Borda özelleştirme uyarısı

24.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin bor konusunda yeni bir senaryoyla karşı karşıya olduğu ileri sürüldü. Bor madenlerinin özelleştirilmesi yerine özerk statüye kavuşturulması gerektiği belirtildi.

Bor madenlerinin özelleştirilmesiyle ilgili tartışmalar, Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu`na taşındı. Etibor A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Kaya, özelleştirmenin sakıncalarına dikkat çekerken, Vali Utku Acun da çarpıcı açıklamalar yaptı.
Toplantıya başkanlık yapan Vali Utku Acun, fotoğrafçılıktan uzay sanayiine, ilaçtan özel çelik imaline kadar birçok alanda kullanılan borun stratejik önemine işaret etti. Türkiye`nin bor konusunda yeni bir senaryoyla karşı karşıya olduğunu ileri süren Acun, dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, `Kapitalizmin, çok şirketli çalışmanın egemen olduğu koca Amerika bile bir şirketle bor işini yürütüyor. Devletimize artı değer kazandıran borun özelleştirilmesi yararlı mı olur, zararlı mı olur, bunu çok iyi düşünmekte fayda var`` dedi.

Özerk Statü
Etibor A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Kaya, bor madenlerinin özelleştirilmesi yerine özerk statüye kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Kaya, özelleştirme halinde ihracat fiyatının düşeceğini, özel sektörün katma değeri yüksek rafine ürün yerine, kar marjı yüksek cevher satışına yöneleceğini söyledi. Özelleştirmeyi yabancı firmanın kazanması halinde bora dayalı yerli sanayinin gelişemeyeceğini ifade eden Kaya şunları söyledi: `Dünya bor fiyatlarını Eti Holding`le ABD kökenli US Borax firması belirliyor. Rakiplerimiz yasal ve yasal olmayan tüm yöntem ve olanakları kullanarak dünya piyasasına tek başına hakim olmak için her türlü yolu deniyor. 15 ülke Türkiye`den hammadde alarak kendi bor sanayilerini kurdu. Biz rafine ürüne yönelince bu ülkeler endişelenip, bize karşı tavır almaya başladı. Ancak hammadde satışını azaltıp, rafine ürünü arttırma konusunda kararlıyız. Böylece daha çok gelir elde edebileceğiz.``

Rakamlarla bor
Dünya bor rezervinin yüzde 63`ü (2.073 milyon ton) ülkemizde bulunuyor.
Türkiye bor rezervi bugünkü kapasiteyle dünya bor gereksiniminin tümünü 400 yılı aşkın bir süre karşılayabilecek durumda. Bu süre ABD için 76 yıl, Rusya için 47 yıl olarak belirlendi.

Sanayide yaklaşık 250 değişik alanda bor türevleri kullanılıyor.

1.5 milyon ton civarında olan dünya bor üretiminde Eti Holding yüzde 30- 35, US Borax yüzde 40- 45 gibi birbirine yakın paylara sahip. Ancak 1.2 milyar dolar/ yıl olan dünya bor pazarının parasal olarak yüzde 21- 23`ü ülkemize, yüzde 65`i ise US Borakx`a ait. Bunun nedeni ise US Borax`ın daha çok rafine ürün satması ve geniş pazarlama ağına sahip olması.

Eti Holding rafine bor üretimini arttırıp, 250 milyon dolar olan satış hasılatını 2- 3 katına çıkarmayı planlıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.