ABD rest çekti, Moskova ödeme planı açıkladı

17.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bush yönetimi, Sovyet döneminde dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden alınan 38.7 milyar dolar tutarındaki borcun ödenmesinde herhangi bir kolaylık beklememesi konusunda Rusya`yı uyardı.


Bu ayın başında, ABD Hazine Bakanı Paul O`Neill Rus mevkidaşı Maliye Bakanı Alexei Kudrin`e bir mektup göndererek, Moskova`nın Batılı ülkelere borçlarını tam olarak ve zamanında ödemesi için gereken kaynaklara sahip olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti. İki gün önce Rus hükümeti - ki borçların yeni bir takvime bağlanması için manevra halindeydi - borçların ödenmeye başlanmasına ilişkin bir plan açıkladı. O`Neill, Cumartesi günü İtalya`nın Palermo kentinde yapılacak olan endüstrileşmiş büyük ülkelerin oluşturduğu G - 7`nin üst düzey yetkililerinin toplantısına gitmeden önce yaptığı açıklamada, İyi - niyet klubüne dahil olan uluslar verdikleri sözü tutarlar, dedi.


Kudrin`in bu toplantıların bir kısmında hazır bulunması bekleniyor. O`Neill mektubunda, uyarının şiddetini yumuşatırken, Kudrin`e, bu kararın, Rusya`nın gereksinimlerine ilişkin ABD değerlendirmelerine dayandığını ve hükümete karşı yöneltilmiş bir eleştiri olmadığını belirtti. O`Neill mektubunda, Bizim için, bu bir finansal ve ekonomik sorundur, siyasi değil, dedi. Daha ötede, O`Neill, Rusya`nın finansal durumu kötüye gittiği takdirde borçlara ilişkin takvimin yeniden ele alınabileceğini söyledi. Ancak mektup, Bush yönetiminin, Rusya`ya verilen para yardımlarına, selefinden daha septik bir görüşle yaklaşacağına da işaret ediyor. O`Neill 1998 yılında, ülke yabancılara borçlarını ödeyemez duruma düşmeden biraz önce Rusya`ya milyarlarca dolar borç verdiğinden dolayı IMF`yi de keskin bir dille eleştirdi. IMF daha sonra bir itirafta bulunarak, eğer Ruslar, global finansal krizin ortasında, içinde bulundukları ekonomik durumun kötülüğüne ilişkin olarak IMF yetkilileriyle dürüst olsalardı, verilen borçlardan bazılarının verilmeyeceğini belirtti.
Ancak Rusya`nın ekonomik manzarası o zamandan bu yana önemli bir iyileşme kaydetti, zira Ruble`nin değerininin düşmesi yerel ekonominin canlanmasını sağlayıcı gelişmelerin yer almasına neden oldu.


Bu arada, Rusya`nın petrol sektörü yüksek petrol ihracat fiyatlarından yarar gördü ve hükümet geçen yıl itibarıyla 5 milyar dolar bütçe fazlası raporu verdi. Yeni bir ihtiyat borç paketi görüşmesi için bir IMF timi, Perşembe günü Moskova`ya gitti. Ruslar bu ihtiyat paketine ancak gereksinim duyulduğunda başvurabilecek.
Ancak iki taraf anlaşmanın kapsamı konusundaki ayrılıklarını henüz çözüme kavuşturmadı. Ayrıca, yerel ekonomik büyümeyi boğacak şekilde rublenin daha da güçlenmemesini hedefleyen ekonomi politikalarına ve yolsuzluk, bankacılık sistemindeki hastalıklar ve yerel hükümet borçlarının geriye ödenmesine ilişkin sıkı reformlar çerçevesinde müzakereler hala devam ediyor. IMF dış ilişkiler direktörü Thomas Dawson, müzakerecilerin Moskova ile yeni bir standby anlaşması için ilerleme kaydettiğini söyledi.

Dawson, Rus yetkilileriyle müzakerelerin yapıcı olduğuna işaret ederek, IMF timinin uzun süre ülkede kalmayacağını belirtirken şöyle konuştu: IMF timi makroekonomik politikalar ve 2001 hedeflerine ilişkin olarak ilerleme kaydetti. IMF için önemli olan mali politikalar, bankacılık, borçlar ve yönetime ilişkin konularda ise müzakereler devam ediyor. O`Neill, müzakerelere devam edilmesi ve para aklama konularına ilişkin olarak Kudrin`i teşvik etti. Rusya`dan ötede, yeni ABD Hazine Bakanı, eski Doğu Bloku ülkelerine veya gelişmekte olan ülkelere herhangi bir finansal sorun durumunda yardım adına ne yapılması gerektiğini saptamaya çalışıyor. Hazine Bakanı Senato`da onay alma sürecindeyken, 1995 yılında Meksika`nın ekonomik krizden kurtarılması için düzenlenen operasyonu övdü.


Ancak O`Neill, diğer kurtarma operasyonlarına ilişkin olarak o kadar açık değildi ve Clinton yönetimine göre piyasanın gücünün finansal sorunları altedebileceğine ilişkin olarak daha güvenli bir görünüm sergiliyor. O`Neill Palermo`da G - 7 toplantısına katılacak mevkidaşlarına onların kurtarma operasyonalrına ilkişkin fikirlerini ve buna ilişkin olarak, yardımları veren uluslar arası kırumlar olarak IMF ve Dünya Bankası`nın nasıl iyileştirilebileceğine ilişkin sorular sormayı planlıyor.
O`Neill, Belirli bir yerde müdahale başarılı olmazsa, bunun sorumlusu kimdir bilmek istiyorum. Sanırım bu haklı bir soru, diyor. Palermo konferansı Temmuz ayında Bush`un diğer G - 7 liderleri ile Cenevre`de yapacağı zirve toplantısı yolundaki kilometre taşlarından birisi. Onların Cenevre`de alması gereken kararlar arasında, liderlerin Dünya Bankası reformlarına ilişkin ortak görüş saptamaları da var. Bankanın yolsuzluğa karışmı ülkelerle ne tür bir ilişki içinde olacağına ilişkin incelemeler de bu toplantının gündeminde olacak. (THE WALL STREET JOURNAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.