Bu karar herkesi ilgilendiriyor!

13.03.2013 - 14:58 | Son Güncelleme :

İstanbul Tüketici Mahkemesi, milyonlarca banka müşterisini ilgilendiren önemli bir karar verdi...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/lira..jpg">İstanbul Tüketici Mahkemesi, milyonlarca banka müşterisini ilgilendiren önemli bir karar verdi.

Özel bir banka, müşterisine 85 bin TL konut kredisi verdi. Bu kredi için 4.147 TL dosya masrafı aldı. Müşteri bir süre sonra kendisinden haksız para alındığını öğrendi. Önce bankadan parayı talep etti. Olumlu yanıt alamayınca soluğu mahkemede aldı. Mahkeme dosya masrafı adı altında alınan paranın faizi ile iadesine karar verdi.

BANKA FAİZLERİNDEKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Hürriyet`ten Dinçer Gökçe`nin haberine göre; Ramazan Akpınar 21 Ağustos 2006 günü özel bir bankadan konut kredisi çekti. Aldığı kredinin tutarı 85 bin TL oldu. Banka, anılan kredi için 4.147 TL’lik dosya masrafı çıkardı.

4.147 TL’lik ‘masraf’ şu kalemlerden oluştu: Kredi Dosya Ücreti: 1.050 TL, Kredi Hizmet Bedeli: 2,677 TL, Kredi Dosya Ücreti: 210 TL. Banka müşterisi Akpınar, istenen dosya masrafını kabul etti ve taraflar sözleşme imzaladı.

BU MADDEYE DİKKAT!

Akpınar kredi ödemelerine devam ettiği süreçte, daha önce çıkan yargı kararları ve ‘Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesi’ne göre bankanın kendisinde aldığı dosya masrafının haksız olduğunu öğrendi.

Akpınar ilgili yönetmeliği titizlikle inceledikten sonra söz konusu bankadan, dosya masrafı olarak kendisinden alınan 4.147 TL’nin iadesini istedi. Ancak banka, Akpınar’ın bu talebini yanıtsız bıraktı.

‘ALINAN PARA HUKUKA UYGUN’

Akpınar bu kez yargı yoluna gitti. Avukat Fırat Epözdemir aracılığı ile İstanbul 5. Tüketici Mahkemesi’nde dava açtı. Talebi kendisinden alınan paranın mahkeme kanalı ile iadesiydi. Bankanın savunması ise, alınan dosya masrafının hukuka ve taraflar arasında yapılan sözleşmeye uygun olduğu yönündeydi.

‘MASRAF DİYE ALDIN NEREYE HARCADIN?’

Mahkeme karar vermeden önce bilirkişi raporu talep etti. Emekli banka müdürü Osman Sezer bilirkişi olarak atandı. Sezer 5 sayfalık raporunu 21 Ocak günü mahkemeye sundu.

Raporda özetle şu yönde görüş oluştu: “Dosya masrafı adı altında para alındı. Ancak alınan paraların nereye harcandığı, nasıl bir masraf yapıldığı belli değil. Banka bu konuda herhangi bir belge sunamadı. Bankanın talep edebileceği iki masraf kalemi var. Bunlardan biri, ortalama 400 liralık ekspertiz ücreti, diğeri ise kırtasiye masraflarıdır. Ancak banka bu iki kalem için de para talep etmedi. Örnek Yargıtay kararı, alınan paraların nerelere harcandığının ortaya konulması gerektiğine işaret ediyor. Bu durumda davacı, bankanın aldığı 4.147 TL’yi talep edebilir.”

‘PARAYI FAİZİYLE İADE ET’

Mahkeme, bilirkişi raporunun da dosyaya sunulması ile birlikte kararını geçtiğimiz 7 Mart’ta yapılan duruşmada açıkladı. Mahkeme, bankanın, müşterisinden aldığı 4.147 TL’yi yasal faizi ile birlikte ödemesine, ayrıca mahkeme masraflarını da üstlenmesine karar verdi. Davayı kaybeden bankanın, kararı, Yargıtay’a taşıma hakkı bulunuyor.

‘EMSAL NİTELİKTE KARAR’

Av. Dağıstan Sincar, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede özetle şunları kaydetti: “Bu karar benzer dosyalara emsal olabilecek nitelikte bir karardır. Anılan karar, yalnızca konut kredilerinde değil, taşıt ve tüketici kredilerinde de alınan dosya masraflarını da ilgilendiriyor. Mahkeme çok net bir karar veriyor: ‘Masraf adı altında aldığın parayı nereye harcadın. Eğer bunu belgeleyemiyorsan geri ödemekle yükümlüsün.’ Dosya açısından da usul ve yasaya uygun olarak verilen karar, kuvvetle muhtemel Yargıtay tarafından da onanacaktır.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.