Borsa şirketlerinde risk arttı

28.08.2001 - 08:50 | Son Güncelleme :

Dünya Bankası 6 Ağustos’ta Hazine’ye sunduğu raporda, borsada işlem gören şirketlerin yüzde 80’inin orta veya yüksek risk grubunda bulunduğunu bildirdi. Dünya Bankası uzmanları tarafından, en doğru ve gerçek zamanlı bilgilerin yer alması nedeniyle İMKB’deki şirketler üzerinde yapılan araştırmada, yılın ilk çeyreğinde, sektörlerin faizlerdeki artış ve devalüasyon nedeniyle riskleri arttığı belirtildi. Çalışmaya göre, 2000’in ilk üç ayına göre, bu yılın aynı döneminde İMKB’de orta riskteki şirketlerin oranı yüzde 63’den yüzde 69’a, yüksek riskteki şirketlerin oranı da yüzde 2’den yüzde 11’e kadar çıktı.

Kredi faizlerindeki artış ve devalüasyonun etkileri üzerinden yapılan araştırmada, faizdeki çıkışın şirketlerin devalüasyonun da bankaların risklerini artırdığı belirtildi.

Önlem uyarısı
Raporda, İMKB’deki bu şirketlerin durumunun reel sektörün tümünde aynı düzeyde olduğu tahmini yapılırken, hükümete reel sektördeki bu risklerin kaldırılması için biran önce önlem alınması uyarısında bulunuldu. Banka uzmanları, bu çerçevede, daha önce Güney Kore, Endonezya ve Tayvan’da uygulanan modelin Türkiye’de de uygulanmasını önerdi. Buna göre, 1. aşamada bir kurum oluşturularak kurtarılabilecek ve tasfiye edilmesi gereken şirketler belirlenecek, kurtarılabilecek şirketler için bir fon oluşturularak bankalarla aralarında anlaşma sağlanacak. Geri kalan şirketlerin batıkları bu kuruma devredilerek uluslararası bir finans kurumu tarafından tasfiyeleri sağlanacak.

Hazine’nin ay ortasında reel sektör temsilcileri ile bankalarla yaptığı toplantıda dile getirdiği ‘Reel Sektörü Kurtarma Fonu’ oluşturulması önerisinin de bu rapor doğrultusunda ortaya çıktığı belirtildi.

Sorunlu krediler
Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Erhan Arslanoğlu’nun Merkez Bankası’nın açıkladığı bankacılık sistemi kredi hacmi verilerinden yaptığı çalışmaya göre de, Ağustos 2001’de toplam TL ve yabancı para cinsinden kredi hacmi geçen yılın ağustos ayına göre 26.5 katrilyon liradan 38.6 katrliyon liraya çıktı. Aynı dönemde bu kredilerden tasfiye olacaklar kalemine girenlerin oranı ise yüzde 9.9’dan yüzde 17.7 düzeyine kadar yükseldi. Özellikle 17.7 katrilyon lira olan TL kredilerinde, tasfiye olacak alacakların oranı yüzde 33.7 ile üçte bir düzeyine kadar çıktı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.