ABD`den iki talep

29.01.2004 - 08:44 | Son Güncelleme :

ABD Başkanı Bush, dünyanın en büyük tatlandırıcı üreticisi Cargill firmasının içine düştüğü sıkıntı nedeniyle Erdoğan`a bir mektup göndererek sorunun çözümü için ricada bulundu. ABD Temsilciler Meclisi de Erdoğan`dan, Amerikan helikopterlerinin tercih edilmesini istedi

Amerikan Başkanı George Bush`un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a ABD gezisinden önce bir mektup göndererek Türkiye`deki en büyük tatlandırıcı üreticisi ABD`li Cargill firmasının sorunlarının çözümü konusunda ricada bulunduğu olduğu ortaya çıktı. Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi`nin Teksas`lı milletvekilleri de Erdoğan`a, Amerikan Bell Helicopter şirketinin King Cobra helikopterlerini seçmesi için mektup yazdı. Washington`da bulunan Recep Tayyip Erdoğan`ın dün Beyaz Saray`da görüştüğü ABD Başkanı George Bush`a konu hakkında bilgi verdiği belirtiliyor.

Hemen imzaya açıldı

Başkan Bush`un Şeker Kanunu`nda yüzde 10 olan glikoz kotasının artırılması yönündeki ricası etkisini hemen gösterdi. Başbakan Erdoğan, bu yönde bir tasarı hazırlatarak ABD gezisi öncesinde Bakanlar Kurulu`nun imzasına açtı. Tasarı, şekerdeki glikoz kotasının yüzde 10`dan yüzde 50`ye çıkarılmasını öngörüyor.

57. Hükümet döneminde Şeker Kanunu çıkarken, glikozdan üretilen tatlandırıcının toplam şeker üretimi içindeki payı yüzde 10 olarak belirlenmiş, ancak üretimde sıkıntı olması ihtimaline karşı Bakanlar Kurulu`na kotayı yüzde 50`ye kadar artırma ya da eksiltme yetkisi verilmişti. 57. Ecevit Hükümeti, Bursa`da birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulduğu için çevre örgütlerinin kapatılmasını istediği Cargill firmasının üretim sorunları üzerine Şeker Kanunu`ndaki bu yetkiye dayanarak daha kanun çıkar çıkmaz yüzde 10`luk kotayı yüzde 15`e çıkarmış ve bu artış pancar üreticileri tarafından gazetelere ilanlar verilerek eleştirilmişti.

Yasada değişiklik

AKP Hükümeti de kuruluşundan hemen sonra kanunla Bakanlar Kurulu`na verilen toplam üretimdeki yüzde 10`luk tatlandırıcı kotasını artırmak için çalışma başlatmıştı. Ancak pancar üreticilerinden gelen tepkiler üzerine bu konudaki çalışma ağırdan alınmıştı. Cargill firması bunun üzerine ABD Başkanı George W. Bush`u devreye sokmuştu. Bush`un geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a yazdığı mektupta Cargill`le ilgili özel ricada bulunması üzerine Erdoğan ABD gezisi öncesi bu konuda adım atmaya karar verdi.

Cargill`in isteği doğrultusunda, şeker üretimindeki tatlandırıcı kotasının yüzde 10`dan yüzde 50`ye çıkartılmasına ilişkin kanun değişikliğine yönelik tasarı son Bakanlar Kurulu`nda imzaya açıldı. Şeker Kanunu`nda değişiklik öngören tasarının imzaya açılması üzerine harekete geçen pancar üreticileri ise hükümetin bu konudaki girişimini engellemeye çalışıyorlar.

En büyük pasta Cargill`in

Dünyada nişasta bazlı şeker üretiminde tröstleşme eğilimi gösterdiği sık sık tartışma konusu olan Cargill`le birlikte Türkiye`de dört ayrı firma glikozdan tatlandırıcı üretiyor. Piyasanın yüzde 60`ına hakim olan Cargill`in yanı sıra Belçika kökenli Amilyum piyasanın yüzde 15`ine hakim bulunuyor. Ülker grubuna bağlı Pendik Nişasta`nın da yüzde 50`sini satın alan Cargill`in bu ortaklık karşılığında Türkiye`de tek üretici olduğu kimyasal tatlandırıcıları Pendik Nişasta`ya maliyetine verdiği ileri sürülüyor. Cargill`in bu ortaklık yapısı ile Rekabet Kurulu`nun tröst oluşturma yasağını da deldiği savunuluyor. Sunar ve Tat grubu da piyasada nişasta bazlı tatlandırıcı üreten iki Türk firması olarak faaliyet gösteriyor.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.