Bakanlar Kurulu bugün toplanıyor

24.07.2007 - 08:55 | Son Güncelleme :

Bakanlar Kurulu’nun, bugün toplanması bekleniyor. Başbakan Erdoğan başkanlığındaki toplantı saat 11.00`de Başbakanlık Merkez Bina`da yapılacak

Bakanlar Kurulu’nun, bugün toplanması bekleniyor. Başbakan Recep <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdogan8721.jpg" align="right" vspace="5">Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantı saat 11.00`de Başbakanlık Merkez Bina`da yapılacak.

Başbakan Erdoğan, dün 59’uncu hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`e sunmuş, 60’ıncı hükümetin kurulmasına kadar Bakanlar Kurulu`nun görevine devam edeceğini açıklamıştı.
 
Erdoğan`ın, bugün ayrıca partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu (MKYK) da AK Parti Genel Merkezi’nde toplaması bekleniyor.
 
22 Temmuz`da yapılan milletvekili genel seçiminin ardından oluşan 23’üncü Dönem Parlamentosu’nun, 3 Ağustos Cuma günü toplanması öngörülüyor.
 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), genel seçim kesin sonuçlarını 1 haftaya kadar açıklayacak.
 
Sonuçların, 7’nci gün olan 29 Temmuz Pazar günü açıklanması halinde, bu tarihi takip eden 5’inci günde, yani 3 Ağustos Cuma günü, TBMM Genel Kurulu’nun toplanabileceği belirtiliyor.
 
Ancak YSK`nın, kesin sonuçları daha erken açıklaması halinde, bu tarih öne alınabilecek.
 
CHP`li Elekdağ başkanlık edecek
 
Genel Kurul, en yaşlı üye sıfatını taşıyan, 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında toplanacak. Elekdağ`ın görev süresi, yeni başkan seçilinceye kadar devam edecek.
 
İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecekler. Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içecekler.
 
Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak; ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.
 
Meclis başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte 2`sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak.
 
Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.
 
Meclis`te 313 yeni isim
 
TBMM`nin 23`üncü Dönem`ine seçilen 313 milletvekili yeni isimlerden, 237 kişi ise önceki dönemde Meclis`te yer alan isimlerden oluştu.
 
Geçen dönem TBMM`de yer alan milletvekillerinden yüzde 43.1`i yeniden seçilirken, Meclis`in yüzde 56.9`unu yeni milletvekilleri oluşturacak.
 
Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, seçimlerde AK Parti 340, CHP 112, MHP 71 milletvekili çıkarırken, bağımsız aday olanlardan da 27 kişi, TBMM`nin 23`üncü dönem milletvekili olarak seçilmeyi başardı.
 
AK Parti`nin milletvekillerinden 180`i geçen dönem TBMM`de yer alırken 160 kişi yeni isimlerden oluştu.
 
CHP`de ise geçen dönemde yer alan 57 milletvekiline karşın 55 yeni milletvekili TBMM`ye girdi.
 
Geçen dönem Meclis`te yer almayan MHP`nin listesinde seçilen 71 kişi ile bağımsız adaylardan 27 kişi de Meclis`in yeni simaları arasında bulunuyor.
 
Çoğunluk yüksek okul mezunu
 
Yeni dönem TBMM`de yer alan milletvekillerinin büyük çoğunluğu bir yüksek öğrenim kurumunu bitirmiş kişilerden oluşuyor.
 
550 sandalyenin bulunduğu Meclis`e giren milletvekillerinden 508`i yüksek okul, 42 kişi ise ilk ve orta öğrenim kurumu mezunu.
 
Meclis`te 69 mühendis
 
Milletvekillerinin mesleki durumlarına bakıldığında 69 kişiyle mühendisler ilk sırada yer alıyor. Bunu 62 kişiyle avukatlar, 36 kişiyle öğretim görevlileri, 28 kişiyle de doktorlar izliyor.
 
Sporcu, sanatçı, hemşire, ev hanımı, analist, arkeolog, siyaset bilimci gibi meslek dalları da yeni dönem TBMM`de görev yapacak milletvekillerinin meslek grupları arasında bulunuyor.
 
Liderlerin mesleki durumuna bakıldığında ise AK Parti Genel Başkanı veB aşbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli`nin meslek hanelerinde iktisatçı, seçime bağımsız olarak giren MuhsinYazıcıoğlu ile Ahmet Türk`ün meslek hanelerinde serbest meslek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal`ın meslek hanesinde ise avukat ibareleri yer alıyor.
 
Kadın milletvekili sayısı 48
 
23`üncü Dönem TBMM`de 550 kişilik sandalye sayısının 48`i (yüzde 8.7) kadın milletvekillerinden oluşacak.
 
Kadın milletvekillerinin partilere göre dağılımında ise 28 kişiyle AK Parti ilk sırada yer alıyor. 340 sandalyeye sahip olması beklenen bu partinin grubundaki kadın vekil oranı ise yüzde 8.2 oldu.
 
CHP ise 10kadın milletvekili ile ikinci sırada yer alıyor. 112 sandalyeye sahipC HP`deki kadın milletvekili oranı, yüzde 8.9.
 
Bağımsız adaylardan 8 kadın TBMM`ye girmeyi başarırken, MHP`de de 2 kadın milletvekili yeni dönem TBMM`de görev yapacak.
 
22`inci Dönem TBMM`de 24 kadın milletvekili yer alıyordu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
992 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.