Bürokrasiden `U dönüşü` raporu

14.04.2004 - 08:05 | Son Güncelleme :

`Kumarhane ekonomisinde 200 milyar dolar kaybettik` diyen Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, kambiyo rejimini yerden yere vuran ve Gümrük Birliği`nin yeniden gözden geçirilmesini öneren bir rapor hazırladı

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu`nun hükümetin isteğiyle hazırladığı raporda, son 20 yılda Türkiye`den yurtdışına kaynak transferinin 200 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Teftiş Kurulu`nun `Kamu Açıklarının Azaltılmasına Yönelik Model Önerisi`` adlı raporu, hükümetin geçen yıl bu konudaki talebi üzerine kaleme alındı. Kimilerince, `IMF sonrası yeni politika arayışları` olarak değerlendirilen Raporda, 1980`lerden sonra IMF ve Dünya Bankası gözetiminde uygulanan ekonomik programlar sırasında `halkın yoksulluğa sürüklenmesi, devletin güçsüz düşmesi, ahlaki çöküntünün derinleşmesi`` gibi nedenlerle, alternatif bir modele ihtiyaç bulunduğu kaydedildi. AA`nın haberine göre raporda borçlanmanın yarattığı sonuçlar da şöyle sıralandı:

BORÇ KISKACI AHLAKI BOZDU

Türkiye ağır bir borç kıskacına (kısır döngü) girdi. Rekabet faize yatırım yapan şirketler lehine bozuldu. Borç idaresi, devlet idaresinin önüne geçmeye başladı. Gelir dağılımı bozuldu. Değer yargıları bozularak, ahlaki yozlaşma ortaya çıktı. Bu durum, finansal arbitraj yoluyla ülkeden büyük miktarlarda kaynak çıkışına yolaçtı. Türkiye`den dış dünyaya net kaynak aktarımına neden oldu. Son 20 yılda bunların büyüklüğünün 200 milyar ABD Doları`na ulaştığı tahmin edilmektedir.

IMF, ekonomik gidişattaki artılara sahip çıktı, eksileri ile milli politikalara mal etti. Adeta devlet içinde bir devlet konumuna geldi. IMF politikaları ile, borçların tasfiyesi yerine borç riski yönetilmeye çalışılıyor. Kamu mali sistemi zayıflatılıyor. Daraltıcı para ve maliye politikalarında sosyal boyut bulunmuyor. Siyasal egemenlik hakları sınırlanıyor.

DÖVİZE GÖZ HAPSİ GELSİN

Raporda, kamu açıklarının azaltılması için de şunlar önerildi:

lMerkez Bankası Kanunu`nda değişiklik yapılarak, Hazine`ye kısa vadeli avans imkanı tekrar sağlanmalı. Buna, geçmişteki gibi sınırlamalar getirilebilir.



32 sayılı karar, kambiyo mevzuatı revize edilmeli, kısa vadeli mevduat ve döviz tevdiat hesapları yüksek oranda vergilendirilmeli, döviz ticareti ve belli miktarın üzerinde bulundurulması sınırlandırılmalı.


Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu çerçevesinde ek önlemler alınmalı.


AB`ye tam üyeliğe kadar Gümrük Birliği yeniden düzenlenmeli.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.