Bakan`dan Twitter açıklaması

09.04.2014 - 15:42 | Son Güncelleme :

Bakan Şimşek`ten Twitter açıklaması yaptı.

<ımg style="HEIGHT: 203px; WIDTH: 310px" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/mehmet_simsek_9.jpg" width="350" align="right" height="225">Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya alanında faaliyet gösterip Türkiye`den çok ciddi reklam kazancı veya başka türlü kazanç elde eden şirketlerin mutlaka vergilendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Şimşek, CNBC-e`de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

BITCOIN İLE İLGİLİ TÜM VERİLERİ VE HABERLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...

Rant vergisi çalışmalarının sorulması üzerine Şimşek, 2008 yılında konuya ilişkin bir çalışma yapıldığını, çalışmanın bir noktaya geldiğini ancak o günün konjonktürü nedeniyle bunun yasalaşmadığını söyledi. Bu konudaki bir takım düzenlemelere Gelir Vergisi Kanun Tasarısında yer verdiklerini belirten Şimşek, Yani taslakta var. Şu anda bir gayrimenkulü aldınız, eğer 5 yıl elinizde tutarsanız, 100 kat dahi ilave kazanç elde etseniz hiçbir vergi yok. Biz bunu değiştiriyoruz, 100 yıl dahi elinizde tutsanız, bir miktar vergi vereceksiniz ama 1 yıl, 2 yıl tutana da bir miktar indirim sağlayacağız diye konuştu.

Şimşek, söz konusu tasarıya eklenen bu hususların yeterli olmadığını de belirterek, şunları kaydetti: İşin özü şu; Aslında son tartışmaların da ışığında, bu türden bir düzenleme Türkiye için çok faydalı olur. Belediye kararlarının en çok tartışılan boyutu ne? Diyelim ki sizin bir arsanız var, üzerinde 1 yapı yapabiliyorsunuz, şimdi meclis bir karar verir ve bunu 2`ye, 3`e çıkarabilir. Bu çok ciddi bir ilave kazanç demek. Bu kazanç, o anlamda vergilendirilmiyor. Bu kazancın en azından bir kısmının mutlaka kamuya gelmesi, sürecin şeffaf olması, kurallara tabi tutulması lazım. Bu, Türkiye`de bir takım yanlış ilişkilerin engellenmesi açısından da son derece önemli. Dolayısıyla Gelir Vergisi Taslağında yaptığımız bir takım düzenlemeler var, bence bunlar çok faydalı ve yerinde ama bu konuya daha kapsamlı bakmak gerekiyor ve bu rantların mutlaka vergilendirilmesi lazım.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Şehir rantlarını mutlaka vergilendirmemiz lazım

Rant Vergisinin ne zaman yasalaşabileceğinin sorulması üzerine de Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Tasarısını dahi tüm çabalarına rağmen alt komisyondan çıkaramadıklarını ifade etti. Buna karşın, hala ümitli olduğunu dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

Bu yasama dönemi bitmeden bunu yaparız diye ümitliyim ama doğru söylüyorsunuz, daha kapsamlı bir rant vergisine yönelik çalışma hem zaman alır hem de zamanlaması itibarıyla Mecliste ne kadar rağbet görür, onu da bilmiyorum ama mutlaka yapılması lazım. hurriyet.com.tr haberine göre; Yani haksız kazanç, işin bir boyutu. Bu alanlarda çık ciddi kazançlar söz konusu ve vergilendirilmiyor. Mutlaka ama mutlaka bizim şehir rantlarını vergilendirmemiz lazım. Ben inanıyorum ki bu yasama döneminde olmasa dahi daha sonraki dönemde mutlaka bu yönde adımlar atılmalı ve atılacak diye düşünüyorum, yani yapacağız.

Twitter`ın kazançlarının vergilendirilmesi Twitter`ın kazançlarının vergilendirilmesi

Twitter`ın vergilendirilmesine yönelik çalışmalara da değinen Şimşek, şunları <ımg style="HEIGHT: 165px; WIDTH: 264px" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349mehmetsimsek.jpg" width="350" align="right" height="205">söyledi: Sosyal medya alanında faaliyet gösteren bir çok şirket, Twitter dahil olmak üzere, Türkiye`den haksız kazanç elde ediyorlar ve bu kazanç üzerinden verilmesi gereken vergiyi vermiyorlar. Bunu çok ciddi bir problem olarak görüyoruz. En son biz Hollanda`dan bir robot program edindik ve bu sanal dünyada verilen tüm reklamları, tüm alışverişleri tespit ediyoruz. Her şeyi biz şu anda takip ediyoruz. Şirketler bazında yaptığımız bazı çalışmalar var, yazdığımız bazı cezalar var. O cezaları da vergiyi de ödemediler, şu anda mahkemelere taşındı bu konu.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu şirketler diyorlar ki, `Bizim Türkiye`de bir faaliyetimiz yok, Türkiye`de bir şirketimiz yok, bizi vergilendiremezsiniz.` Biz de diyoruz ki `Siz Türkiye`den bir kazanç elde ediyorsunuz, Türkiye`de bir faaliyetiniz var, dolayısıyla Türkiye`de bir şirketiniz olmak zorunda ve Türkiye`de vergi vermek zorundasınız.` OECD tanımlarına göre bir şirketin vergiye tabi olabilmesi için o ülkede faaliyet gösteriyor olması, o ülkede şirketinin olması gerekiyor. Şimdi bunlar maalesef o nedenle Türkiye`de temsilcilik açmıyorlar.

Anayasa Mahkemesi kararı, elimizi çok zayıflattı

Sosyal medya alanında faaliyet gösterip Türkiye`den çok ciddi reklam kazancı veya başka türlü kazanç elde eden şirketlerin mutlaka vergilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

Aslında son Anayasa Mahkemesi kararı, bu anlamda elimizi çok zayıflattı. İfade özgürlüğü gibi hususlar ayrı bir konu ama bir şirket düşünün, Türkiye`den çok ciddi kazanç elde ediyor ve sırf vergi kaçırmak için Türkiye`de bir temsilcilik açmıyor ve bu anlamda haksız bir kazanç elde ediyor, vergi kaçırıyor ve şu anda bu tür kararlar, elimizi kolumuzu bağlıyor. Çünkü yapabileceklerinizin sınırı var. Bugün Türkiye`de bir mükellef vergi kaçırırsa bizim yapabileceklerimiz çok açık ve net. Bu son kararlar çerçevesinde bizim yaptırım gücümüz ciddi oranda zayıfladı, bu anlamda elimiz kolumuz bağlandı. Çünkü en büyük yaptırım, bunları burada bir şirket kurmaya, temsilcilik açmaya zorlamak.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Gerekirse OECD kurallarını bir kenara bırakırız

Kendisinin tamamen vergi ve haksız kazanç perspektifinden baktığını belirten Şimşek, Önümüzdeki dönemde gerekirse OECD kurallarını bir kenara bırakırız, çünkü orada bizi sınırlayan bir takım kurallar var. `Bir şirketin merkezi neredeyse, orada vergi verir` diye genel bir ilke var. İyi de bir şirket bir ülkede faaliyet gösteriyorsa ve orada özellikle bir merkez kurmuyorsa, bunu sanal dünyada yapıyorsa, bu kabul edilebilir bir şey değil. Mutlaka burada vergilendirmemiz gerekiyor. Başka ne yapabiliriz diye uzun bir süredir çalışıyoruz. Bu çalışmalara devam edeceğiz ifadelerini kullandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
989 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.