800 milyar doların üzerinde borç var

19.03.2010 - 14:00 | Son Güncelleme :

İngiliz Financial Times`ın Lex sütununda yer alan yorumda eski tip gelişen piyasalardaki krizlerin şimdi Avrupa`da görüldüğüne değinildi

İngiliz Financial Times`ın Lex sütununda yer alan yorumda <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabanciborsa8714.jpg">eski tip gelişen piyasalardaki krizlerin şimdi Avrupa`da görüldüğüne değinilmiş.

Yorumda konu şöyle anlatılmış:

Avrupa Komisyonu Avrupa`da birçok ülkenin bütçe açığını nasıl kapattığını öğrenmek istiyor. Neredeyse bütün ülkeler buna dahil. Avrupa bölgesindeki büyük piyasalar  `Yunanistan`a bir kurtarma paketi çıkarılacak mı yoksa IMF masasına mı yatırılacak?` merakını taşıyorlar. Her piyasa kendi sonunu çizmeye çalışıyor. Avrupa bölgesindeki sabit döviz kuru kombinasyonu, bütçe açığının gittikçe büyümesi ve gerilmiş durumdaki finans piyasaları eski moda gelişen piyasa borç krizine yakın bir benzerlik gösteriyor.

İşin kaygı verici yönü Avrupa Birliği ülkeleri 2007 yılından beri kısa süreli borçlarını neredeyse ikiye katladılar. Açıkça ifade etmek gerekirse sıfır faiz oranına yakın bir seviyeden borç almak taktiksel bir sonuç ortaya çıkarır. Fakat 800 milyar euronun üzerinde seyreden borçların giderek artması ani patlama yaratabilir.

Böyle bir durumda savunmasız olanlar şüpheli olarak algılanan piyasalar değildir. İngiltere üretiminin en az yüzde 5`ini borç olarak ayırmak durumunda. BU rakam İspanya`da yüzde 12, Yunanistan`da yüzde 13 seviyelerinde. Fakat Belçika, İtalya ve İrlanda’da ortalama yüzde 20. Bu noktada saldırıya açık e oldukça savunmasız bir ortam ortaya çıkabilir. En uç noktalarda düşünecek olursak da, bu durum bölgeyi likidite krizine sürükleyebilir.

Bilindiği gibi Almanya Yunanistan`a yardımda isteksiz. BU durumda Yunanistan yönetimi IMF`nin kapısını çalabilir. Buna benzer durumlar önceden de görüldü.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
991 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.