10 aracı kurum SPK`nın hedefinde

27.06.2013 - 09:27 | Son Güncelleme :

SPK, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasındaki işlemleri incelemeye almak için 10 aracı kuruma yazı gönderdi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/spk.jpg">SPK, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasındaki işlemleri incelemeye almak için 10 aracı kuruma yazı gönderdi. Bu kurumlar işlemlerin yüzde 95`ini gerçekleştiriyor.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) aracı kurumlara bir yazı göndererek, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında kurumdaki personelin kimlik bilgilerini, yayımlanan araştırma raporlarını ve söz konusu dönemde yabancı müşterilerle yapılan işlem ve görüşmelerin kayıtlarını talep etmesi piyasayı tedirgin etti. Yerlilerle veya yabancılarla çalışan aracı kuruluş gözetmeden gönderilen yazının 10 kuruma iletildiği ve bunların aracı kurum işlemlerinin yüzde 90-95’ini gerçekleştirenler olduğu öğrenildi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Radikal`den Neşe Karanfil`in haberine göre; SPK aracı kurumlardan çalışan personele ilişkin başta kimlik numarası olmak üzere ayrıntılı bilgi istedi. SPK’nın gönderdiği belgede herhangi bir bilgi verilmediğini, böylece olabildiğince çok bilginin kendisine gönderilmesinin yolunu açtığını anlatan uzmanlar, “Bu incelemede telefon kayıtları ya da internetten toplu emir var mı yok mu? Ona bakılacak. Bir kişi 15 kişiyle ayrı ayrı görüşüp toplu emir vermiş mi, bu anlaşılmaya çalışılacak” dedi. SPK yetkilileri ise kimlik numaralarının istenmesi ile ilgili olarak, “Kim ne alıp satım yapmış, bunun için bilgiler isteniyor” dedi. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş televizyonlarda yaptığı açıklamada, kişilerle kurumları ayırmak için personele ilişkin özel bilgiler istendiğini belirterek, ceza verilirken de bu ayrımın gözetileceğini söyledi.

2 daire inceleyecek

SPK’nın istediği bütün bilgilerin 27 Haziran akşamına kadar verileceğini, buna mecbur olunduğunu kaydeden uzmanlar, verilmezse SPK’nın bizzat gelip inceleme yapma yetkisinin de olduğunu söyledi. Aracı kurumların göndereceği bilgi ve belgeler 27 Haziran’dan sonra SPK’da iki denetim dairesi tarafından incelenecek. İncelemede toplu satışa ya da alıma yönelik yönlendirme olup olmadığı, manipülasyon yapılıp yapılmadığı incelenecek. SPK inceleme sonucunda manipülasyon suçu bulursa para cezası verecek, ayrıca savcılığa da suç duyurusunda bulunabilecek.
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, SPK’nın aracı kurumlara ilişkin incelemesi konusunda “Varsa bir manipülasyon onu ortaya çıkarabilecek bir çalışmadır” dedi. SPK’nın bu tür işlemleri sık sık yaptığını söyleyen Köksal, “Çok fazla bir sürpriz değil bizim için. Burada anlayamadığımız tek konu personelin kimlik numaralarının istenmesi. Onun dışındaki rutin bir inceleme. Bir şey varsa da yoksa da çıksın ortaya. Spekülasyonlara son vermek lazım. SPK’dan ricamız; hızlı bir çalışma yapılsın, sonuçlansın” diye konuştu.

2011’de açığa satış araştırıldı

Aracı kurumlara bu tarz soruşturma yazısı gönderilmesi ilk değil. 2011 yılında yine faiz lobisi tartışmalarının çıktığı dönemde de SPK inceleme başlatmıştı. SPK 2011 yılında açığa yapılan satışları incelemeye aldı. O dönemde sadece yabancılarla çalışan aracı kurumlardan belge istenildiğini aktaran uzmanlar, bu sefer yerli ve yabancılarla iş yapan aracı kurum ayrımı yapılmadığının anlaşıldığını söylediler.

O DÖNEMDE PİYASADA NE OLDU?

BIST’te kayıp %14
Dolarda artış %5
Euroda artış %7


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
982 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
990 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.