AP Maraş ve izolasyonları görüşecek

16.11.2006 - 11:58 | Son Güncelleme :

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, bugün Maraş`ın durumu ve KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılması konularını ele alacak

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, bugün Maraş`ın durumu ve KKTC <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/avrupaparlementosu.jpg" align="right" vspace="5">üzerindeki izolasyonların kaldırılması konularını ele alacak.

Oturumda, AB Komisyonu`nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, konuyla ilgili son gelişmeler hakkında Avrupalı parlamenterlere bilgi verecek.
 
Avrupalı parlamenterler de bu konudaki görüşlerini dile getirecek.
 
Türkiye`nin tavrı net
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, kuruluşunun 23`üncü yıldönümü törenleri için gittiği KKTC`de Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştü.
 
Gül, Türkiye`nin KKTC`ye desteğini yineledi, izolasyonlar kalkmadıkça, limanların açılmayacağını belirtti.
 
Gül ve Talat, AB`ye yönelik sert mesajlar verdikleri tören konuşmalarının ardından, ikili bir görüşme yaptı. Gül, ``Ada`nın bir kesimine ambargo uygulanırken, ambargoyu uygulayanlara Türkiye`nin kapısını açmasını beklemek sadece insafsızlık değil, çok büyük bir öngörüsüzlüktür`` dedi.
 
Bakan Gül, Kıbrıs sorununu çözmek için Türkiye`ye şantaj yapmanın geçersiz bir yol olduğunu söyledi.
 
Kıbrıs konusu, hafta başında bu yana Avrupa turunda olan Başmüzakereci Ali Babacan`ın da gündeminde.
 
15 Aralık`taki AB liderler zirvesi öncesinde başkentlerde nabız yoklayan Babacan, burada görüştüğü liderlere de Türkiye`nin Finlandiya girişimini desteklediğini, Rumlara limanların açılmasının ancak KKTC`ye uygulanan izolasyonların kaldırılmasıyla mümkün olacağını anlattı.
 
Türkiye Ek Protokol`ü imzalamıştı
 
Türkiye, Gümrük Birliği`nin Kıbrıs Rum yönetimi dahil AB`ye yeni katılan 10 üyeye de uyarlanması için Ankara Anlaşması`nın Ek Protokolü`nü 29 temmuzda imzalamıştı.
 
Ancak Türkiye, aynı zamanda bir de deklarasyon yayımlayarak, imzanın Kıbrıs Rum kesimini tanıma anlamına gelmediğini ilan etmişti.
 
Ankara Protokolü`nü uygulamayan ve önce KKTC`ye izolasyonun kaldırılmasını talep eden Türkiye`nin müzakerelerde tıkanmasının, yani tren kazasının önüne geçmek için Finlandiya tarafından hazırlanan B planı üç maddeden oluşuyor.
 
1- Kıbrıs`ta Türk tarafının elinde bulunan kapalı bölge Maraş iki yıllık bir süre için Birleşmiş Milletler idaresine devredilsin.
 
2- Kuzey Kıbrıs`taki Magosa limanı Birleşmiş Milletler denetiminde dış ticarete açılsın.
 
3- Türkiye `bazı` limanlarını Kıbrıs gemilerine açsın.
 
AB`nin liman baskısı sürüyor
 
AB, müzakerelerin sorunsuz devam etmesi için Türkiye`ye `limanlarını Rumlara aç` baskısı yapıyor.
 
Türkiye ise, limanlarını tek taraflı açmayacağını, bunun KKTC`ye uygulanan izolasyonların kaldırılması halinde gündeme geleceğini vurguluyor.
 
AB Dönem Başkanı Finlandiya ise, olası bir krizi önlemek için ara formül bulmaya çalışıyor. Ama başta Finlandiya olmak üzere, çoğu AB üyesi bu girişimden ümitsiz.
 
AB`nin Türkiye İlerleme Raporu
 
AB Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu`nu 8 kasımda açıkladı. Raporda reform hızının yavaşlamasından, azınlıkların durumuna, ifade özgürlüğü ve işkencenin önlenmesine kadar pek çok konuda Türkiye`ye eleştiriler yöneltildi.
 
Raporun açıklanmasından kısa bir süre önce konuşan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye`nin aralık ayının ortasına kadar deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmasını istedi.
 
Barroso, Kıbrıs sorunu sürse de Türkiye-AB müzakerelerinin dondurulmayacağını, `diplomatik çabalara bir şans vermek istediklerini` belirtti.
 
Bu çerçevede AB Komisyonu, Kıbrıs sorunu konusunda bir tavsiye kararı almadı. Komisyon, `Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmediği` takdirde, aralık ayında yapılacak liderler zirvesinde tavsiye kararı alacak.
 
İlerleme Raporu`nun AB Komisyonu`nda görüşüldüğü sırada Fransa, Türkiye`nin üyeliğinin tüm ülkelerde referanduma sunulmasını teklif etti ancak bu teklif reddedildi ve raporda yer almadı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
997 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.