Akbank`ın satışında en büyük payı Serra Sabancı alıyor

18.10.2006 - 12:01 | Son Güncelleme :

Akbank hisselerinin yüzde 20`sinin dünya devi Citigroup`a satışıyla Sabancı Ailesi fertleri de muazzam bir serveti nakite dönüştürüyor. Satıştan gelen 3.1 milyar dolarlık paranın 1 milyar 158 milyon dolarlık bölümü Sabancı Ailesi`nin 9 ayrı bireyi arasında bölüşülecek. Akbank`taki hisselerinin yüzde 7.48`ini Citigroup`a devredenSabancı Ailesi fertleri arasında en yüksek parayı ise Serra Sabancı alacak. Rahmetli Özdemir Sabancı`nın kızı ve geçen yıl Sabancı Holding hisselerinde yaptığı 250 milyon dolarlık hisse satışıyla gündeme gelen Demir Sabancı`nın kızkardeşi olan Serra Sabancı, satıştan 258.3 milyon dolar kazanç sağlayacak. Serra Sabancı bu paraya karşılık yüzde 1.67lik Akbank hissesini Citigroup`a devredecek.

GÜLER SABANCI`YA 6 MİLYON $
Citigroup`a yapılan satıştan Suzan Sabancı Dinçer 232.5, Çiğdem Sabancı Bilen 232.5 milyon dolar kazanacak. Rahmetli Sakıp Sabancı`nın kızları Dilek Sabancı ve Sevil Sabancı ise ayrı ayrı 199.9`ar milyon dolar alacak. Böylece Sabancı Ailesi`nin 5 kızı toplam 1 milyar 123 milyon dolar gelir sağlayacak.

Hisse satışı yapan diğer aile bireyleri arasında yer alan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise sattığı onbinde 4`lük pay karşılığında yaklaşık 6 milyon dolarlık gelir elde edecek. Aile`nin diğer bireylerinden Nur Sabancı 10, Yakup Sabancı 10, Yüksel Sabancı ise 9.6 milyon dolarlık kazanç sağlayacak.

Akbank hisesi satışından Sabancı Grubu`nun diğer şirketleri ve Topluluğa bağlı vakıflar da pay alacak. Toplam yüzde 4.19`luk Akbank hissesi karşılığında Exsa, Europlus Investment Holding, Hacı Ömer Sabancı Vakfı ve Akbank Sandığı Vakfı 650 milyon dolarlık geliri paylaşacak. Böylece Aile bireyleri ile Topluluğa bağlı şirket ve kurumların sattığı hisse oranı yüzde 11.67, sağladıkları gelir ise 1.8 milyar doları bulacak.

Ortak satışlarının dışında kalan ve değeri 1.3 milyar doları bulan yüzde 8.83lük hisse senedi ise Akbank`ın sermaye artırımından sağlanacak. Bankanın sermayesi 2.2 milyar YTL`den 2.4 milyar YTL`ye çıkartılacak. Bu artırımla ortaya çıkacak 200 milyon YTL`lik hisse senedi rüçhan hakları kısıtlanarak Citigroup`a satılacak. Dolayısıyla bu satıştan gelen 1.3 milyar dolar da bankanın içinde bırakılacak.

Citigroup`un 200 yıllık tarihi 200 milyon da müşterisi var
Dünyanın en büyük finansal kuruluşu olan Citigroup, yaklaşık 200 yıllık bir bankacılık geçmişine sahip. Merkezi New York`ta bulunan Citigroup, 1998 yılında Citicorp ve Travelers Group`un birleşmesiyle kuruldu. 100 ülkede faaliyet gösteren Citigroup`un 200 milyon adet müşterisi bulunuyor. Fortune 500`ün 8. sırasında yer alan Citigroup, dünyanın en kârlı firmaları listesinde ise ExxonMobil`in ardından 2.sırada bulunuyor.

Citigroup`un tarihinden bazı satırbaşları ise şöyle:

Citigroup`un kökleri 1812 yılına dayanıyor. 2 milyon dolarla yola çıkan ABD`nin ilk bankalarından City Bank of New York adıyla faaliyete geçti. Daha sonra Citibank adını alan kurum 1919 yılında 1 milyar dolar sermayeye ulaşan ilk banka oldu.

1992 yılında 90 ülkede faaliyet gösteren Citibank, ABD`nin en büyük bankası oldu.

1993 yılında Citibank, dünyanın en büyük kredi kartı işlemleri sağlayıcısı unvanını aldı.

1994 yılında Rusya`da tüm sermayesi yabana olan ilk bankayı Citibank kurdu.

8 Ekim 1998`de Salomon Smith Barneyl bünyesinde barındıran Travelers Group ve Citibank evliliği gerçekleşti... Ve Citigroup doğdu.

6 Ağustos 2001`de Citigroup, Grupo Financiero Banamex-Accival`i tam 12.5 milyar dolara satınaldı. Bu ABD-Meksika arasındaki en büyük şirket evliliği olarak tarihe geçti.

Citigroup tüketici bankacılığı faaliyetlerini üç ana kolda yürütüyor. Kredi kartları, tüketici finansmanı ve bireysel bankacılık. Citigroup için en önemli alan ise kredi kartları. Dünyada en çok kredi karti hesabına sahip olan grup, toplam kârının yüzde 40`ını bu alandan sağlıyor. Citigroup`un ABD`de 120 milyon adet kredi kartı müşterisi bulunuyor. Tüketici finansmanı bölümü ise, grubun kârının yüzde 20`sini oluşturuyor.

Citigroup ayrıca, Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı, Küresel Aktif Yönetimi ve Alternatif Yatırımlar bölümleriyle faaliyet gösteriyor.

SİMGESİ KIRMIZI ŞEMSİYE
Mortgage ve sigortacılık alanında da iddialı olan Citigroup`un logosu kırmızı şemsiye. Bu şemsiyenin altında, Citi Cards, CitiFinancial, CitiMortgage, Citilnsurance, Primerica, Diners Club, The Citigroup Private Bank ve CitiCapital markaları yer alıyor. Citigroup hisseleri, New York Borsası`nda işlem görüyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.