Vergide reform çalışmaları

23.04.2002 - 10:30 | Son Güncelleme :

Maliye, gelir ve kurumlar vergisinde beyana tabi mükelleflerin taksit sayısını azaltmaya hazırlanıyor. Vergide denetim sistemi de değiştiriliyor

Maliye Bakanlığı, gelir ve kurumlar vergisinde beyana tabi mükelleflerin taksit sayısını azaltmaya hazırlanıyor. Vergide denetim sistemi de sil baştan değiştiriliyor.

Türk vergi sisteminin yeniden düzenlenmesi çalışmaları ve bu konuda IMF`ye verilen taahhütler çerçevesinde hem mevcut vergi sistemi, hem de vergi idaresiyeniden ele alınıyor.

Bu çalışmalarda ÖTV`nin ardından Ekim ayında Meclis`e gelir vergisi oranlarından, işçi ve memurların vergi iadesini kaldırmaya, faiz gelirleri için beyanname verme işleminden vergideki istisna ve muafiyetleri daraltmaya kadar birçok alanda yeni düzenleme öngörülüyor. Söz konusu değişiklikler kapsamında serbest bölgelerde uygulanan istisnaların gelir ve kurumlar vergisi istisnası dahil kaldırılması planlanırken, serbest bölge kazançlarının bölgede şirket kurulması ve yurt içi pazara satış oranının yüzde 15`ini geçmemesi koşuluyla düşük oranda vergiye tabi tutulması düşünülüyor.

Serbest bölgelerde çalışanların ücretlerinin de tam olarak vergilendirilmesi amaçlanıyor.Ancak bu yönde bir sınırlamaya iş dünyası karşı çıkıyor. Yeni düzenleme kapsamında basit usule tabi mükelleflerin KDV`den muaf tutulması da hedefleniyor. Aynı şekilde önümüzdeki yıl yapılacak düzenlemeler ile 2003 ya da 2004`ten itibaren beyana dayalı gelir ve kurumlar vergisinde taksit sayısının azaltılması da planlanıyor.

İDAREDEN ŞİKAYET

Bu arada vergide yeniden yapılanma çalışmalarında vergi idaresi ile denetim sisteminin de büyük ölçüde değişmesi planlanıyor. Yeni düzenlemelere yönelik hazırlanan raporda, vergi idaresinin mevcut yapısı şu şekilde anlatılıyor: Vergi idaresinin zamanla gelişen çok yönlü, karmaşık görev ve fonksiyonları dikkate alındığında mevcut yönetim kapasitesinin güçlendirilmesine kesin ihtiyaç vardır. Özlük haklarının yetersizliği nedeniyle özellikle yönetici, denetim elemanı, uzman, bilgi işlem elemanı ve diğer teknik personelin idareden ayrılma oranı yüksek boyutlara ulaşmıştır. Vergi idaresi, uzman personel istihdamında fonksiyonunun ağırlığının gerektirdiği noktanın gerisinde kalmıştır. Vergi politikası fonksiyonu yeteri ölçüde geliştirilememiştir. Vergi idaresi, etkin bir denetim stratejisinin oluşturulabilmesi ve modern denetim tekniklerinden yararlanılabilmesi için gerekli bilgi işlem alt yapısı, elektronik bilgi akışı, mükellef veri tabanı, elektronik beyanname, elektronik muhasebe, üçüncü taraf bilgileri de içeren veri ambarı açılarından yeterli düzeye ulaşamamıştır. Bu nedenle sistematik, koordineli bir denetim planı hazırlama güçlüğü ortaya çıkmıştır.

NE YAPILACAK ?

