Borsa 17 Aralık`a geri döndü

17.03.2005 - 16:44 | Son Güncelleme :

Yurtdışı piyasalar, AB ve IMF kıskacındaki borsa bugün de sert düştü. Endeks günü 855 puanlık kayıpla 24 bin 475 puan seviyesinden tamamladı

Dünü, 1.215 puanlık sert bir düşüşle 25 bin 331 puan seviyesinden tamamlayan borsa bileşik endeksi, bugüne dünkü düşüşe tepki alımlarıyla başladı. Bunda Garanti Bankası`nın ortaklık ve hisse satışı olasılığı için Morgan Stanley`e yetki verildiğinin açıklanması etkili oldu. Tepki alımlarıyla birlikte 25 bin 836 puan seviyesine kadar yükselen endeks, bu seviyeden sonra katılımın azalmasıyla tekrar gerilemeye başladı. Ve borsa 25 bin 306 puan seviyesine kadar geriledi. İlk seansta dikkat çeken borsada beklenen tepki alımlarının sonderece sınırlı kalması oldu. Bunun yanında endeksin kritik bir seviye olarak gösterilen 25 bin 200- 25 bin 300 destek noktasının altına gelmemeye çalışması da dikkat çeken bir diğer unsur oldu. İlk seans boyunca 25 bin 270 – 25 bin 836 puan aralığında hareket eden borsa bileşik endeksi, günün ilk yarısını 41 puanlık düşüşle 25 bin 290 puan seviyesinden tamamladı. Bu kapanışla birlikte hisse senetleri ortalama olarak yüzde 0,16 oranında değer kaybetti. İlk seansta toplam 538,6 milyon YTL işlem hacmi gerçekleşirken, Yapı Kredi Bankası, Turkcell, İş Bankası (C),Vestel ve Garanti Bankası en çok işlem gören hisseler oldu.

İlk seansta bu seyir yaşanırken borsa ikinci seansa sert satışlarla başladı. Endeks seansın ilk 1 saatlik bölümü tamamlandığında 25 bin 200 – 25 bin ve 24 bin 300 puan seviyelerinde bulunan destek noktalarını aşağı yönlü kırarak 23 bin 874 puana kadar geriledi. Borsa bileşik endeksi bu seviyeyi en son 17 Aralık 2004 tarihinde görmüştü. Borsaya bu noktadan itibaren tepki alımları geldi. Ancak alımlar 24 bin 500’lü seviyelerde tekrar satışlarla karşılaştı. Bu noktadan sonra gerilemeye başlayan borsaya tekrar gelen tepki alımları endeksi 24 bin 600 puan seviyesinin üzerine taşıdı. Ancak seansın sonlarına doğru gelen satışlar endeksin tekrar 24 bin 600 seviyesinin altına sarkmasına neden oldu.

Yurtdışı piyasalar, AB ve IMF

Satışların ana nedeni olarak yurt dışı piyasalarda özellikle gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecek gelişmelerin olması gösteriliyor. Uzmanlar, özellikle ABD tahvil piyasasında faizlerin seyrinin takip edildiğini kaydediyor. Ayrıca OPEC`in üretim artışı kararına rağmen petrolün 57 dolarlı rakamlara çıkması da piyasada olumsuz olarak algılanan bir başka etmen. Bunun yanında olumsuz bir haber çıkmamasına karşın IMF ile ilgili henüz somut bir adım atılmaması da borsada satışın bir başka nedeni. Ve Cumhurbaşkanı Sezer’in Suriye’ye ziyaretini iptal etmemesi de yatırımcılar tarafından ABD-Türkiye ilişkilerinin kötüye gittiği şeklinde yorumlanması da borsadaki satışların diğer bir nedeni olarak gösteriliyor. Bütün bu nedenler 16 binli seviyelerden sert bur şekilde 28 binli seviyelere kadar kısa bir sürede hızlı bir çıkış yaşayan borsada hafta başından bu yana satış sebebi olarak kullanıldı.

Günboyu 23 bin 874 – 25 bin 836 puan aralığında hareket eden borsa, günü 855 puanlık düşüşle 24 bin 475 puan seviyesinden tamamladı. Bu kapanışla birlikte hisse senetleri ortalama olarak yüzde 0,82 oranında değer kaybetti. Gün sonunda toplam yaklaşık 1,2 milyar YTL işlem hacmi gerçekleşirken, Aselsan, Doğan Holding, Tüpraş, İş Bankası (C) ve İş GYO en çok işlem gören hisseler oldu.

Ray Sigorta (-% 12,71), Milliyet Pazarlama (-% 11,70), Akal Tekstil (-% 11,28), İş Bankası Finansal Kiralama (-% 11,20) ve Park Elektrik (-% 10,81) gün sonunda en çok değer yitiren hisseler olurken, en çok yükselen hisseler Beşiktaş Sportif A.Ş (+% 21,95), Marmaris Altınyunus (+% 7,93), Çimbeton (+% 5,39), Link Bilgisayar (+% 4,44) ve Yapı Kredi Sigorta (+% 4,09) olarak sıralandı.



[D-FİNANS/AR-GE]
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.