AB`de paranın kralı artık Euro

28.02.2002 - 11:32 | Son Güncelleme :

340 milyon Avrupalı bugün son kez kendi ulusal paralarıyla alışveriş yapabilecek. Yarın 12 ülkede tek geçerli para birimi euro olacak.

Dünyanın en büyük parasal birliğinde son noktaya gelindi. Bugünden itibaren 12 Avrupa ülkesinde tek geçerli ve tedavülde olan para sadece euro. 28 Ocak`ta Hollanda Florini, 9 Şubat`ta İrlanda Lirası, 17 Şubat`ta Fransız Frangı`nın tedavülden kalkmasının ardından bugün de geriye kalan 9 ülke ulusal paralarını tarihe gömüyor. Böylece 1871 yılında Almanya`nın resmi parası olan kabul edilen Mark`ın da 130 yıllık hükmü sona erdi.

Alman Markı, Avusturya Şilini, Belçika Fransı, Fin Markkası, İspanyol Pezatası, İtalyan Lireti, Lüksemburg Frangı, Portekiz Esküdosu ve Yunan Drahmisi bugün son defa alınıp satılacak. Sadece Avrupa`da 340 milyonu aşkın kişi yarından itibaren tüm işlemlerini euro ile yapmak zorunda.

Dünyadaki bu dev birlik, Türkiye için de büyük önem taşıyor. Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye`de 20 ile 30 milyar mark bulunuyor. Ancak Merkez Bankası yetkilileri kendi kanalları ile yapılan değişimin bu rakamın uzağından yakınından geçmediğini itiraf ediyor. Kurum, kendi kanalı ile ne kadar dönüşüm olduğu yönündeki resmi açıklamayı pazartesi günü yapmaya hazırlanıyor.

Bu arada bu dönem içerisinde DTH`larda da artış olmaması paranın döviz tevdiat hesabında da bulunmadığını gösteriyor. Tüm bunlar Türkiye`de 20-30 milyarlık bir mark birikiminin olmadığı anlamına da gelmiyor. 30 milyar rakamı abartılı da olsa Türkiye`de 15-20 milyar markın olduğu ve bunun bir kısmının euro, bir kısmının da dolara döndüğü konuşuluyor. Ancak bankalar ve döviz büfelerinden nakit olarak yapılan değişimin önemli bir bölümünün yine resmi kayıt altına girmeden yastık altına girebileceği ifade ediliyor.


TABELALAR DEĞİŞİYOR
Bu arada Merkez Bankası söz konusu paraların tedavülden kalkması nedeniyle bu para birimlerine ilişkin kurları bugün son kez yayımlayacak. 12 ülkenin para biriminin tedavülden kalkması ile birlikte döviz büfelerinde de bir hazırlık var. Bundan böyle döviz büfelerinin tabelalarında da bu para birimleri yer alamayacak.

Kaydi para olarak 1 Ocak 1999 tarihinden bu yana uygulamaya konulan Euro, üç yıllık bir geçiş döneminden sonra 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500`lük kupürler halinde banknot, Avrupa Birliğini (AB) oluşturan 15 ülkenin 12`sinde tek para birimi olarak tedavüle çıkmıştı. Tek para birimine Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İrlanda, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Finlandiya, Avusturya dahil bulunuyor. İngiltere, Danimarka ve İsveç`in oluşturduğu diğer üç AB üyesi ülke ise parasal birliğin dışında yer alıyor.


Paniğe gerek yok
1-Bugüne kadar ellerinde 12 Avrupa ülkesinin para birimi olduğu halde değişim yapmayanların paniklemesine gerek yok. Çünkü Türkiye`de 31 Aralık 2003 tarihine kadar Merkez Bankası, bankalar ve döviz büfeleri değişim hizmeti vermeyi sürdürecek. Ancak tabi ki komisyon ücreti biraz pahalı olacak.

2-Sadece bankaların ve döviz büfelerinin değişim talebini kabul edecek olan Merkez Bankası, İstanbul ve Ankara`daki başvurularda 1 euro için 2 bin lira, diğer illerde ise 1 euro için 2 bin 500 lira komisyon alacak.

3-Bankalar ve döviz büfelerinde komisyon serbest bırakılmış durumda. Bu nedenle euro değişimi sırasında binde 2 ile binde 6`ya varan oranlarda değişim masrafı istemeleri mümkün.

4-Diyelim ki 31 Aralık 2003 tarihini de kaçırdınız, yine de paranız pul olmayacak. Finlandiya, Fransa, İtalya ve Yunanistan Merkez Bankaları kendi ulusal paralarını tedavülden kalkmasından itibaren 10 yıl, Portekiz Merkez Bankası 20 yıl, Hollanda Merkez Bankası ise 1 Ocak 2032 tarihine kadar değiştirecek. Diğer ülkelerin merkez bankaları ise süresiz değişim yapacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
982 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
991 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.