BOTAŞ BTC Boru Hattı`nı, 40 yıl süresince işletecek

27.09.2002 - 14:58 | Son Güncelleme :

BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı, Baku-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı işletmesinin 40 yıl süresince BOTAŞ tarafından yürütüleceğini söyledi.

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen 5. Avrasya Ekonomi Zirvesi`nde konuşan Gökhan Bildacı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı`nın, 21. yüzyılın projesi olduğunu ifade etti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı ile ilgili çevresel etki değerlendirme raporu hazırlandığını anlatan Bildacı, çevreye zarar verilmemesi için azami çaba gösterildiğini kaydetti. Boru hattının 2005 yılında tamamlanmasının planlandığını ifade eden Bildacı, çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Türkiye için Doğu ile Batı arasında enerji koridoru olarak sözedildiğini belirten Bildacı, deprem araştırmalarına da değinerek, Kuzey Anadolu Fay Hattı`dan geçilmeden enerji koridoru olunmuyor dedi. Boru hattıyla ilgili çalışmalarda her türlü çalışmanın yapıldığınıaktaran Bildacı, deprem konusunda da hiçbir sıkıntı olmadığını, tüm önlemlerin alındığını belirtti.

BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı`nın tamamlanmasının ardından işletmesinin 40 yıl süresince Botaş`a ait olacağını, istenilmesi durumunda sözleşmenin uzatılabileceğini kaydetti. Bildacı, İran ile Türkiye arasında Doğu Anadolu Doğalgaz Boru Hattı işletmesindeki gazın kalitesi konusundaki görüşmelerin olumlu geçtiğini, sonuç alınması durumunda 1 Ekim`de boru hattında akışın başlayacağını söyledi. Bildacı, Rusya, İran, Cezayir ve Nijerya`yla da sıvılaştırılmış doğalgaz alım anlaşması bulunduğunu dile getirdi.

TÜPRAŞ

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (TÜPRAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı veGenel Müdürü Hüsamettin Danış da, 2001 yılında rafineri yakıtları hariç 28.1 milyon ton olan petrol ürünleri tüketiminin 22.8 milyon tonunun Tüpraş satışlarıyla karşılandığını ve kuruluşun pazar payının yüzde 81`in üzerinde olduğunu bildirdi. Tüpraş`ın 2001 yılı Türkiye toplam enerji tüketimini karşılama oranının yüzde 32.5 olduğunu belirten Danış, Tüpraş`ın İzmit rafinerisinde 11.5, İzmir rafinerisinde 10.0, Kırıkale Rafinerisinde 5.0 ve Batman rafinerisinde de 1.1 milyon ton hampetrol işlendiğini söyledi. Danış, Tüpraş`ın sektörde yoğun dalgalanmaların yaşandığı ve ülke ekonomisi için son derece ağır koşullar altında geçen 2001 yılının ardından net karın azalmasına karşın 283.5 trilyon lira vergi öncesi, 186.6 trilyon lira da vergi sonrası net kar elde ettiğini anlattı. 2001 yılında ülke ekonomisinde yüzde 8`in üzerinde gerçekleşen daralmaya karşın, Tüpraş`ın ihracat dahil toplam satış miktarını yüzde2 artırdığını belirten Danış, toplam üretimin de 2000 yılının aynı dönemine oranla yüzde 7.3 arttığını söyledi. Danış, ekonomik daralmanın sonucu olarak 2001 yılında Türkiye petrol ürünleri tüketiminin yüzde 6.8 gerilemiş olmasına karşın Tüpraş`ın yurtiçi satışlarındaki azalmanın yüzde 1.6 olduğunu hatırlattı.

TÜPRAŞ Genel Müdürü Danış, şunları kaydetti: TÜPRAŞ, 2002 yılında yaklaşık 23 milyon ton hampetrol işlemek suretiyle, ihraç edilecek ürünlerle birlikte 25 milyon tonun üzerinde ürün pazarlayarak, 11 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaşmayı, 2004 yılı sonuna kadar 700 milyon dolar tutarında yatırım harcaması yapmayı hedeflemiştir. Liberalleşen ve yeniden yapılanmakta olan petrol sektöründe çok büyük rolü olan Tüpraş`ın vizyonu, Türkiye enerji sektöründe lider kuruluş ve dünya klasında bir rafineri şirketi olmaktır. Özelleştirme çalışmaları kapsamında, TÜPRAŞ`ın yakın, orta ve uzundönem stratejilerinin belirlendiğini anlatan Danış, bunların hampetrolişleme kapasitesinin artırılması, karlılığın artırılması, AB standartlarında üretim, organizasyon yapısının yeniden düzenlenmesi, toplam kalite yönetim sistemlerinin uygulanması olduğunu bildirdi. Danış, bu çerçevede Petkim Yarımca Kompleksi`nin 1 Kasım 2001 tarihinde çalışır durumdaki beş petrokimya ünitesiyle birlikte Tüpraş tarafından devir alındığını hatırlattı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.