OPEC toplantısı dikkatleri Suudi Arabistan'ın 'liderliğine' çekti

05.03.2021 - 13:10 | Son Güncelleme :
OPEC toplantısı dikkatleri Suudi Arabistan'ın 'liderliğine' çekti | Emtia Haberleri

OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC grubu dün yaptığı toplantıda mevcut üretim kesintilerini 1 ay daha uzatma kararı alırken, uzmanlar bu kararın dışında tutulan Rusya ve Kazakistan toplantının en kazançlı ülkeleri olarak görünseler de çıkan kararla birlikte gözlerin Suudi Arabistan'ın başarılı yönetim politikasına çevrildiğini belirtiyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi 23 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının dün bir araya geldiği 14. Bakanlar Toplantısı'nda, grubun mevcut üretim kesintilerini 1 ay daha uzatması kararlaştırılırken, mevsimsel nedenlerle Rusya ve Kazakistan bu kararın dışında tutuldu.

Suudi Arabistan ise grup kararlarına ek olarak gönüllü uyguladığı günlük 1 milyon varillik üretim kesintisine gelecek ay da devam etme kararı aldı.

Haberin Devamı

IGM Energy Baş Danışmanı Ian Simm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2020'nin başlarında hızla düşen petrol fiyatlarının OPEC ülkelerinin ekonomilerini yerle bir etmesi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisini bugüne kadar devam ettirmesi nedeniyle üye ülkelerin üretimlerini artırarak yükselen petrol fiyatlarından daha fazla yararlanmak istemelerine rağmen üretim kesintisi kararına sadık kaldıklarını söyledi.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Simm, grubun lideri konumundaki Suudi Arabistan'ın üretim kesintileri konusundaki tutumuna işaret ederek şöyle konuştu: "Suudi Arabistan'ın çıkarlarına en uygun olan şey fiyatlarda ve talepte uzun vadeli bir istikrarın sağlanması. Üretim miktarının artırılmasından yana olan Rusya ve Kazakistan, üretim kesintilerinin hafifletilmesi nedeniyle bir galibiyet iddia edebilirler ancak Suudi Arabistan, üretimini günlük 1 milyon varillik ek kesintiyle sınırlamaya devam ederken, diğer üye ülkeleri mevcut üretim kesintilerini korumaya büyük ölçüde ikna ederek ve kesintiye uyumluluğun iyileştirilmesi noktasında teşvik ederek, grup içindeki liderliğini, dahası küresel petrol piyasasındaki belirleyici konumunu bir kez daha göstermiş oldu."

Haberin Devamı

Fiyatların daha toplantı devam ederken yükselişe geçtiğine dikkati çeken Simm, "Kararın petrol fiyatlarına etkisi oldukça açık. Fiyatlar yukarı fırladı, çünkü çok az kişi toplantıdan böyle bir kararın çıkmasını bekliyordu." ifadesini kullandı.

Simm, kısa dönem petrol fiyatlarına ilişkin de "Petrol fiyatlarındaki yükseliş çok uzun sürmeyecek ancak çoğu OPEC ülkesi varil başına 60-70 dolar bandında seyreden fiyatlardan memnun durumdayken ve ABD'deki kamu ve özel kaya petrolü işletmecileri sondaj faaliyetlerinin yürütülmesiyle ilgili ortak bir karar almaktan uzakken, kısa vadede fiyatların mevcut seviyelerde kalacağını söylemek için yeterince geçerli sebep var." dedi.

SUUDİ ARABİSTAN'IN KARARI, PİYASALARI ETKİLEYECEK BİR HAMLE

Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy Petrol Piyasası Araştırma Müdürü Bjornar Tonhaugen de Suudi Arabistan'ın kararının petrol fiyatlarına daha net bir yön verilebilmesi için doğru zamanda gelen bir hamle olduğunu dile getirdi.

Tonhaugen, uyguladığı günlük 1 milyon varillik ek üretim kesintisinin büyüklüğü nedeniyle Suudi Arabistan'ın ek kesintileri koruma kararının piyasalarda en güçlü etkiyi oluşturan gelişme olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Suudi Arabistan'ın gönüllü olarak uyguladığı ek üretim kesintisine gelecek ay da devam edecek olması ve özellikle OPEC ülkelerinin çoğunun mevcut üretim kesintisi miktarının nisanda da aynı kalması konusundaki grup politikasını desteklemesinin de katkısıyla petrol pazarında ciddi kazançlar bekleniyor."

Grubun 5 Ocak'ta bir araya geldiği 13. Bakanlar Toplantısı'nda, OPEC dışı ülkelerden Rusya ve Kazakistan'ın şubat ve mart aylarında petrol üretimini mevsimsel nedenlerle artırması noktasında uzlaşı sağlanırken, diğer üye ülkelerin mevcut üretim seviyelerini koruması kararı çıkmıştı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, söz konusu toplantı sonrasında sürpriz bir açıklama yaparak, ülkesinin şubat ve martta gönüllü olarak günlük 1 milyon varillik ek kesintiye gideceğini bildirmişti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.708 Değişim: -0,15% Hacim : 76.115 Mio.TL Son veri saati : 16:33
Düşük 9.690 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5408 Değişim: 0,00%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9179 Değişim: 0,26%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.424,78 Değişim: 0,07%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.