Doğal gaz piyasaya damgasını vurdu

06.09.2021 - 12:45 | Son Güncelleme :
Doğal gaz piyasaya damgasını vurdu | Emtia Haberleri

Emtia piyasasında geçen hafta dalgalı bir seyir izlenirken, doğal gaz gösterdiği performansla haftaya damgasını vurdu.

Emtia fiyatlarında geçen hafta karışık bir seyir izlendi. Ida Kasırgası'nın emtia fiyatları üzerinde etkili olması ve dolardaki zayıflama emtia fiyatlarındaki yükselişleri tetikledi. Analistler, dolar endeksinin 91,9 ile bir ayın en düşük seviyesini gördüğünü belirterek, dolara olan talebin azalmasının emtia fiyatları açısından pozitif bir seyir oluşturduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantının neden olduğu talebe yönelik endişeler ve küresel ekonomik toparlanmaya yönelik belirsizlikler emtia fiyatlarını olumsuz etkileyen önemli faktörler arasında yer alırken, Ida Kasırgası'nın beklendiği kadar etkili olmayacağına yönelik beklentiler de emtia fiyatlarında düşüşe neden oldu.

ALTININ ONS FİYATI, YÜKSELİŞ EĞİLİMİNİ 4'ÜNCÜ HAFTAYA TAŞIDI

Geçen hafta yüzde 7,4 artış kaydeden doğal gaz fiyatları, 4,727 dolarla Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ida Kasırgası ile birlikte teslimatlara ilişkin risklerin ortaya çıkması doğal gaz fiyatlarını artırdı.

Geçen hafta gümüş yüzde 2,8, nikel yüzde 2,6, kakao yüzde 2,5, Brent petrol yüzde 1,1 ve, altın yüzde 0,6 artış kaydetti.

##$HABER_1471353$##

Altının ons fiyatı yükseliş eğilimini üst üste 4'üncü haftaya taşırken, geçen hafta yaşanan yükselişte ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin uzağında kalması etkili oldu.

Brent petrol, Ida Kasırgası'nın etkisiyle yükseliş eğilimine devam ederken, Batı Afrika'da kakao üretimindeki düşüş fiyatları yukarı yönlü etkiledi.

Geçen hafta bakır yüzde 0,2, kurşun yüzde 1,8 ve alüminyum yüzde 0,2 azalış kaydetti.

Ekonomik toparlanmaya ilişkin belirsizlikler bakır fiyatlarını olumsuz etkilerken, stoklarda devam eden artışlar alüminyum ve kurşun fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Haberin Devamı

TARIM EMTİALARI YATIRIMCISINI SEVİNDİRMEDİ

Geçen hafta yatırımcısını sevindirmeyen tarım emtiaları, haftayı düşüşle tamamladı. Mısırın yüzde 5,6, soya fasulyesinin yüzde 2,4, buğdayın yüzde 0,9, pamuğun yüzde 0,8 ve şekerin yüzde 0,7 düşüş kaydettiği geçen hafta, kahve fiyatları yüzde 0,4 yükseldi.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brezilya'da son 20 yılın en şiddetli soğuk hava ve donunun görüldüğünü, bu nedenle şeker ve kahve üretimine yönelik endişelerde artış olduğunu kaydetti.

Ergezen, küresel olarak halen konteyner talebinin yüksek olması nedeniyle yüklemelerde gecikme yaşandığını aktardı.

Mısır talebindeki düşüşün hafta boyunca satış baskısının etkili olmasına yol açtığını belirten Ergezen, özellikle büyümeye yönelik kaygılar ve mısır ihracatındaki düşüşün mısır için endişe oluşturduğunu kaydetti.

Pamuk fiyatlarındaki düşüşte Delta varyantı ve büyüme beklentilerinin etkili olduğunu vurgulayan Ergezen, "Özellikle ekonomik endişelerin bir miktar arttığını görüyoruz. Varlık alım azaltımı (tapering) endişelerinin, büyümeyi olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor." dedi.

Ergezen, şekerde de Delta varyantı nedeniyle talebe yönelik endişeler bulunduğunu anlattı.

Kahvenin haftayı yükselişle tamamladığını bildiren Ergezen, "Brezilya'da son 20 yılın en kötü donu görüldü. Bu nedenle üretim endişelerinde artış var. Ayrıca, küresel olarak halen konteyner talebinin yüksek olması nedeniyle yüklemelerde gecikme yaşanıyor. Bu da arz endişelerini artırıyor." dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.