Altın`da kriz 2001`den beter!

10.06.2010 - 16:56 | Son Güncelleme :

Altın fiyatının yükselmesi, altın ürünlerini alamayan vatandaşı da altını vitrinde duran kuyumcuyu da düşündürüyor.

Altın fiyatının yükselmesi, altın ürünlerini alamayan vatandaşı da altını vitrinde duran kuyumcuyu da düşündürüyor. Adana<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin-kuyumcu.jpg"> Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, durumun 2001 krizinden beter olduğunu söyledi.

HÜRRİYET

İstanbul Mücevheratçılar Kuyumcular Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altınının yükselmesinin sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

Sektörün olumsuzluktan çıkmak için ürettiği yeni ürünlerle olumsuzluktan en az etkilenmek için uğraş verdiğini ifade ederek, “Sektör, işlem hacmi düşüklüğünden en az etkilenmek için daha düşük gramajlı ama gösterişli ürünler üretmeye ve satmaya başladı. Örneğin 10 gram bilezik görünümünde 6 gramlık bilezikler yapılıyor, et kalınlığı ince ancak dış yüzeyi daha geniş ürünlerle bu olumsuzluğu en aza indirmeye çalışıyor” dedi.

Edirne Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı İsmail Kalkan ise vatandaş ın vitrine uzaktan bakıp alış veriş yapmadığını ve bir çoğunun da elindeki altın fiyatının ne kadar olduğunu öğrenmek için kuyumculara geldiğini ifade etti.

“2001 KRİZİNDEN DAHA OLUMSUZ GÜNLER”

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman ise kuyumcu sektörünün yaşadığı en sıkıntılı günler olduğunu söyledi. Tüm kesimlerin ekonomik anlamda zor durumda olduğu için bu durumun fazlasıyla kuyumcuları da etkilediğini ifade eden Başkan, şöyle konuştu:

“2001 krizinde dahi bu kadar olumsuz etkilenmemiştik. Yine durgundu ama bu kadar değildi. Bunun sebebi altının ön görülemeden yükselmesi. Düğün sezonu yaklaştı ancak masraf çok altına ne kadar bütçe ayrılır bilinmez. Eskiden gurbetçilerimiz altın alırdı, onlarda avroya geçişten sonra bu alışkanlıklarını bıraktı. Çiftçilerimizin ekonomik durumu da iyi değil. Bir çeyreği de 105 liraya alacak bir babayiğit tanımıyorum artık. Ama yine de umudumuzu yitirmiş değiliz.”

İRAN`IN ALTIN ALACAĞINI DUYURMASI FİYATLARI YÜKSELTTİ

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Ziya Özboyacı da altınla ilgili yükselmenin dünya ekonomileriyle alakalı olduğunu belirtti.
Özboyacı, avrodaki düşüşün ve dolardaki yükselişin altını güvenli liman olarak belirlediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Altınla ilgili yükselmesi dünya ekonomileriyle alakalı. Avro bölgesindeki Yunanistan, Belçika, İspanya, İtalya gibi ülkelerin krize yakalanma riskleri oluşunca avrodaki olağanüstü düşüş ve dolardaki yükseliş dünya piyasalarını altına yöneltti. Merkez bankaları rezervlerindeki altınları tutmaya devam ediyorlar.

Fransa, İngiltere, Rusya, Hindistan gibi büyük ülkeler, 2007 yılında merkez bankalarını altın olarak desteklemişlerdi, tekrar alımlara geçti. Örneğin Çin altın toplamaya devam ediyor. İran 45 milyar avroluk altın alacağını ilan etti. Bu altın piyasalarını yukarı çekti.

Düğünlerin başlamasına rağmen kuyumcu esnafının beklediği işi bulamadığından yakınan Özboyacı, “Altın fiyatları çok yüksek her gün 1 lira 2 lira yükseliyor. Vatandaş (bekleyelim duralım) diye bekliyor. Altın piyasasının hareketlenmesi için fiyatların istikrara kavuşması gerekiyor. Altın yükselmeye devam ederse önümüzdeki dönem bir çok esnaf para kazanmayınca ister istemez dükkanını kapatmak zorunda kalabilir” diye konuştu.

ALTIN SATACAK (YÜKSELSİN), ALTIN ALACAK (DÜŞSÜN) DİYE BEKLİYOR

Antalya Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Ferda Erdem ise altındaki fiyatların yüksekliği nedeniyle alıcının da satıcının da beklemede kaldığını bununda kuyumcuları olumsuz etkilediğini söyledi.

Erdem, doların yükselmesi İran`ın altın alacağını duyurması, Hindistan`daki düğün sezonunun başlaması gibi nedenlerin de altındaki yükselmeyi tetiklediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Fiyatların yükselmesinden dolayı satmak isteyen müşteri (Yükselir mi?) diye bekliyor, almak isteyen müşteri de (Düşer mi?) diye bekliyor. Herkes beklemede. Gelişmiş ülkelerin krizi atlatmak için piyasaya likit sürmeleri piyasaları değiştirdi.

Bu yüzden büyük yatırımcı elindeki parayı altına yatırdı, altına talep fiyatları yükseltti. Hindistan`da düğün sezonunun başlaması ve Hintlilerin altına olan ilgisinin de altın fiyatlarının yükselmesinde yüzde 1 de olsa etkisi var. İran altın alacağını beyan ediyor bu da fiyatlara yansıyor.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.