Altın almak doğru seçim mi?

18.09.2008 - 14:27 | Son Güncelleme :

Amerika`nın karşılıksız olarak bastığı ve kâğıtla mürekkepten yarattığı dolar imparatorluğu yerle bir oluyor

Amerika`nın karşılıksız olarak bastığı ve kâğıtla mürekkepten  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349cumhuriyetaltini.jpg" align="right" vspace="5">yarattığı dolar imparatorluğu yerle bir oluyor.

Murat TURAN / REFERANS GAZETESİ

Aslında bu süreç sürpriz değildi. Durumun bu hale geleceğini söyleyen onlarca rapor aylar önce yayımlanmıştı. Nitekim, büyük güven kaybına uğrayan uluslararası para niteliğindeki ABD Doları`ndan kaçış başladı. Gelen her veriye göre yön arayan piyasalarda, yatırımcıların kafası son günlerde oldukça karışık. Kafası karışık olan sadece yatırımcılar değil, milyar dolarlık fon yöneten profesyonel uzmanlar da aynı dertten mustarip.

Altından bakıra her türlü kıymetli maden, emtia ve petrol, fonlar tarafından inanılmaz taleple karşılaştı. Bu fonların fiyatları birkaç katına çıkınca bu sefer gıda fonları aşırı talep görmeye başladı. Bir anda gelen çok büyük talep karşısında arz yetersiz kalınca gıda fiyatları da kendilerini birkaç kez katladı.

Ancak altına olan talep ve fiyat hareketleri sadece spekülasyon ile açıklanacak kadar basit değil. Binlerce yıldır değer taşıyan bir emtia. Tek başına herhangi bir politika veya siyasi baskı ile değerine müdahale edilebilecek bir durum arz etmiyor. Paranın arkasında sadece parayı basan ülkenin güvencesi varken altının başka hiçbir ülke, kurum ya da kişinin bir yükümlülüğüne ihtiyacı yoktur. Tek başına bir değerdir vedeğeri tamamen piyasada belirlenir.
 
Spekülasyon yine devrede

Dünya çapında çıkarılan altının dörtte üçü mücevher yapımında kullanılıyor. Salt olarak bir değer standardını temsil ettiği için insanlar paranın değerini kaybetmesine karşı önlem olarak altın almaya devam ediyor. Türkiye gibi ülkelerde de geleneksel olarak bu madene yakın ilgi duyulmuş, vatandaş her zaman altını önemli bir yatırım aracı olarak görmüş.

Ciddi bir altın ithalatçısı olan Türkiye`de fiyatlar iki ana faktörden etkileniyor. Dünyada altının fiyatı dolar ile belirlendiği için YTL`nin dolar karşısında değer artışı veya düşüşü direkt olarak fiyatlara etki ediyor. Dünya piyasalarında işlem gören altın ons bazında fiyatlandırılıyor. 1 ons 31,10335 gram ve üretim maliyeti günümüzde işletmeye göre değişmekle birlikte ons başına yaklaşık 275-300 dolar arasında.

Altın fiyatlarını kuşkusuz dünyada yaşanan belirsizlikler de etkiliyor. Anlaşılacağı üzere savaş isteyenler arasında sadece silah üretenler yok. Altın üretici ve spekülatörlerinin de en büyük hayali savaşlar.

Günümüzde yaşanabilecek İran-Amerika kapışmasını en çok isteyenlerin başında yine bu grup geliyor. Yine altının kabul ettiği para birimi olan dolardaki değişimler, faiz oranları, merkez bankalarının arz ve talepleri, üretimdeki değişimler, küresel likidite, ekonomik durgunluk ve üretimin yüzde 75`ini elinde bulunduran az sayıdaki şirketin yaptığı spekülasyonlar fiyatları belirliyor.

Belirsizlik ilgiyi artırıyor


Altın fiyatlarının son birkaç yıldır neredeyse kesintisiz çıkışı incelenirse bu durumun sadece finans piyasalarındaki spekülatif hareketlerle açıklanamayacağı ortaya çıkmaktadır. 17 Mart 2008 günü altının gördüğü 1032 dolar, tarihinin en yüksek değeri olarak ifade edilse de önceki yıllara enflasyon ayarlaması yaparsak bu fiyat 2400 dolara kadar tırmanabiliyor. Özellikle altın kontratlarının internetten kolaylıkla 1`e 300, 1`e 400 kaldıraçlarla alınıp satılıyor olması, ortaya beklenmeyen büyüklükte bir pazar çıkarıyor. Benzer işlemlerin emtia, petrol ve gıdada da yapılabiliyor olması ile internetin dünyaya enflasyon ihraç ettiğini söylemek yanlış olmaz.

Dünyadaki yatırımcıların belli başlı paralarına olan güveni giderek kaybetmeye başlamış olmasıyla talep tarafına gelen yoğun ilgiyi, büyük zararlar yazan ekonomilerin altın satışları karşılıyor. IMF Yönetim Kurulu`nun onayladığı plana göre kurum, birkaç yıl içinde 3217 ton altın stokunun 403.3 tonunu satacak. Son günlerde fiyatları en çok baskı altında tutan ise Amerika Merkez Bankası`nın rezervindeki altınların bir kısmını satabileceği. Edilen büyük zararlar ve şirket batmalarına müdahale için bu yolu seçmesi gittikçe kabul gören bir öneri olarak algılanıyor.

Bir yanda artan talep diğer yanda durgunluk ve merkez bankaları satışları.. Terazinin iki kefesi de ağır basıyor. Muhtemelen Türkiye`de altının hareketi dövizle aynı yönü izleyecekken, dünyada sınırlı yükselişler ile 2002 yılında başladığı çıkışını hazmetmeye çalışacaktır.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.