Bremenli Beck`s Efes`le Türkiye`de

10.04.2002 - 10:10 | Son Güncelleme :

Türk bira pazarının yüzde 77`sini elinde bulunduran Anadolu Efes Biracılık, dünyanın ikinci büyük bira üreticisi Interbrew ile Beck`s biralarının Türkiye`de üretimi konusunda anlaşma yaptı. Belçikalı Interbrew bünyesindeki Beck`s, 1873 yılından beri Almanya`nın Bremen kentinde üretiliyor.

Geçtiğimiz yıl ABD`li Miller`ı Türkiye`de üretmeye başlayan Anadolu Efes Biracılık, ürün yelpazesine uluslararası bir markayı daha ekledi. Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii dünyanın ikinci büyük bira üreticisi Belçika kökenli Interbrew ile Beck`s birasının Türkiye`de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nde üretimi, pazarlanması ve dağıtımını içeren bir lisans anlaşması imzaladı. Anlaşmaya Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent ile Interbrew Başkan Yardımcısı Gauthier De Buolley imza attı. Interbrew`ın Başkanı Hugo Powell ise ‘‘Efes İçecek Grubu ile olan ilişkimizi genişletmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu aynı zamanda Beck`s`i yeni coğrafyalara taşıyabilme yeteneğimizin de bir göstergesi. Beck`s`in Türkiye pazarında, Efes`in gözetiminde çok iyi bir performans göstereceğinden şüphem yok’’ dedi.

BİRANIN VATANINDAN

Anadolu Efes tarafından lisanslı olarak Türkiye`de üretilecek ve dağıtılacak olan Beck`s, Almanya`nın bira merkezi Bremen`de 1873 yılından bu yana üretiliyor. Türk tüketicilerine kuvvetli bir ambalaj portfoyü ile sunulacak olan Beck`s`in yeşil şişesinin üzerindeki gümüş, siyah ve kırmızı renkli logosunda Bremen, Almanya`daki kökenlerini vurgulamak amacı ile bir de anahtar bulunuyor. Beck`s, 120 ülkede yılda 5.5 milyon hektolitreden fazla tüketiliyor. Interbrew satış hacmi bazında dünyanın en büyük ikinci bira şirketi. 20 ülkede faaliyet gösteren ve aralarında Stella Artois, Beck`s, Hoegaarden, Leffe ve Bass Ale gibi hem yerel hem de uluslararası 200`den fazla markası ile 120 ülkede satış yapan bir dünya devi.

Interbrew, bu anlaşma öncesinde de, Efes İçecek Grubu ile işbirliğini Romanya`da sürdürüyordu. Efes İçecek Grubu, 8 ülkede 9 bira, 4 malt fabrikası ve 9 Coca-Cola şişeleme tesisi ile Adriyatik`ten Çin`e uzanan coğrafyada en büyük içecek gruplarından biri. Grubun Efes Pilsen markası 35`ten fazla ülkede tüketiliyor.

Beck`s, yıllık tüketim hacmi 7.2 milyon hektolitre olan Türkiye bira pazarında 5.6 milyon hektolitre ile yüzde 77`lik pay alan Anadolu Efes`in Türkiye`de en çok tanınan bira markaları olan Efes Pilsen, Efes Light, Efes Dark, Efes Extra, Marmara 34 ve Miller Genuine Draft markalarından oluşan üretim yelpazesini genişletmiş olacak.

Interbrew, Efes`i Avrupa`da yayacak

Anadolu Efes Biracılık`tan yapılan açıklamaya göre, anlaşma Efes Pilsener`in lisansının dünyanın en eski bira üreticilerinden Interbrew`in Batı Avrupa`daki seçilmiş bazı operasyonlarına verilmesini de içeriyor. Efes İçecek Grubu`nun Başkanı Muhtar Kent, ‘‘Interbrew ile yapılan anlaşma Türkiye`deki tüketicilerimizi dünyanın en kaliteli biralarından biri olan Beck`s ile tanıştırmakla kalmayacak, aynı derecede önemli olarak, Efes Pilsener`in Batı Avrupa`daki bulunabilirliği, satışları ve pazar payını artırmak için de fırsat yaratacak’’ dedi.

Dünyanın ikinci büyük bira üreticisi olan Belçika merkezli Interbrew`in stratejisi, ‘‘Dünyanın en güçlü yerel birası’’ sloganı ile özetleniyor. 120 ülkede satılan ve pek çok ülkede üretimi bulunan Interbrew, genellikle üretim yaptığı ülkelerde yerel bir ortak ile çalışmayı tercih ediyor. Şirketin üretim yaptığı 20 ülke arasında Küba, Meksika, Kanada ve Amerika da bulunuyor.

Türkiye devlerin yeni gözdesi

Birkaç yıl öncesine kadar sadece Efes Pilsen ve Tuborg markalarının bulunduğu Türk bira pazarı, uluslararası markaların yeni gözdesi haline geliyor. Bunun nedeni, özellikle Kuzey Avrupa`da kişi başına ortalama 112 litre olan yıllık bira tüketiminin Türkiye`de 12 litre düzeylerinde olması. Marmara Bölgesi`nde ise kişi başına bira tüketimi, Türkiye genelinin üzerine çıkıp, 20 litreye ulaşıyor. Efes Grubu, ABD`li Miller markasının üretim lisansını alarak, Türkiye`de satılan ithal biraların pazarından da pay alabilmek için ilk hamleyi yaptı. Ardından, Carlsberg Türk Tuborg`daki hisselerini artırdı ve Tuborg`un yanısıra, Carlsberg markalı biraları da Türkiye pazarına sunarak, Efes Grubu`nun Miller ile göz diktiği tüketici kitlesinden pay almaya soyundu. Son olarak Efes Grubu`nun üretim anlaşması yaptığı Beck`s de, Miller ve Carlsberg ile benzer tüketim grubunu hedef alan markalar arasında bulunuyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.