2.3 katrilyonluk sapma

21.07.2003 - 09:15 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Babacan, yıl sonu için faiz dışı fazla hedefinde 2.3 katrilyon liralık sapma olacağını, bunun yüzde 80’inin harcamalardaki israfın önlenerek giderileceğini söyledi

IMF ile yürütülen 5’inci gözden geçirmede, yıl sonunda kamu sektörü faiz dışı fazla hedefinden 2.3 katrilyonluk bir sapma olacağı ortaya çıktı. Hedefin tutabilmesi için sapmayı telafi edecek tedbirlerin süratle alınacağını söyleyen Devlet Bakanı Ali Babacan, Bunların yüzde 75 - 80 gibi bir kısmı harcamalardaki israfın önlenmesine yönelik olacak dedi.
Babacan, IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile birlikte basın toplantısı düzenledi. IMF’nin 4 - 15 Ağustos arasında yıllık tatil yapacağını söyleyen Babacan, gözden geçirmenin bu tarihlerden önce veya hemen sonra İcra Direktörleri Kurulu’nda onaylanacağını söyledi.
Faiz dışı fazla hedefindeki 2.3 katrilyon liralık sapmanın GSMH’nin binde 7’sine denk geldiğini söyleyen Babacan, bu sapmanın önemli bir kısmının bütçe dengesinden kaynaklandığını bildirdi. Babacan, Sapmadaki en önemli nedenler vergi iadeleri, personel harcamaları, sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan transferlerdeki artışlar ve özel gelirlerden bütçeye kaydedilmesi öngörülen tutarların hedefin altında kalmasıdır dedi.

Cari açığa revizyon
Babacan, piyasalarda cari açık hedefinin revize edilmesi gerektiği yorumları hakkında da, Çalışmalar sürüyor. GSMH’nin yüzde 3’ü kadar cari açık bekleniyor yanıtını verdi.
Gözden geçirmenin IMF İcra Direktörleri Kurulu’ndan geçmesinin yolunu faiz dışı fazla hedefinin tutturulması için alınacak tedbirlerin hayata geçirilmesine bağlayan Moghadam, tedbirlerin borç sürdürülebilirliğine ve faizlerin düşmesine yardımcı olacağını kaydetti. Moghadam, hükümetin 2004 sonunda IMF ile yola devam etmek istemediğinin hatırlatılması üzerine, Bunların konuşulması için daha erken dedi.


‘Af sistemi tehlikeye atar’
Devlet Bakanı Babacan ile Moghadam, 5’inci gözden geçirmede son dakika pürüzüne neden olan SSK ve Bağ - Kur prim affı konusunun IMF’nin istediği şekilde çözüldüğünü açıkladı. Babacan, yapılacak uygulama genel bir af niteliği taşımayacak derken Moghadam, Prim borçlarının yeniden yapılanmasının genel bir af şeklinde olmasını arzulamıyoruz. Yeniden yapılanmada sistemin sürdürülebilirliğini tehlikeye atacak unsurların bulunmaması gerekiyor yorumunda bulundu.
SSK ve Bağ - Kur Yasaları’nın bu ay içinde Meclis’ten geçeceğini söyleyen Babacan, Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun en kısa sürede Meclis’e sunulacağını kaydetti. Babacan ile Moghadam’ın gözden geçirmedeki konulara ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

- Alınacak tedbirler sayesinde faiz dışı fazla hedefi tutturulacak. Bu sayede Hazine’nin yılın ikinci yarısındaki finansman programı başarıyla yürütülecek. Yılın ilk yarısında yüzde 96 olan iç borç çevirme oranının ikinci yarıda ortalama yüzde 80’e düşmesi bekleniyor. Ortalama olarak 100 lira borç ödemesine karşılık 80 lira borçlanılacak.

Sevindirici gelişme
- Net kamu borç stokunun GSMH’ye oranındaki gelişme sevindirici. 2002 sonunda yüzde 80 olan net kamu borç stoğunun GSMH’ye oranı 2003 sonunda yüzde 70’e düşecek.
- Meclis’in yoğun gündemi nedeniyle yapısal reform takvimi yeniden belirlendi. 6’ıncı gözden geçirme ekim sonu veya kasım başında başlayacak. İkinci vergi reformu paketi yeni yasama dönemine kaldı.


‘Görünüm olumluysa hedefler şaşabilir’
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Enflasyon iyi bir şekilde gidiyorsa ve görünüm olumluysa, para talebinde meydana gelebilecek yükselmelerden dolayı parasal hedeflerin aşılması anlayışla karşılanabilir diye konuştu.
Serdengeçti, enflasyonun yüksek seyretmesi durumunda parasal hedeflerin tutmasının kendilerini o kadar sevindirmeyeceğini belirten Sendengeçti, parasal hedeflerin tutsa da tutmasa da önemli olanın gelecekteki enflasyon olduğunu söyledi.
Kamu borcunun milli gelire oranının mutlaka düşürülmesi gerektiğini söyleyen Serdengeçti Bunun için büyüme ve kur istikrarının sağlanması, reel faizlerin düşürülmesi ve faiz dışı fazlanın sağlanması gerekiyor dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.