Bu çerçevede yeni dönemde vergi idaresinin fonksiyonel yapıya uygun şekilde yeniden örgütlenmesi, merkez ve taşrada uzmanlaşmaya gidilmesi ve kurumda yeterli tip ve sayıda uzmanlık kadroları oluşturulması planlanıyor. İdareye yönelik yeniden yapılanma çalışmalarında diğer tedbirler de şöyle sıralanıyor: -Geçici sürelerle sözleşmeli eleman istihdam edilecek ve bu elemanlara yeterli ücret ödenecek. -Vergi kimlik numarası uygulaması yaygınlaştırılarak denetim birimlerinin bu bilgileri etkin şekilde kullanması için gerekli teknikaltyapı oluşturulacak. -VEDOP-2 ile vergi dairelerinin çoğu otomasyona geçirilecek. Veri ambarı kurulacak ve Vergi İstihbarat Merkezi güçlendirilecek. -Elektronik muhasebe sistemine geçilecek. -Vergi beyannamelerinin kademeli olarak internet-intranet yoluyla toplanması sağlanacak.

DENETİME ÇEKİDÜZEN

Etkin ve kurumsallaşmış bir denetim için gerekli altyapı oluşturulacak. Bu nedenle Bakanlık düzeyinde bir Denetim Koordinasyon Birimi oluşturulacak ve bu birim merkezi ve yerel denetimin etkin ve verimli yapılması için koordinasyonu sağlayacak. Koordinasyon biriminde Müsteşar, Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu Başkanları ile Gelirler Genel Müdürü yeralacak. -Yıllık denetim planları hazırlanacak. Mükellef gruplarına göre veri tabanı geliştirilecek ve bu gruplara dönük ayrı denetim stratejileri oluşturulacak. -Elektronik beyanname ve elektronik muhasebe sisteminin geliştirilmesi ile toplanacak veriler veri tabanında değerlendirilecek. -Denetlenen mükellefler ve denetim sonuçları izlenerek denetim istatistik tabanı oluşturulacak ve denetim için ileriye dönük risk alanları belirlenecek. -Vergi İstihbarat Merkezinde toplanan bilgilerin denetim için kullanılmasına dönük olarak, bilgileri sınıflandıran, riskli mükellef ve alanları denetim için seçen ve önbilgisayar denetiminden geçiren programlar oluşturulacak.

KAMU DA İZLENECEK

Kamu kesimi harcamaları da vergi kimlik numarası altında izlenecek. Bu kapsamda, Devlet Malzeme Ofisi alımları, sosyal güvenlikkurumlarının eczanelere ilaç ödemeleri, kamu ihaleleri sonucu yapılan alımlar da veri tabanında toplanacak. -İç denetim de, vergi idaresinin etkinlik ve verimliliğinin arttırılması amacıyla geliştirilecek. Her sene belli sayıda denetim elemanı, iç denetimde görevlendirilecek. -Büyük mükellef hizmetleri, vergi gelirlerinin artırılması, vergi borçlarının daha iyi yönetilmesi ve izlenmesine dönük iyileştirilecek.Büyük mükelleflerin bulunduğu vergi dairelerindeki orta düzey mükellefler ayıklanacak. -Vergi borcu izleme sistemi analitik hale getirilecek. Borcun yaşını gösterecek, zaman serileri yaratacak programlar geliştirilecek. -Kamu kurumlarının vergi borçlarının azaltılmasına dönük genel ya da her kurum için ayrı strateji geliştirilmesi üzerinde çalışılacak. Bu konuda diğer kurumlarla işbirliği yapılacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.740 Değişim: 0,00% Hacim : 122.678 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.634 20.05.2024 Yüksek 10.775
Açılış: 10.661
32,1922 Değişim: 0,04%
Düşük 32,1477 21.05.2024 Yüksek 32,2558
Açılış: 32,1787
35,0041 Değişim: 0,04%
Düşük 34,9315 21.05.2024 Yüksek 35,1881
Açılış: 34,9888
2.499,40 Değişim: -0,44%
Düşük 2.491,56 21.05.2024 Yüksek 2.519,41
Açılış: 2.510,44
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.