ABD`ye Afganistan piyangosu!

14.06.2010 - 11:37 | Son Güncelleme :

ABD, Afganistan’da yaklaşık 1 trilyon dolarlık işlenmemiş maden yatağı buldu

ABD`li yetkililer yıllardır savaşla iç içe yaşayan Afganis<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349maden.jpg">tan`da ülke ekonomisini ve isyancılarla mücadelenin seyrini kökünden değiştirmeye yetecek miktarda yeni maden rezervleri bulunduğunu açıkladı. Bulunan rezervlerin değerinin 1 trilyon dolar olduğu ifade ediliyor.

HÜRRİYET

Ülkenin daha önce bilinen rezervlerinden çok daha fazla olan madenler arasında demir, bakır, kobalt, altın ve lityum bulunuyor.

ABD`li yetkililer yeni bulunan rezervlerin miktarı konusunda oldukça iyimser tahminlerde bulunurken, bu kaynakların Afganistan`ı dünyanın en büyük madencilik ülkesine dönüştürebileceğini belirtiyor.

LİTYUMUN SUUDİ ARABİSTAN’I

Örneğin ABD Savunma Bakanlığı`nın merkezi Pentagon`daki bir iç yazışmada, Afganistan`ın taşınır bilgisayarların pillerinin üretiminde ham madde olarak kullanılan lityum konusunda, Suudi Arabistan`ın petroldeki hakimiyetine benzer bir noktaya ulaşabileceği belirtiliyor.

Afganistan`daki yeni rezervlerin Pentagon yetkilileri ve ABD`li jeologların oluşturduğu küçük bir ekip tarafından bulunduğu belirtiliyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, hem Afgan hükümeti hem de Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai yakın dönemde bu gelişme konusunda bilgilendirildi.

Yıllardır savaşla iç içe yaşayan ülkede bulunan rezervlerin işlenmesi için madencilik endüstrisinin kurulmasının uzun yıllar alması beklense de kaynakların miktarı nedeniyle ülkeye yoğun oranda yatırım yapılacağı tahmin ediliyor.

SAVAŞI BİTİRMEK İÇİN ÖNEMLİ

Vaat ettiği potansiyel nedeniyle madenleri işletmenin kârlı hale gelmesinden önce yapılacak yatırımların sağlayacağı istihdamın da savaşın sona ermesinde önemli rol oynaması bekleniyor.

ABD Genelkurmay Başkanı General David H. Petraeus konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Burada göz alıcı bir potansiyel var... Elbette, önümüzde birçok `acabalar` var, ancak [bu yaşanan gelişme] potansiyel olarak çok önemli bir durum yaratıyor" dedi.

Yeni rezervlerin yaratacağı değer, toplam gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) yaklaşık 12 milyar dolar olan ve ekonomisi afyon yetiştiriciliği, uyuşturucu trafiği ve ABD ile diğer gelişmiş ülkelerden gelen yardımlara dayanan Afganistan ekonomisini kat kat aşıyor.

RİSKİ DE VAR

Ancak bu gelişme diğer taraftan kendi risklerini de beraberinde getiriyor. ABD`li yetkililer yeni kaynağın, barış getirmekten çok Taliban`ın ülkenin kontrolünü ele geçirmek için göstereceği çabayı artıracağına dikkat çekiyor.

Bununla birlikte, oluşacak zenginliğin ülkede halihazırda yoğun şekilde görülen rüşvet trafiğini artırmasından da endişe ediliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.