Başbakan`a işsizlik raporu

09.03.2004 - 11:18 | Son Güncelleme :

GYİAD Başkanı Ömer Kemal İsvan, son bir yılda genç ve deneyimli işsizlerin oranının yüzde 30`dan 32`ye çıktığını söyledi. FOTOĞRAF: İLKER PEHLİVAN

Türkiye`de 11 milyon işsiz olduğunu söyleyen Genç Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı İsvan, `Yeni açılmış küçük işletmelerin mali durumunu düzenleyici kanuna ihtiyaç var` dedi

Üyeleri arasında Leyla Alaton, Mehmet Bayraktar, Pınar Eczacıbaşı gibi Türk iş dünyasanın ikinci kuşak temsilcilerinin yer aldığı Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD), Türkiye`nin işsizlik sorununa el attı.
1986 yılında kurulan ve 300 üyesi bulunan dernek, girişimcilik, yabancı sermayenin Türkiye`ye çekilmesi ve mevcut yatırımların artırılması konularında çalışmalar yapıyor. Dünya Bankası ve üniversitelerin işbirliği ile yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkacak olan raporları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a sunacaklarını söyleyen GYİAD Başkanı Ömer Kemal
İsvan, büyük bir toplumsal yaraya dönüşen işsizlik sorununun ancak organize bir çalışmayla ortadan kaldırılabileceğini düşünüyor.
Türkiye`de 11 milyon işsiz olduğunu belirten İsvan, şunları söyledi:
İşsizlikten ziyade bu işsizliği yaratan portre önemli. Ayrıca bu portrenin içerisinde genç ve deneyimli olanların oranı nedir? Buna bakmak lazım. Çünkü son bir yılda genç ve deneyimli olan işsizlerin oranı yüzde 30`dan 32`ye çıktı. Bu, bence çok önemli. Çünkü nitelikli işsizin yaratacağı sosyal problemler çok daha fazladır. İstihdamın anahtarının kamu ve mevcut özel sektör olmadığını iddia eden İsvan, şöyle devam etti:
Kamuya ait işyerlerinin çalışan sayısını artırması artık mümkün değil. Mevcut özel sektör de tabii ki üretim ve satışlarına paralel olarak ek istihdam yaratacaktır. Fakat gerçek anlamda istihdamı yaratmak ve işsizliklik sorununun önüne geçmek de yeni yatırımlarla mümkün. Bunun için girişimcilik desteklenmeli ve yabancı sermayenin önünü açacak düzenlemeler yapılmalı. Bu ikisi düzene girince Türkiye`deki diğer kuruluşlar da yatırımlarını sürdürür.


`Girişimci fonu oluşsun`
Türk insanının girişimci bir ruha sahip olduğunu ifade eden İsvan, Ancak önü kapalı. `Girişimcilik nedir, nasıl adımlar atılmalı, önüne çıkacak faktörlerle nasıl mücadele edilir, teşvik nereden bulunur` konularında genç girişimcilere yardımcı olmak gerekir. Bu konuda da özellikle yeni açılmış küçük işletmelerin mali durumunu düzenleyici kanuna ihtiyaç var. Bankalar da tüketici kredilerinin dışında özellikle girişimcileri destekleyici fonlar oluşturmalı. Bu konuda da kamu bankaları öncülük yapmalı diye konuştu.
Bu alandaki en başarılı çalışmanın Margareth Thatcher döneminde
İngiltere`de yapıldığını dile getiren Ömer İsvan, Devlet, `girişimcilere ofis nasıl tutulurdan sunulan öneriler nasıl kredilendirilir` konusuna kadar birtakım hizmetler vermiş. Ayrıca şirket nasıl idare edilir, ihracat nasıl yapılır konusunda gençlerin önü açmış ve çok başarılı olmuş. Bizde bu araştırmayı öneri paketi haline getirip Başbakan`a sunacağız dedi.


`Türkiye tanıtılsın`
Yabancı yatırımlar konusuna da değinen Ömer İsvan, Türkiye`ye geçen yıl 300 milyon dolarlık yabancı sermaye girişi olduğunu anlattı. Bu rakamın son derece düşük olduğuna dikkat çeken İsvan`a göre yabancı yatırımcı Türkiye`yi tanımadığı için gelmiyor. Ayrıca Türkiye`ye gelip buradaki yatırım ortamından kaçanlar da var. Türkiye`nin iş ortamını tanıtacak bir çalışmanın yapılması gerektiğine işaret eden İsvan şunları söyledi:
Yatırımcılara Türkiye`nin işgücü, altyapısı, telekomünikasyon sistemi, komşularıyla ilişkileri anlatılmalı. Ayrıca başarılı olmuş Türk işadamları gösterilmeli. Mesela Cem Kozlu dünyada Coca-Cola`yı yöneten altı adamdan biri. Tanıtımda bu vurgulanmalı.
Bunun yanı sıra hukuki altyapının düzenlenmesinin ve vergi indiriminin şart olduğunu ifade eden İsvan, sözlerini Bunlar yapılırsa Türkiye çok rahatlıkla yabancı sermayeyi çeker. Çünkü hayatın her alanında yatırım yapmak mümkün diyerek tamamladı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.