13 günde beş işçi öldü

05.09.2007 - 11:19 | Son Güncelleme :

Günay Akarsu daha 28 yaşında `Maktül Akarsu` olmadan evvel, Artık dayanamıyorum dediği Tuzla Tersaneleri`ne beş yılını verdi. Tüm hayali, elektrikçi dükkânı açmaktı, fakat olmadı. Akarsu, 23 Ağustos`ta Selah Tersanesi`nde elektrik çarpması sonucu kayıtlara `maktül` diye düştü. Tıpkı iki gün önce Torgem Tersanesi`nde ölen Cabbar Ongun, bir hafta sonra İstanbul Tersanesi`nde elektriğe kurban giden Cengiz Tatlı gibi... Bu cenazeler yeni kalkmıştı ki, 31 Ağustos ve 3 Eylül`de de iki işçi `kalp durması` sonucu yaşamını yitirdi. Tuzla`da 13 günde beş işçi kaybedildi. Nasıl mı? Akarsu`nun ölümüne tanık olan işçi Murat Demirci anlatıyor:
Bu işyerinde mesai sabah 9`da başlar, akşam 6`da sona erer. Paydostan sonra, işin yoğun olduğu zamanlarda 19.00`dan 22.00`ye kadar fazla mesai yapılır. 15 gündür fazla mesaiye kalıyorum. Maktül geçen hafta kalmıştı.

Hayali dükkân açmaktı
Tülay Keskin ortanca ağabeyi Akarsu`nun fotoğrafına baktıkça gözleri doluyor. Akarsu, üç kardeşin ortancası. Tunceli`den göçtükleri Bursa`da büyüdü. Ortaokuldan terk, elektrik tezgâhında çıraklıktan pişme yılları...
Akarsu, beş yıl önce göçtüğü Tuzla`da tersanelerde hizmet veren Bora Elektrik adlı taşeron firmaya `elektrik uzmanı` olarak girdi. Ablası Keskin`e göre Akarsu, beş yıldır geceli gündüzlü çalışıyor ve `fazla mesailere` artık katlanamıyordu. Bir keresinde Ayrılacağım demişti.
Tam 10 gün önce Mersin`den ziyarete gelen ağabeyi Güven, İzin al demişti, Tatile çıkalım. Akarsu, önce `Evet` demiş, sonra Bir gemi geldi, bitirelim, sonra... diyerek caymıştı.

İki gün önceki ölüm...
O hafta Rus bandralı `Modieisk` adlı gemi Selah Tersanesi`ne yanaştı. Akarsu elektrik tamirini yapacaktı. 23 Ağustos`ta bekâr evinden çıkarken tersane iki gün önceki ölümü konuşuyordu: Torgem Tersanesi`nde `Gimsa` adlı taşeron firmada 42 yaşındaki Cabbar Ongun, elektrik kazası sonucu ölmüştü.
Akarsu, saat 16.00`da arkadaşı Ufuk Çiftçi ile elektrik trafosunun bulunduğu güvertede çalışmaya koyuldu. Çiftçi, `Aaaa!` bağrışıyla irkildi. Akarsu, jeneratör panosunun üzerinde yüzü koyun kıvrılmıştı: Elektrikten anlamadığım için müdahale etmedim. Geminin elektrikçisi geldi, elektrikler kesildi. Dışarı çıkardığımızda maktül nefes alamıyordu.
Akarsu`nun elinde ve göğsünde elektrik kablosu yanıkları vardı. Bilirkişi Dr. Şule Karabinalı, kablo yarasının elektrik çarpmasından kaynaklandığını saptadı.
Akarsu, ne ilk ne de son `maktül`dü. Bir hafta sonra İstanbul Tersanesi`nde, Umut Gemi adlı taşeron firmada taşçı olarak çalışan 29 yaşındaki Cengiz Tatlı da elektrik çarpması sonucu öldü. Bir gün sonra Tuzla Tersanesi`nde `Derya Denizcilik` adlı taşeron firmada montajcı Kenan Kara `kalp krizi` sonucu öldü. Kara, 30 yaşındaydı. Bu ölüme, 3 Eylül`de Desan Tersanesi`nde çalışırken `kalp durması` sonucu ölen 41 yaşındaki, dört çocuk babası Bekir Özmen eklendi.

20 ayda 14 işçi öldü
DİSK`e bağlı Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Eğitim Sekreteri Kamber Saygılı, 25 bini aşkın işçinin çalıştığı tersanelerdeki ölümlere `iş cinayeti` adını veriyor. Saygılı, Tersanelerde çalışma saatleri 10 saati buluyor, tüm alanlarda taşeron firmalar iş görüyor, ücretlerin düşüklüğüne iş güvenliği ve işçi sağlığının olmaması ekleniyor diyor.
Saygılı`ya göre, ölümlerin çoğu elektrik çarpması, patlamalar ve yüksekten düşme sonucu meydana geliyor. Limter-İş verilerine göre geçen yıl sekiz, bu yıl altı, 20 ayda toplam 14 işçi öldü.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.