3,06`lık pozitif fark oluştu. Potansiyel üretim ile gerçekleşen üretim arasındaki fark, son 7 aydır genişleyerek 1998`den bu yana en yüksek düzeye ulaştı.
 
Üçüncüsü, ağır sanayinin yarattığı katma değer artışı, hafif sanayininkini 6,6 baz puan geçti. Ağır ve hafif sanayi arasındaki fark, ilk kez üst üste 5 ay boyunca açıldı. Dördüncüsü, elektrik üretimi Mart ayında bir öncekine göre yüzde 17,6, geçen yıla göre yüzde 18,9 arttı. İlk çeyrek elektrik üretimindeki artış ise yüzde 20,8`i buldu.

PBoC verileri, aşırı hızlı büyümenin asıl nedeni geçen yılın baz verilerinin düşüklüğü olarak gören ekonomistlerin tezlerine darbe vurdu.

Shenyin & Wangguo Securities Baş Analisti Huiyong Li`ye göre, geçmiş deneyimler ışığında, aşırı ısınma yargısı için 3 temel kriter bulunuyor: İlk olarak, çıktı açığının pozitif olması. Pozitif açık, ekonomik büyüme hızının potansiyel büyüme hızını geride bıraktığı anlamına geliyor. İkincisi, kömür, elektrik, petrol ve taşımacılık arzında yetersizlik ortaya çıkması. Üçüncüsü, ağır enflasyon baskısının ortaya çıkması. Li`ye göre, yalnızca birinci kriter aşırı ısınmaya işaret ediyor. yüzde 11,9`lık ilk çeyrek hasılası artışı verisi, mevsimsel düzeltme ile yüzde 12`yi geçtiği için potansiyel büyümeyi aştı. Kömür, elektrik, petrol ve ulaştırmada arz yetersizliği yok. Fakat, hammadde çıktısının keskin artış trendine geçmesi, yatırım talebinin son derece kuvvetli olduğunu gösteriyor. Fiyatlara gelince, bu kriterin etkisi gecikmeli olarak görülür. Yatırımlardaki aşırı artış, genellikle gecikmeli olarak enflasyon artışlarına yol açar.

ENFLASYON BASKISI ARTIYOR

Konuyla ilgili olarak China Securities gazetesine konuşan Bank of China (BOC) analisti Shuishi Lei, Orta vadeli enflasyon düzeyi üzerindeki kritik etkisi en belirgin olan faktörler M1 ve çıktı açığıdır. Daha somut ifade etmek gerekirse, M1 arzı enflasyon artışını yaklaşık iki çeyrek dönem önceler. Çıktı açığının enflasyon üzerindeki etkisi ise 3 çeyrek sonra ortaya çıkar. Dolayısıyla, kapasite kullanımındaki hızlı yükseliş ve M1 arzının beklentileri aşmasının ters etkisi, 2 ya da 3 çeyrek sonra enflasyonda artışa neden olur. Nisan ayında enflasyonda yüzde 2,5 ila yüzde 2,6`lık küçük çaplı bir artış olabilir. Enflasyon, ikinci çeyrekte hızlı artış trendine girebilir. Üçüncü çeyrek ise, enflasyon artış eğiliminin en hızlı olduğu dönem olabilir. Bu dönemde, enflasyonun beklenenden yüksek çıkma riski de var. Bu yüzden, 2010 enflasyon artış beklentimizi yüzde 3,3 ila yüzde 3,5 arasına yükseltiyoruz. dedi.

UBS ekonomisti Tao Wang ise, karar verici ve yatırımcılar durmaksızın büyüyen emlak fiyatları balonu ile doğal kaynakların dengesiz eşleşmesinin riskine yoğunlaşma gereği duyuyor. Ayrıca, bazı endüstrilerde arz sıkıntısı sinyalleri görülmeye başlandı. Kömür, bunun en belirgin örneği diye konuştu.

YATIRIMLAR FRENLENMELİ

Çin`in önemli finans kuruluşlarından Shenyin & Wangguo Securities raporunda, ekonominin aşırı ısınmanın ortaya çıktığına işaret edildi. Rapora göre, ilk çeyrek yatırımlarındaki aşırı ısınmanın en önemli nedeni emlak yatırımları. Refah etkisinin dışında, hükümetin emlak piyasasını sıkıca kontrol etmekten kaçınmasının nedenlerinden biri de yatırımlardaki artış. Buna karşın, aşırı ısınma riski daha da arttı. İki ve üçüncü çeyrekte kredi ve yatırımları kontrol etmesi kilit önem taşıyor.

UBS raporu ise iyimser. Çin ekonomisi bu yıl ciddi bir ısınma tehlikesinden kaçınabilir. Fakat, bunun için orta vadede emlak fiyatları balonu ve kaynakların yanlış eşleşmesini engelleyecek yeni politikaların uygulanması gerekli. Bu bağlamda, gelecek birkaç ay boyunca kredi akışının frenlenmesi en son derece kilit önem taşıyor. Enflasyon beklentilerini dengelemek için ise ikinci çeyrekten başlayarak faiz artışı gerekli.

Çin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,9 büyüdüğü açıklanmıştı. Mart ayı enflasyonun beklentilerin altında gelmesiyle beklemeye geçen PBOC`un, Nisan ayı verilerinin ardından faiz artışına gitmesi bekleniyor. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.016 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.