Bush `müdahale yok` siyasetinin ilk sınavını Türkiye`de veriyor

23.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Edward Alden, Washington , Haig Simonian, Berlin Türkiye`deki ekonomik kriz Bush yönetiminin uluslar arası finans krizlerine ilişkin olarak yeni `müdahale yok` felsefesinin ilk sınavı olabilir. Başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana, Bush ve yönetimi, ve özellikle hazine bakanı Paul O`Neill, kendi kendine kriz yaratan ülkeleri kurtarmak için ABD`nin aktif bir rol oynamamasından yana bir tavır benimsemeye karar verdi.

Türkiye`deki krizin, ABD`nin doğrudan karışmak istemediği cinsten bir görünüme sahip olduğu görülüyor. Fianansal çalkantı, daha çok, Türkiye`deki siyasi sürtüşmelerden patlak verdi, ve bazı ekonomistlere göre sorunların dışarıdan para enjekte edilerek çözülmesi mümkün değil.

`Ne kadar para enjekte ederseniz, edin, eğer yatırımcılar siyaseten hükümetin reform yapabileceği kanısında değilse, hiçbirşey düzelmeyecek,` diyen Francisco Larios, Primark Decision Economics`de gelişmekte olan ülkeler bölümü ekonomisti. IMF`nin bir sözcüsü, dün itibarıyla, kurumun krizden kurtulması için Türkiye`ye ek yardımlar verip vermeyeceği konusunda yorum yapmayı reddetti. Sözcü, `Türki yetkilileriyle devamlı görüşme halindeyiz. Herşey Türk hükümetine bağlı. Onların tekliflerini ve ne istediklerini göreceğiz,` dedi. Bir ABD Dışişleri Bakan sözcüsü ABD`nin durumu hala izlediğini söyledi. Kriz, Bağdat`a karşı geçen hafta düzenlenen hava saldırıları sırasında Türkiye`nin ABD için stratejik anlamda ne kadar önemli olduğu gerçeğinin bir kez daha vurgulandığı bir döneme rastladı.
Eğer ABD Saddam Hüseyin`e karşı daha agresif bir tavır sergileme kararı alırsa, İncirlik hava üssünün kullanımı için Türkiye`nin desteğini almak kritik bir önem taşıyacak.

Türk hükümeti ABD`nin hava saldırılarını kınayanlar arasında yer aldı. Alman yetkilileri, Dün Berlin`de, Türkiye`deki gelişmeler konusunda çok kaygı duyduklarını, ve ülkedeki IMF delegasyonun neye gereksinim olduğunu saptamaya ilişkin çabalarını kuvvetle desteklediklerini belirttiler. Alman dışişleri bakanlığından bir yetkili, `Almanya geleneksel anlamda Türklerle daha yakın bir ilişki içindedir, dolayısıyla orada ne olup bittiğini merak ediyoruz,` dedi. Yetkililer Almanya`da yaşayan 2 milyon Türk olduğunu ve Berlin`in Türkiye`de potansiyel bir istikrarsızlıktan durumunda bunun, Almanya`da yaşayan topluluk üzerindeki etkilerinin ne olacağı konusunda kaygı duyduğunu belirtiyor. (FINANCIAL TIMES)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.