"Yüksek enflasyon kul hakkıdır"

13.12.2017 - 13:28 | Son Güncelleme :
"Yüksek enflasyon kul hakkıdır" | Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, yarın yapılacak faiz toplantısı öncesinde Merkez Bankasına Taylor kuralını anımsattı. Ekonomik göstergelerin faiz artırımı yapılması gerektiğine işaret ettiğini belirten Yılmaz, “Taylor’ın hesabı yüzde 18 diyor” değerlendirmesi yaptı.

İyi Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı. 2005 yılında paradan 6 sıfır atıldığı dönemde Merkez Bankası Başkanlığını yürüten Yılmaz, ekonomi gündemini şöyle değerlendirdi.

TAYLOR YÜZDE 18 DİYOR

(Perşembe günü Para Politikası Kurulu toplanacak-Merkez Bankası faizi ne olmalı?)Ne yapacağını bilemem ama ne yapması gerektiği konusunda bir fikir beyan edebilirim. Öncelikle Merkez Bankası iletişim politikasında kargaşaya son vermek için sadeleşmeye gitmeli ve tek bir politika faizi ilan etmelidir. Piyasayı 1 haftalık repo faizinden fonlamalıdır. Büyüme rakamlarını ve ekonominin içinde bulunduğu talep koşullarını, enflasyonu dikkat aldığımızda Merkez Bankası sıkılaştırmaya gitmeli. Ne kadar yapmalıdır? Bu Merkez Bankasının olayları, elindeki verileri nasıl okuduğuna bağlıdır. Ama Taylor kuralı diye bir kural var. Taylor, ‘gerçekleşen enflasyon ile hedef enflasyonun toplamı, sizi hedefe götürecek faiz oranıdır’ diyor. Türkiye’de enflasyon yüzde 12.98; Merkezin hedefi de yüzde 5. Taylor’a göre sizi yüzde 5 hedefine götürecek yıllık faiz oranı 13+5 = 18. Ama ben merkez bankasının bunu yapacağını düşünmüyorum.

Haberin Devamı

##$HABER_1442658$##

Hürriyet gazetesinden Ayşe Alp'ın haberine göre; (Siz olsanız yapar mıydınız?) Kısa vadede mutlaka faiz artışına ihtiyaç var, ama uzun vadede yapısal sorunlar var. Yapısal sorunların üzerine gitmediğimiz sürece kısa vadeli faiz artışları geçici çözümdür.

ENFLASYON KUL HAKKIDIR

“Enflasyonla mücadele, sürdürülebilir büyümenin ön şartlarından birisidir. 2005 yılında attığımız 6 sıfır sonucunda piyasaya çıkardığımız yeni 100 Türk Lirasının bugünkü satınalma gücü 35’lere düşmüş durumda. Paranın değeri kayboldukça ekonomide bize dolarizasyonu getiriyor. Biz 2001 krizinden hiç ders almamış gibi görünüyoruz. 2001 krizine giden yolda bankalardaki mevduatın yüzde 70’e yakını yabancı paraydı ve dolayısıyla Türkiye’de ücretler, maaşlar, kiralar, yabancı parayla yapılıyordu. Hızlı ve sürdürülebilir büyümek isteyen yönetimler mutlaka fiyat istikrarını sağlamalılar. Bu aynı zaman diliminde yaşayan farklı gelir grupları ve de farklı zamanlarda yaşayan nesiller arasındaki gelir adaletsizliğinin ortadan kaldırılması için önemlidir. Enflasyon kul hakkıdır.

Haberin Devamı

HALK TEFECİ FAİZİYLE BORÇLANIYOR

Durmuş Yılmaz, önceki gün açıklanan yüzde 11.1’lik üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını ise Twitter hesabından şöyle değerlendirdi:

“Küçümsemeyelim enflasyonda şampiyonuz. Unutmayın mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış çeyreklik büyüme yüzde 1.2. Tarım eksi yüzde 0.2, imalat sanayi eksi yüzde 1.3. Sürdürülemez kredi genişlemesi ve iç tüketime dayalı hormonlu büyümenin sokağa yansımadığının en çarpıcı kanıtı işçilerin, memurların ve emeklilerin milli gelirden aldığı payın hızla düşüyor olmasıdır. Panik içinde ekonomiyi kısa süreli büyütmek için enflasyonu patlatıp, halkın alım gücünü eritiyorsunuz. Parası yetmeyen vatandaşı tefeci faizleri ile borçlandırıp tüketime teşvik ediyorsunuz. Bunun faturasını önümüzdeki yıllarda milletçe ödemek zorunda kalacağız. Borç ile finanse edilen iç tüketime dayalı büyüme modeli iflas etmeye mahkumdur. Halkımızın toplam borcu 520 milyar TL’yi aşmıştır ve izlenen politikalar sonucunda altından kalkamayacağı bir hızla hala da borçlandırılmaktadır.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.