Boeing`e son darbe

04.12.2003 - 09:30 | Son Güncelleme :

Pentagon, şirket yönetiminin zirvesinde deprem yaratan `etik skandalı`nın ardından, Boeing`in 20 milyar dolarlık ihalesinin önünü kesti. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ihalenin iptaline neden olabilecek tüm detayların incelenmesini istedi

Boeing`de geçen hafta patlak veren etik skandalı hakkında soruşturma yürüten Pentagon, Amerikan Hava Kuvvetleri`nin firma ile yaptığı 20 milyar dolarlık anlaşmasını askıya aldı. ABD Savunma Bakanı Donald Rumself`in de desteği ile çıkan erteleme kararı, ihalenin iptal olasılığını gündeme getirdi. Savunma Bakanlığı`ndan soruşturmanın daha kapsamlı yapılmasını isteyen ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, yazdığı bir mektupta `ihalenin iptaline neden olabilicek tüm detaylar incelensin` talebinde bulundu. ABD senatörlerinin de Boeing`in Pentagon ile olan bağlantısını ve ihaleyi Kongre`de de tartışacağı bildirildi. The New York Times`ta yer alan habere göre, Bush`un onayladığı savunma bütçesinde yer alan ihale, havada yakıt ikmali sağlayan 100 adet Air Force Tanker uçaklarının kiralanmasını içeriyor. Boeing`e yönelik soruşturmaların yaklaşık

1 ay süreceği iddia ediliyor.

Üst üste skandal

The New York Times Gazetesi, ihalenin ertelenmesinde Boeing`in son günlerde zedelenen şeffaflık politikasından kaynaklandığını yazdı. Özellikle Boeing`in Başkanı ve CEO`su Phillip Condit`in istifasıyla gündeme gelen etik skandalının Boeing`in kontratı kaybetmesinde etkili olduğunu yazan gazete, bu doğrultuda firmaya rakip şirketlerin daha avantajlı olduğu bildirdi. Geçen hafta Boeing`de patlak veren etik dışı işe alım skandalı Boeing Mali İşler Başkanı (CFO) Mike Sears Amerikan Hava Kuvvetleri`ne ait ihaleleri kazanabilmek için, Hava Kuvvetleri`nde çalışan Darleen Druyun`u Boeing`e Başkan Yardımcısı olarak transfer etmesiyle patlak vermişti. Şirket etiğine uymayan transfer her iki üst düzey yöneticinin uzaklaştırılması ve en son Boeing`in CEO`su Condit`in istifasıyla sonuçlandı. Geçtiğimiz temmuz ayında da Boeing roket ihalesini kazanabilmek için rakibi Lockheed Martin`den bilgi sızdırmakla gündeme geldi. Skandal Boeing`in orduya yönelik tüm roket ve uydu ihalerine katılımdan men edilmesine neden oldu.

Topun ağzındaki proje

Amerikan Hava Kuvvetleri`nin firma ile yaptığı 20 milyar dolarlık anlaşma 100 adet Tanker uçağının kiralanmasını kapsıyor. Tanker uçakları, ilk olarak savaş uçaklarının havada daha uzun kalmaları için gerekli yakıt ihtiyacını gidermek için ortaya çıktı. Genellikle ticari yolcu uçakları arasından seçilen tanker uçaklar iç yapısı, depoları ve kokpit düzeni bu amaca uygun düzenleniyor. Boeing, bu yönde 707`nin ardından 767 uçağından tanker uçağını üretti. Tanker uçakları aynı anda birkaç uçağın yakıt ihtiyacını özel koşullarda ve iyi bir eğitim görmüş personelle gerçekleştiriyorlar.

7E7 dönüm noktası olacak

Uzmanlar, son zamanlarda sivil havacılık alanında imajı zedelenen Boeing`in tekrar pazarda başarılı olabilmesi için son uçak projesi 7E7 Dreamliner`in stratejik bir önem taşımaya başladığını belirtiyorlar. Yeni model 15 Aralık`ta şirket yönetiminin onayına sunulacak.

Fransız haber ajansı AFP`de yer alan habere göre, Standart Poor`s`un analistlerinden Roman Szuper, `Airbus`a kaptırdığı pazar payını geri almak için savaşan Boeing için, uzun dönemde Dreamliner temel mesele haline geldi. Ses hızından hızlı uçacak Sonic Cruiser modelindeki hüsrandan sonra, Boeing`in yeni bir stratejiye, yeni müşteriler ve ürün gamına ihtiyacı var` yorumunda bulundu. Uzmanlar, bu yılın üçüncü çeyreğinde Boeing`in karını yüzde 31 aşağı çeken sivil havacılık alanının, yeni 7E7 modeli ile yeniden yükselişe geçebileceği görüşündeler. Ayrıca yeni CEO`nun çok büyük umut bağladığı 7E7 ile Boeing`in, alıcı firma eksikliği nedeniyle rafa kalkan Sonic Cruiser projesinden sonra yeni bir sayfa açmayı hedeflediği de söyleniyor. 15 bin 400 kilometre menzile sahip çift motorlu Dreamliner, normal yolcu uçaklarına oranla yüzde 20 daha ekonomik olacak.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
991 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.